Прес


(Извор: РТС) Анализом рада само шест онлајн медија, Савет за штампу утврдио је да је Кодекс новинара прекршен 2.829 пута. Од првог априла до краја јуна анализиран је рад портала "Србија данас", који бележи и највише прекршаја, затим "Телеграф", "Еспресо", Б92, док су најмање кршења Кодекса имали су "Мондо" и 021.

Детаљније >


(Извор:Фонет) - Од почетка прошле године Комисији за жалбе Савета за штампу је поднета 131 жалба због кршења Кодекса новинара Србије, што је повећање од више од 100 одсто у односу на прошлу годину, када је била 61, а највише их се односи на рубрику "Црна хроника", изјавила је данас генерална секретарка Савета Гордана Новаковић.

Детаљније >


(Извор: УНС) Грађани морају да укажу редакцијама и новинарима да не желе да читају текстове у којима се крши новинарски кодекс, посебно када је реч о извештавању о жртвама трагедија, речено је данас на трибини Савета за штампу, који је за три месеца ове године у текстовима на шест портала забележио 2.829 прекршаја Кодекса новинара Србије.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) Шеф Управе за Европу УНЕСКО катедре за биоетику Војин Ракић саопштио је да је Савет за штампу изрекао јавну опомену таблоиду “Информер” због тога што је у тексту од 11. августа 2020. године изнео лажне тврдње о његовом приватном и професионалном животу, чиме је прекршио чак шест чланова Кодекса новинара Србије.

Детаљније >


 (Извор: Раскринкавање) На последњој седници Комисије за жалбе Савета за штампу једанаест чланова овог тела одлучивало је о пет жалби - донели су две једногласне одлуке о кршењима Кодекса новинара и то за Информер и портал инфоцентрала. У два случаја - жалби Курира на портал Н1 и Заштитника грађана на портал Нова.рс мишљења чланова Комисије су и након дискусије остала подељена.

Детаљније >


(Извор: Асмеди) Да се прекршаји Кодекса новинара Србије у највећем броју наших дневних новина броје у стотинама месечно, нажалост, давно више није вест. Изненађење, зато, неће бити ни резултати тромесечног мониторинга шест онлајн медија, које ће Савет за штампу представити ових дана, а који углавом потврђују да ни портали не заостају за штампаним медјима у броју „грешака“, док њихова природа указује да у обе врсте медија постоји иста пракса примене неких новоуспостављених „професионалних“стандарда.

Детаљније >


(Извор:Нова.рс) Комисије за жалбе Савета за штампу одлучила је, на последњој седници, да су Српски телеграф и Политика прекршили Кодекс новинара Србије. Комисија је на истој седници одлучила и да листови Блиц и Данас нису прекршили новинарски кодекс, по жалбама министра културе и информисања и удружења Национална авангарда, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је синоћ одлучила да су прекршене све тачке Кодекса новинара које је професорка Даница Поповић навела у жалби због текста “Плагијат у књизи др Данице Поповић” објављеног у Политици

Детаљније >

(Извор: цензоловка) - Извештај Савета за штампу о суфинансирању медија који крше етичке стандарде показао је да већина комисија које додељују новац из буџета не мари за правила, те шаком и капом дели новац и медијима који свакодневно крше Кодекс. И поред тога што Министарство надзире примену закона и правилника, државни секретар тврди да оно нема утицај на локалне самоуправе 

Детаљније >