03.10.2019.

Na tribini “Profesionalna etika u onlajn medijima” o novoj Medijskoj strategiji i izazovima primene Kodeksa novinara u onlajn okruženju(Izvor: plusonline) - U Media i Reform centru u Nišu juče je održana tribina “Profesionalna etika u onlajn medijima”, u organizaciji Saveta za štampu i Misije OEBS-a u Srbiji.
Na tribini je bilo reči o novoj Medijskoj strategiji, izazovima primene Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju, učešću onlajn medija u samoregulaciji i prednostima članstva u Savetu za štampu.

Tribinu su vodili Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu i Bojan Perkov, SHARE fondacija. U izjavi za medije Gordana Novaković je istakla je ova tribina prva od četiri koje Savet za štampu planira da organizuje sa Misijom OEBS-a u Srbiji. Kada su u pitanju najčešći problemi sa kojima se susreću onlajn mediji generalna sekretarka Saveta za štampu objašnjava da su, preme njihovom mišljenju, onlajn mediji manje upoznati sa Kodeksom novinara i radom Saveta za štampu, neovlašćeno korišćenje podataka sa interneta i fotografija. Ovom prilikom, kako je rekla Novaković, žele da im predstave svoja dosadašnja iskustva i rezultate, ali i da čuju od prisutnih medija sa kakavim se problemima suočavaju. Tokom tribine govorilo se i o tome u kojoj meri onlajn mediji učestvuju u samoregulaciji i koje su prednosti članstva u Savetu za štampu, kako izbeći tužbe sudovima i žalbe Savetu za štampu zbog neovlašćenog korišćenja fotografija, ali i o tome kako pripremiti medij za konkurs za sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa.

 

http://www.plusonline.rs/na-tribini-profesionalna-etika-u-onlajn-medijima-o-novoj-medijskoj-strategiji-i-izazovima-primene-kodeksa-novinara-u-onlajn-okruzenju/