25.10.2019.

Lokalni mediji ne krše KodeksPeliminarni rezultati monitoringa šest lokalnih nedeljnika predstavljeni su juče u Beogradu na Media marketu. Petar Jeremić iz Saveta za štampu je rekao da je zabeleženo “sporadično” kršenje Kodeksa novinara, ali da “se vidi da ne postoji zla namera” nedeljnika. Odgovarajući na pitanje koje su najčešći prekršaji Kodeksa on je izdvojio skriveno oglašavanje i nenavođenje izvora.  Jeremić je pohvalio Sremske novine iz Sremske MItrovice, Novu našu reč iz Leskovca i  Lozničke novosti za koje tokom minitoringa od početka avgusta nije evidentiran ni jedan prekršaj Kodeksa.

Savet za štampu prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u šest lokalnih nedeljnika, članica asocijacije Lokal press. Za nedeljnike iz Kragujevca, Pančeva, Leskovca, Sremske Mitrovice, Loznice i Kruševca.  Jeremič je rekao da “nema prekršaja pretpostavke nevinosti, nema kršenja prava na privatnost građana i dostojanstvo građana, nema pretpostavki, nagađanja i komentara koji su predstavljeni kao činjenice, što je inače svakodnevni slučaj u dnevnim novinama.”

Rezultati monitoringa su predstavljeni urednicima i novinarima lokalnih medija na panelu Poslovnog udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres održanom na ovogodišnjem Media marketu. Monitoring se sprovodi iz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.