Прес

(Извор: данас) - У Србији је сталан тренд повећаног кршења новинарског кодекста, речено је данас на представљању мониторинга Савета за штампу.

Детаљније >

(Извор: јужне вести) -  Зато што је Градски портал 018 у рубрици “Што да не кажем?” преписао део текста "Јужних вести" о томе како је начелник Градске управе Ниш избио телефон из руку једног опозиционог одборника, без навођења аутора, Савет за штампу је оценио да је овај медиј прекршио Кодекс новинара. Власник овог портала и функционер СНС-а Никола Панић одбија да одлуку објави, јер каже да не признаје Савет. Такође, не жели да објави идентитет аутора плагијата.

Детаљније >

(Извор: раскринкавање) - Највише полемике на последњој седници изазвала је жалба Ивана Радовановића на лист Данас који му није објавио целокупан одговор на текст Славише Лекића. Радовановић у жалби наводи да је уз његов потпис Данас додао и једну лаж - да је колумниста Информера.

Детаљније >

(Извор: данас) -  „Хорор“, „пакао“, „узнемирујуће“, „издајник“, „Усташа“, „Шиптар“ – само су неки од термина којима се у медијима константно повећава ниво агресивне комуникације, подстиче говор мржње и сензационализам.

Детаљније >

(Извор: tpknews) - Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу су донели одлуку да је портал „TPKNEWS“ прекршио Кодекс новинара Србије, у начину писања у два, од пет текста, на које се председник општине Петровац на Млави, Душко Нединић жалио, саопштило је Удружење новинара Србије.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка/Бета) -  Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић изјавио је да највећи број запослених у медијима који крше новинарски кодекс, или не показују солидарност према колегама из других редакција, нису чланови ни НУНС-а, ни Удружења новинара Србије (УНС).

  Детаљније >

(Извор: данас/фонет) - Савет за штампу за десет година постојања размотрио је укупно 706 жалби на медијски садржај које су стизале од грађана, политичара и новинара, речено је вечерас на обележавању прве деценије рада овог саморегулаторног тела.

Детаљније >

(Извор: унс) - Кодекс новинара Србије је од јула до септембра ове године прекршен у 2.286 текстова који су објављени у штампаним медијима у Србији. На првом месту по броју прекршаја је лист „Ало“, а следе „Курир“, „Српски Телеграф“ и „Информер“, речено је данас на трибини у Београду у оквиру Дојче веле академије.

Детаљније >

(Извор: плусонлине) - У Медиа и Реформ центру у Нишу јуче је одржана трибина “Професионална етика у онлајн медијима”, у организацији Савета за штампу и Мисије ОЕБС-а у Србији.
На трибини је било речи о новој Медијској стратегији, изазовима примене Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу, учешћу онлајн медија у саморегулацији и предностима чланства у Савету за штампу.

Детаљније >

(Извор: мминституте) - Уколико се неко једног дана усуди да напише детаљну књигу о српском Савету за штампу - његовом настанку, раду, проблемима, неразумевањима, сукобима, финансирању, па и опстанку - биће то истовремено и роман, и прича с наравоученијем, али и прави буквар за сваког ко на Балкану икада покуша нешто слично. Наравно, није Србија једина која има саморегулаторно тело за штампане медије, али није ми тешко да као његова чланица практично од самог почетка (са једногодишњом паузом) одговорно тврдим да се баш на нашем примеру показало све што може лоше да крене, али и све што ту ситуацију може да промени.

Детаљније >