Вести

Савет за штампу најоштрије осуђује објављивање исказа осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, којима се на нагрубљи могући начин крши достојанство и приватност жртве, малолетне девојчице. Данашањим насловним странама „Информера“ и „Српског телеграфа“ не само да су погажени сви етички стандарди професије, већ и елементарни принципи људскости и саосећања са дететом које је преживело страшну трауму, као и са његовом породицом.

Детаљније >

Савет за штампу апелује на све новинаре и уреднике штампаних и онлајн медија да престану да нарушавају приватност и достојанство Монике Каримановић и њене породице. Неетично понашање медија у овом случају, кулминирало је објављивањем фотографија девојчице у санитетском возилу, као и изношењем детаља о њеном здравственом стању и повредама.

Детаљније >

Седница Комисије за жалбе Савета за штампу биће одржана у четвртак, 26. децембра, у 18 сати, у просторијама Савета за штампу.

Детаљније >

Како се супротставити  говору мржње, дискриминацији и лажним вестима и како због тога поднети  жалбу  Савету за штампу научило је ове године још 155 младих на обукама које је за  њих одржало петоро тренера, професионалних новинара.  Полазници обука били су студенти универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу, као и ученици гимназија И средњих стручних школа и млади активисти невладиних организација. Одржано је укупно 12 обука у Крагујевцу, Бору, Нишу, Лозници, Пролом Бањи, Новом Саду и Београду.

Детаљније >

Седница Комисије за жалбе Савета за штампу биће одржана у четвртак, 28. новембра, у 18 сати у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6/III)

Детаљније >

Sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu biće održana u četvrtak, 31.oktobra u 18 sati u prostorijama Saveta za štampu. Komisija će razmatrati sledeće žalbe:

Детаљније >

Пелиминарни резултати мониторинга шест локалних недељника представљени су јуче у Београду на Медиа маркету. Петар Јеремић из Савета за штампу је рекао да је забележено “спорадично” кршење Кодекса новинара, али да “се види да не постоји зла намера” недељника. Одговарајући на питање које су најчешћи прекршаји Кодекса он је издвојио скривено оглашавање и ненавођење извора.  Јеремић је похвалио Сремске новине из Сремске МИтровице, Нову нашу реч из Лесковца и  Лозничке новости за које током миниторинга од почетка августа није евидентиран ни један прекршај Кодекса.

Детаљније >

Савет за штампу и ОЕБС позивају вас на трибину “Професионална етика у онлајн медијима”

24. октобар 2019. у 12 сати, Културни центар, Господар Јевремова 12,  Шабац

Детаљније >

„Најмљађи медији у Србији, портали и онлајн сервиси, најмање су упознати са Кодексом новинара Србије” рекла је Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу на трибини која је јуче одржана у Нишу. Учесници трибине, новинари и уредници медија  из Ниша, Пирота, Бујановца и Крушевца  разговарали су са представницима Савета за штампу о саморегулацији и новој Медијској стратегији, пројектном суфинансирању медија, најчешћим прекршајима професионалних стандарда, као и о томе како да онлајн медији  избегну тружбе судовима  и жалбе Савету због неовлашћеног коришћења фотографија.

Детаљније >

Савет за штампу и ОЕБС позивају вас на трибину  “Професионална етика у онлајн медијима” 

2. октобар 2019. у 12 сати Медија и реформ центар Обреновићева 38, Ниш

Детаљније >