24.05.2019.

Asocijacija medija: Popović da povuče tužbu protiv KRIK-aIzvor: FoNet) -- Članovi Upravnog odbora Asocijacije medija održali su sastanak sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj, Nenadom Popovićem, sa kojim su razgovarali o inovacijama u medijima i digitalnoj transformaciji kroz koje prolazi domaće i globalno medijsko tržište.

Kako je saopšteno, ministru Popoviću je ukazano da novinari i mediji rade u veoma teškim uslovima, na koje negativno utiču i sudski postupci protiv medijskih kuća.

Predstavnici Asocijacije to vide kao pritisak na medije kroz njihovo finansijsko iscrpljivanje i ugrožavanje kapaciteta da profesionalno i odgovorno izveštavaju o temama od javnog interesa.

Od ministra Popovića je zato zatraženo da povuče tužbu protiv istraživačke mreže KRIK, koja dodatno utiče na narušavanje položaja medija u Srbiji.

Ukoliko smatra da su navodi KRIK o njemu netačni, ministru Popoviću je predloženo da se, umesto sudskog spora, obrati Savetu za štampu i od njegove Komisije za žalbe zatraži da se izjasni da li je KRIK prekršio Kodeks novinara Srbije.

Sastanku sa ministrom Popovićem prisustvovali su predstavnici novinskih agencija FoNet i Beta, nedeljnika Vreme, internet portala Telegraf.rs i dnevnog lista Madjar So.

Ovo je, posle pet godina, prvi put da jedan od ministara u Vladi Republike Srbije prihvatio poziv za sastanak sa Asocijacijom medija.