Žalbeni postupci

NAPOMENA: Koristite latinična slova

Gej lezbejski info centar protiv portala Srbin.info

Žalba rešena: prekršaj kodeksa
Gej lezbejski info centar
Srbin.info
Internet
08.03.2016.

Poštovani članovi Komisije za žalbe,

Tekstom koji nosi naslov "Homoseksualnost, bolest ili opredeljenje?" a koji se nalazi na adresi koja sadrži "Zašto je pederastija mentalna bolest" smatramo da je sajt www.srbin.info prekršio Kodeks novinara Srbije.

Ceo tekst obiluje govorom mržnje, ali su posebno problematični ovi delovi:

"Pedera ili kako je danas popularno gej osoba je uvek bilo. U Staroj Grčkoj i Rimskom carstvu bili su široko rasprostranjeni, a kako su prošle te civilizacije opšte je poznato, uništene su. Stara Grčka, a pogotovo Rim, su civilizacije gde je perverzija bila jako rasprostranjena. Cvetale su sve vrste perverzija (odnosi sa istim polom, sa životinjama, sa decom) i veoma je bilo rasprostranjeno orgijanje. Kasnije, pod uticajem Hrišćanstva, te nastranosti su svedene na minimum, ali je početkom 60-ih godina 20-og veka počela promocija svih vrsta nemorala."

Ovim se gej osobe optužuju za uništenje Stare Grčke i Rima, stavljaju u isto koš sa seksom sa životinjama i pedofilijom.

"Većina homoseksualaca nisu pedofili, ali većina pedofila jesu homoseksualci."

Za ovu tvrdnju u tekstu ne postoji izvor, jer je lažna i nagrađanje. Istraživanje koje su sproveli Freung K. i Watson R. J. a dostupno na US National Library of Medicine National Institute of Health pokazuje da je odnos heteroseksualne i homoseksualne pedofilije 11:1.

"Homoseksualizam je protivan svim moralnim načelima našeg društva. Baš iz tog razloga tu bolest pokušavaju da predstave kao normalnu. Vrši se agresivna, zastrašujuća, masovno rasprostranjena i intezivna kampanja da se homoseksualizam predstavi kao nešto normalno. To promovisanje nastranosti se vrši kroz filmove, serije, knjige, udžbenike za školu, eksponiranjem, raznim paradama… Ova nastranost više se danas predstavlja širokom auditorijumu kao nešto poželjno. Skoro da ne postoji film u kom nisu bar pomenuti pederi, a mnogi filmovi i serije ih predstavljaju kao uspešne, uticajne, poželjne u društvu i jako cenjene osobe. U školama decu uče da je to normalno i podstiču ih na odnose sa osobama istog pola. Kampanja je jako agresivna i svakoga ko ne smatra ove osobe kao normalne biva proglašen za nacistu, fašistu, divljaka i pretnju društvu, a poseban je akcenat na izvrgavanju ruglu i podsmehu verskih institucija i same vere. Nijedna vera ne odobrava istopolne seksualne odnose, a kako je vera jedna od poluga čovečanstva neophodno ju je uništiti."

LGBT populacije se optužuje za agresivnu kampanju, širenje nemorala i uništavanjem vere.

Srdačan pozdrav,

Predrag Azdejković

Na osnovu članova 19. i 21. StatutaSaveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Stojan Marković, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Stojan Marković, Zlatko Čobović, Tamara Skrozza, Petar Jeremić, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 31.3. 2016. godine, jednoglasno, izriče


JAVNU OPOMENU


Tekstom “Homoseksualnost, bolest ili opredeljenje?”, objavljenim 8. marta 2016. godine, portal “Srbin.info”

1. prekršio je tačku 1 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije,

2. prekršio je tačku 1 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojoj novinar mora da se suprotstavi svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrsu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja,

3. prekršio je i tačku 4 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i da učini sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu.


OBRAZLOŽENJE


Gej lezbejski info centar podneo je žalbu Savetu za štampu, navodeći da čitav tekst obiluje govorom mržnje prema LGBT osobama. Kao posebno problematične, podnosilac žalbe je istakao delove u kojima se LGBT osobe optužuju za propast Stare Grčke i Rimskog Carstva i stavljaju u “isti koš” sa seksom sa životinjama i pedofilijom, zatim tvrdnje “većina pedofila jesu homoseksualci”, za koju, po navodima podnosioca žalbe, ne postoji nikakav izvor, već je reč o nagađanju i neistini, zatim “tu bolest pokušavaju da predstave kao normalnu” ili “ova nastranost se širokom auditorujumu predstavlja kao nešto poželjno” i slične.

Redakcija portala “Srbin.info” nije odgovorila na žalbu.

Komisija za žalbe je ocenila da tekst sadrži izrazito diskriminatorne stavove u odnosu na LGBT populaciju, koja se predstavlja kao perverzna, nastrana i bolesna, a uz to vodi i agresivnu i zastrašujuću propagadnu protiv svih koji ih ne smatraju normalnim. Ovakvi stavovi u tekstu su izvedeni iz tvrdnji da su homoseksualci odgovorni za propast Stare Grčke i Rima, da su pedofili većinom homoseksulaci, zatim da homoseksualni parovi uglavnom usvajaju decu istog pola kog su oni, te da nijedna vera ne odbrava istopolne seksualne odnose. Za ovakve „činjenice“ se u tekstu ne nude nikakvi izvori, niti su bilo čime potkrepljene, a u većini slučajeva su i sasvim netačne. Zbog toga su članovi Komisije za žalbe zaključili da su spornim tekstom prekršene ne samo odredbe Kodeksa koje se odnose na zabranu diskriminacije i govora mržnje, već i tačka koja se odnosi na obavezu novinara da javnost informiše tačno i istinito. Komisija je, zbog svega toga, portalu „Srbin.info“ izrekla javnu opomenu zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije. 

 

Novi Sad, 31.3.2016.

Predsedavajući
Stojan Marković