Vesti

Savet za štampu najoštrije osuđuje objavljivanje iskaza osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, kojima se na nagrublji mogući način krši dostojanstvo i privatnost žrtve, maloletne devojčice. Današanjim naslovnim stranama „Informera“ i „Srpskog telegrafa“ ne samo da su pogaženi svi etički standardi profesije, već i elementarni principi ljudskosti i saosećanja sa detetom koje je preživelo strašnu traumu, kao i sa njegovom porodicom. 

Detaljnije >

Savet za štampu apeluje na sve novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice. Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama.

Detaljnije >

Sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu biće održana u četvrtak, 26. decembra, u 18 sati, u prostorijama Saveta za štampu.

Detaljnije >

Kako se suprotstaviti  govoru mržnje, diskriminaciji i lažnim vestima i kako zbog toga podneti  žalbu  Savetu za štampu naučilo je ove godine još 155 mladih na obukama koje je za  njih održalo petoro trenera, profesionalnih novinara.  Polaznici obuka bili su studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i učenici gimnazija I srednjih stručnih škola i mladi aktivisti nevladinih organizacija. Održano je ukupno 12 obuka u Kragujevcu, Boru, Nišu, Loznici, Prolom Banji, Novom Sadu i Beogradu.

Detaljnije >

Sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu biće održana u četvrtak, 28. novembra, u 18 sati u Pres centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III)

Detaljnije >

Sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu biće održana u četvrtak, 31.oktobra u 18 sati u prostorijama Saveta za štampu. Komisija će razmatrati sledeće žalbe:

Detaljnije >

Peliminarni rezultati monitoringa šest lokalnih nedeljnika predstavljeni su juče u Beogradu na Media marketu. Petar Jeremić iz Saveta za štampu je rekao da je zabeleženo “sporadično” kršenje Kodeksa novinara, ali da “se vidi da ne postoji zla namera” nedeljnika. Odgovarajući na pitanje koje su najčešći prekršaji Kodeksa on je izdvojio skriveno oglašavanje i nenavođenje izvora.  Jeremić je pohvalio Sremske novine iz Sremske MItrovice, Novu našu reč iz Leskovca i  Lozničke novosti za koje tokom minitoringa od početka avgusta nije evidentiran ni jedan prekršaj Kodeksa.

Detaljnije >

Savet za štampu i OEBS pozivaju vas na tribinu “Profesionalna etika u onlajn medijima”

24. oktobar 2019. u 12 sati, Kulturni centar, Gospodar Jevremova 12,  Šabac

Detaljnije >

„Najmljađi mediji u Srbiji, portali i onlajn servisi, najmanje su upoznati sa Kodeksom novinara Srbije” rekla je Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu na tribini koja je juče održana u Nišu. Učesnici tribine, novinari i urednici medija  iz Niša, Pirota, Bujanovca i Kruševca  razgovarali su sa predstavnicima Saveta za štampu o samoregulaciji i novoj Medijskoj strategiji, projektnom sufinansiranju medija, najčešćim prekršajima profesionalnih standarda, kao i o tome kako da onlajn mediji  izbegnu tružbe sudovima  i žalbe Savetu zbog neovlašćenog korišćenja fotografija.

Detaljnije >

Savet za štampu i OEBS pozivaju vas na tribinu “Profesionalna etika u onlajn medijima”

2. oktobar 2019. u 12 sati Medija i reform centar Obrenovićeva 38, Niš

Detaljnije >