Press

(Izvor: plusonline) - U Media i Reform centru u Nišu juče je održana tribina “Profesionalna etika u onlajn medijima”, u organizaciji Saveta za štampu i Misije OEBS-a u Srbiji.
Na tribini je bilo reči o novoj Medijskoj strategiji, izazovima primene Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju, učešću onlajn medija u samoregulaciji i prednostima članstva u Savetu za štampu.

Detaljnije >

(Izvor: mminstitute) - Ukoliko se neko jednog dana usudi da napiše detaljnu knjigu o srpskom Savetu za štampu - njegovom nastanku, radu, problemima, nerazumevanjima, sukobima, finansiranju, pa i opstanku - biće to istovremeno i roman, i priča s naravoučenijem, ali i pravi bukvar za svakog ko na Balkanu ikada pokuša nešto slično. Naravno, nije Srbija jedina koja ima samoregulatorno telo za štampane medije, ali nije mi teško da kao njegova članica praktično od samog početka (sa jednogodišnjom pauzom) odgovorno tvrdim da se baš na našem primeru pokazalo sve što može loše da krene, ali i sve što tu situaciju može da promeni.

Detaljnije >

(Izvor: Danas) - Kako se navodi u obrazloženju odluke Saveta za štampu, stručna služba Zaštitinika građana navela je u žalbi Savetu za štampu da „Danas“ nije objavio odgovor koju su uputili na sporni tekst, već je, naprotiv, redakcija nastavila da i u narednim tekstovima ponavlja neistinite tvrdnje.

Detaljnije >

(Izvor: Raskrinkavanje) - Portal Alo novina je u tekstu „Evo šta nam se sprema 13. aprila!“ preneo tvit člana GO DS-a Ivana Krstića, potpuno izmislivši rečenicu „Dolazimo u Beograd da rušimo i da jednom zauvek završimo sa većinskom Srbijom“ koje u tvitu nema. 

Redakcija se pred Komisijom branila obrazloženjem da su „istinito preneli agresivno značenje poruke“ što je ocenjeno kao „neprihvatljivo, jer je u tekstu kao činjenica predstavljeno nagađanje redakcije šta je on možda mislio i hteo da kaže“. 

Detaljnije >

(Izvor: Cenzolovka) - Ako se ima u vidu da su vlast i njeni saradnici iz senke u protekle dve godine učinili sve što su mogli kako bi uništili novinarska udruženja, medijske asocijacije, novinarske grupe, novinarsku borbu i sve što iole miriše na novinarsko – nije nikakvo čudo što je na „višim nivoima“ konačno donesena i odluka o satiranju Saveta za štampu.

Detaljnije >

(Izvor: UNS) - Poštovana predsednice Vlade, u pismu koje ste u petak poslali Udruženju novinara Srbije naveli ste da je jedna televizija zloupotrebila Vaš komentar iskoristivši ga kao navodni odgovor na pitanje koje Vam ta televizija nije ni postavila i zatražili naše mišljenje o takvom postupku novinara.

Niste naveli na koju televiziju mislite, ali smo pretpostavili da je reč o N1, s obzirom na činjenicu da je to jedina televizija sa velikom gledanošću koja kritikuje Vašu vladu i da su državni organi u stalnom sukobu sa njom.

Detaljnije >

Izvor: FoNet) -- Članovi Upravnog odbora Asocijacije medija održali su sastanak sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj, Nenadom Popovićem, sa kojim su razgovarali o inovacijama u medijima i digitalnoj transformaciji kroz koje prolazi domaće i globalno medijsko tržište.

Detaljnije >

(Izvor: Danas) - Iskustvo koje do sada imamo pokazuje da se odluke Saveta za štampu vrlo često ignorišu i da najveći deo novca na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa dobijaju upravo mediji koji po našim podacima najviše krše Kodeks novinara Srbije.

Detaljnije >

(Izvor: Danas) - Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da su portal Republika.rs i Epancevo.rs, nedeljnik Tabloid i obrenovački list Palež prekršili Kodeks novinara Srbije.

Detaljnije >

(Izvor: Pancevo Siti) - Redakcija našeg sajta pozdravlja upućivanje javnih opomena sajtu epancevo.rs, a osnovu žalbi našeg novinara Nenada Živkovića

Detaljnije >