Press

(Izvor: Danas) - Kada se analiziraju teme o kojima mediji dominantno izveštavaju kada je reč o deci, a to su socijalna briga, pomoć, podrška i zdravlje dece na televizijama, odnosno zlostavljanja, nesreće i nasilje u štampi, lako se može zaključiti da su to uglavnom prilozi u kojima odrasli govore o tome kako brinu ili ne brinu o deci, kako im pomažu (ili odmažu), kako ih štite ili povređuju.

Detaljnije >

(Izvor: Media&Reform Niš) - Natpisi da je neko nekog pretukao, izbo nožem, pucao ili ubio u poslednje vreme „napadaju“ sa naslovnih strana, iz udarnih vesti, sa ekrana računara i telefona. Od verbalnog nasilja gotovo je nemoguće odbraniti se, jer ga ima u gledanim rijaliti programima, filmovima i serijama, ali i u emisijama o „ozbiljnijim“ temama.

Detaljnije >

(Izvor: Danas) - Senzacionalizam, tabloidizacija i neodgovornost nisu novina za srpsko medijsko tržište. Međutim, sve češće i sve intenzivnije dominiraju i prilikom izveštavanja o deci koja neretko postaju žrtve ne samo nasilnika, već i samih medija.

Detaljnije >

(Izvor: Lozničke novosti) - U Srednjoj ekonomskoj školi danas je za maturante, u sklopu programa ''Mladi mediji'', koji sa partnerima u Srbiji sprovodi Dojče vele akademija, održana obuka ''Kako podneti žalbu Savetu za štampu?''. Šta je samoregulacija, koji su zadaci Saveta za štampu, zašto postoji Kodeks novinara Srbije i zašto su ga prihvatili mediji i novinara, učenicima završnog razreda srednje škole objasnio je novinar Lozničkih novosti Nebojša Trifunović, učesnik programa Dojče vele akademije.

Detaljnije >

(Izvor: Media&Reform Niš) - Tabloidi ili žuta štampa često se smatraju jeftinim, tračerskim ili pištolj listovima, koji donose senzacionalne i neproverene vesti, služeći se svim sredstvima da privuku i zadrže interesovanje šireg kruga čitalaca. Ne mora se, međutim, pojam tabloida nužno vezivati za loš kvalitet medijskog sadržaja, sa time se slaže većina medijskih stručnjaka. Problem je u trendu uredništva današnjih tabloida kojima je tiraž često bitniji od poštovanja etičkih i profesionalnih pravila novinarstva.

Detaljnije >

(Izvor: Raskrikavanje) - Na čitave dve strane jučerašnjeg tabloida Srpski telegraf našli su se promotivni tekstovi o hotelu „Putnik“ na Kopaoniku i proizvodima kompanije „TDM“, koji nisu obeleženi kao reklama. Za razliku od tih članaka, prepisanu vest agencije Tanjug o predstavama za decu u „novogodišnjem trolejbusu i tramvaju“ potpisuju kao svoju koju je finansirao grad Beograd. Kompanije i Srpski telegraf nisu odgovorili na pitanja Raskrikavanja.

Detaljnije >

(Izvor: Javno.) - Kako su sistematski zloupotrebljeni propisi kojima je uređen način dodeljivanja javnog novca za podršku pravljenja medijskih sadržaja u javnom interesu

Detaljnije >

(Izvor: Danas) - Pokušali ste da demantujete moj tekst „Zlatni lav i druge vesti“, a da pritom ništa niste demantovali već i sami napravili nekoliko grešaka i usput malo spinovali.

Detaljnije >

(Izvor: Lozničke novosti) - Za maturante Gimnazije "Vuk Karadžić", u sklopu programa "Mladi mediji", koji sa partnerima u Srbiji sprovodi Dojče vele akademija, danas je održana obuka "Kako podneti žalbu Savetu za štampu?".

Detaljnije >

(Izvor: FoNet) - Savet za štampu danas je izrazio protest zbog odluke Komisije za ocenu projekata iz oblasti javnog informisanja u Beogradu da budžetski novac dodeli novinama koje kontinuirano krše Kodeks novinara Srbije.

Detaljnije >