Прес

(Извор: цензоловка) - Извештај Савета за штампу о суфинансирању медија који крше етичке стандарде показао је да већина комисија које додељују новац из буџета не мари за правила, те шаком и капом дели новац и медијима који свакодневно крше Кодекс. И поред тога што Министарство надзире примену закона и правилника, државни секретар тврди да оно нема утицај на локалне самоуправе 

Детаљније >

(Извор: данас) - Министарство одбране уручило признања за допринос борби против ширења вируса корона великом броју привредних друштава, међу којима и шест дневниих листова

Детаљније >

(Извор: нунс) - Комисија за жалбе Савета за штампу одлучила је да је Курир прекршио Кодекс новинара Србије текстом “НОВИНАРКА АНА ЛАЛИЋ СВЕСНО ЛАГАЛА: погазила кодекс да би унела страх међу људе“, објављеним 7. априла 2020. године, а Куриру је наложено да одлуку објави у свом онлајн издању.

Детаљније >

(Извор: ало) - Серија текстова у којима су у медијима блиским Душану Петровићу и Небојши Зеленовићу на најбруталнији начин нападани функционери Српске напредне странке у Шапцу Бобан Бирманчевић и Бранко Вујковић добила је свој епилог у одлукама Савета за штампу.

Детаљније >

(Извор: euractiv) - Усвајање  нове медијске стратегије је кључ за успех у остваривању права на квалитетно информисање али је потребна снажна политичка воља да се штите медији као надзорни орган за праћење демократије, изјавио је амбасадор Норвешке у Србији Јорн Гјелстард. Он је рекао и да "постоји потреба за снажењем регулаторног тела за медије које се стара за спровођење закона на медијској сцени, као и да се обезбеде услови за фер пословање свих медија".

Детаљније >

(Извор: 021) - Чланица Савета за штампу и новинарка Тамара Скрозза казала је да је поводом случаја писања о отмици девојчице Монике из околине Ниша Комисији за жалбе Савета за штампу поднето 14 жалби.

Детаљније >

(Извор: данас) - У Србији је сталан тренд повећаног кршења новинарског кодекста, речено је данас на представљању мониторинга Савета за штампу.

Детаљније >

(Извор: n1) - Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања, је гостујући на N1 навео да медији који крше Кодекс новинара не треба да добијају новац из буџета. "Ја мислим да је Кодекс новинара добро написан, врло часно и поштено, и лично мислим да апсолутно сви треба да га поштују. И, уосталом, Министарство подржава и Савет за штампу и Кодекс". Говорећи о суфинансирању медија на локалу и о случају у Крагујевцу, рекао је да ће упутити опомену градоначелнику Радомиру Николићу - да је у обавези да расписује конкурс.

Детаљније >

(Извор: јужне вести) -  Зато што је Градски портал 018 у рубрици “Што да не кажем?” преписао део текста "Јужних вести" о томе како је начелник Градске управе Ниш избио телефон из руку једног опозиционог одборника, без навођења аутора, Савет за штампу је оценио да је овај медиј прекршио Кодекс новинара. Власник овог портала и функционер СНС-а Никола Панић одбија да одлуку објави, јер каже да не признаје Савет. Такође, не жели да објави идентитет аутора плагијата.

Детаљније >

(Извор: раскринкавање) - Највише полемике на последњој седници изазвала је жалба Ивана Радовановића на лист Данас који му није објавио целокупан одговор на текст Славише Лекића. Радовановић у жалби наводи да је уз његов потпис Данас додао и једну лаж - да је колумниста Информера.

Детаљније >