Press

(Izvor: cenzolovka) - Izveštaj Saveta za štampu o sufinansiranju medija koji krše etičke standarde pokazao je da većina komisija koje dodeljuju novac iz budžeta ne mari za pravila, te šakom i kapom deli novac i medijima koji svakodnevno krše Kodeks. I pored toga što Ministarstvo nadzire primenu zakona i pravilnika, državni sekretar tvrdi da ono nema uticaj na lokalne samouprave

Detaljnije >

(Izvor: danas) - Ministarstvo odbrane uručilo priznanja za doprinos borbi protiv širenja virusa korona velikom broju privrednih društava, među kojima i šest dnevniih listova

Detaljnije >

(Izvor: nuns) - Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da je Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije tekstom “NOVINARKA ANA LALIĆ SVESNO LAGALA: pogazila kodeks da bi unela strah među ljude“, objavljenim 7. aprila 2020. godine, a Kuriru je naloženo da odluku objavi u svom onlajn izdanju.

Detaljnije >

(Izvor: alo) - Serija tekstova u kojima su u medijima bliskim Dušanu Petroviću i Nebojši Zelenoviću na najbrutalniji način napadani funkcioneri Srpske napredne stranke u Šapcu Boban Birmančević i Branko Vujković dobila je svoj epilog u odlukama Saveta za štampu.

Detaljnije >

(Izvor: euractiv) - Usvajanje  nove medijske strategije je ključ za uspeh u ostvarivanju prava na kvalitetno informisanje ali je potrebna snažna politička volja da se štite mediji kao nadzorni organ za praćenje demokratije, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Jorn Gjelstard. On je rekao i da "postoji potreba za snaženjem regulatornog tela za medije koje se stara za sprovođenje zakona na medijskoj sceni, kao i da se obezbede uslovi za fer poslovanje svih medija".

Detaljnije >

 (Izvor: 021) - Članica Saveta za štampu i novinarka Tamara Skrozza kazala je da je povodom slučaja pisanja o otmici devojčice Monike iz okoline Niša Komisiji za žalbe Saveta za štampu podneto 14 žalbi.

Detaljnije >

(Izvor: danas) - U Srbiji je stalan trend povećanog kršenja novinarskog kodeksta, rečeno je danas na predstavljanju monitoringa Saveta za štampu.

Detaljnije >

(Izvor: n1) - Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, je gostujući na N1 naveo da mediji koji krše Kodeks novinara ne treba da dobijaju novac iz budžeta. "Ja mislim da je Kodeks novinara dobro napisan, vrlo časno i pošteno, i lično mislim da apsolutno svi treba da ga poštuju. I, uostalom, Ministarstvo podržava i Savet za štampu i Kodeks". Govoreći o sufinansiranju medija na lokalu i o slučaju u Kragujevcu, rekao je da će uputiti opomenu gradonačelniku Radomiru Nikoliću - da je u obavezi da raspisuje konkurs.

Detaljnije >

(Izvor: raskrinkavanje) - Najviše polemike na poslednjoj sednici izazvala je žalba Ivana Radovanovića na list Danas koji mu nije objavio celokupan odgovor na tekst Slaviše Lekića. Radovanović u žalbi navodi da je uz njegov potpis Danas dodao i jednu laž - da je kolumnista Informera.

Detaljnije >

(Izvor: južne vesti) -  Zato što je Gradski portal 018 u rubrici “Što da ne kažem?” prepisao deo teksta "Južnih vesti" o tome kako je načelnik Gradske uprave Niš izbio telefon iz ruku jednog opozicionog odbornika, bez navođenja autora, Savet za štampu je ocenio da je ovaj medij prekršio Kodeks novinara. Vlasnik ovog portala i funkcioner SNS-a Nikola Panić odbija da odluku objavi, jer kaže da ne priznaje Savet. Takođe, ne želi da objavi identitet autora plagijata.

Detaljnije >