Press

(Izvor: Danas/FoNet) - Komisija za žalbe Savetu za štampu, od početka godine do kraja avgusta, razmatrala je 43 žalbe, povodom kršenja Kodeksa novinara, i samo u tri slučaja utvrdila da Kodeks nije prekršen, izjavila je danas generalna sekretarka Saveta Gordana Novaković.

Detaljnije >

(Izvor: Danas) - Savet za štampu doneo je odluku po kojoj je dnevni list Politika prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem teksta Đorđa Martića "Ćuruvija, Račak i Gordić", kao i neobjavljivanjem reagovanja na njega.

Detaljnije >

(Izvor: Pištaljka) - Dnevni list Politika je tekstom „U poslovima sa Energoprojektom Srbija oštećena za više od 5,2 miliona evra“ objavljenim 18. marta ove godine i neobjavljivanjem odgovora prekršila Kodeks novinara Srbije, odlučila je Komisija za žalbe Saveta za štampu, nezavisnog samoregulatornog tela koje procenjuje da li se štampani i onlajn mediji pridržavaju etičkog kodeksa novinara.

Detaljnije >

(Izvor: Media&Reform) - Skandaloznenezapamćenespektakularne i nećete-verovati vesti, deo su svakodnevnih naslovnica, koje izveštavaju o monstrumima, lažovima, kriminalcima, i to uz mnoštvo jezivih detalja i svedočenja anonimnih, pouzdanih, izvora. Pravila da treba čuti i drugu stranu, poštovati privatnost osoba o kojima se izveštava, ne objavljivati neosnovane optužbe i klevete, često ostaju zaboravljena u udžbenicima novinarske etike.

Detaljnije >

(Izvor: N1) - Godišnji izveštaj Saveta za štampu pokazuje da je u 2016. godini osam dnevnih listova prekršilo Kodeks novinara u 5.477 tekstova, što je čak 2.000 kršenja više nego što je bio slučaj u 2015. Nema podataka za elektronske i onlajn medije.

Detaljnije >

(Izvor: Cenzolovka) - Pravo na privatnost je jedno od osnovnih ljudskih prava koje se svakodnevno krši u domaćim medijima, a posebno u tabloidnoj štampi. Na meti medija je ne samo privatnost poznatih ličnosti već i anonimnih građana. Šta podrazumeva pravo na privatnost i na koji način ga mediji krše? U kojim situacijama poznate ličnosti imaju suženo pravo na privatnost? Kome građani mogu da se obrate kada mediji ugroze njihovu privatnost? U emisiji „Pravo na medije” govore: Danica Maksimović, Tamara Skrozza, Rodoljub Šabić, Igor Božić, Milan Rašević, Igor Jurić, Petar Jeremić, Kruna Savović, Stojan Marković, Miroslav Janković.

Detaljnije >

(Izvor: Insajder) - Brojne lokalne samouprave već su raspisale konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja. Postoji realna mogućnost da treću godinu za redom građani finansiraju i medije koji su, prema odlukama Saveta za štampu, iznosili neistine ili izveštavanjem kršili prava istih tih građana. Odluke Saveta za štampu koji konstatuje sve veći broj kršenja novinarskog kodeksa nisu obavezujuće za komisije koje odlučuju o tome koji mediji će na konkursima dobiti novac iz budžeta.

Detaljnije >

(Izvor: Cenzolovka) - Lažima, kršenjem pretpostavke nevinosti, objavljivanjem identiteta žrtava, predstavljanjem nagađanja kao da su činjenice, objavljivanjem detalja iz istrage, srpska dnevna štampa je od marta do decembra 2016. godine prekršila Etički kodeks 5.477 puta. Apsolutni šampioni neetičnosti, sa 3.628 prekršaja, jesu Srpski telegraf, Informer i Kurir, pokazuje monitoring Saveta za štampu.

Detaljnije >

(Izvor: Danas) - Dnevni listovi Danas i Politika najmanje su kršili Kodeks novinara Srbije u 2016. godini, zaključeno je u istraživanju Saveta za štampu.

Detaljnije >

(Izvor: N1/Beta) - Iz godine u godinu novinarski Kodeks krši se sve više, pokazao je monitoring Saveta za štampu koji je u proteklih 10 meseci pratio izveštavanje osam dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću. Štampa je u 2016. uvećala broj prekršaja za 50 odsto.

Detaljnije >