Glas zapadne Srbije protiv portala OzonpressNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Ivana Stjelja, Vlado Mareš, Vera Didanović, Zlatko Čobović, Petar Jeremić, Dragan Đorđević, Vukašin Obradović i Draga Božinović, na sednici održanoj 30.8.2018. godine, jednoglasno donosi


ODLUKU

Objavljivanjem fotografije uz tekst “Ćalović uzeo ispisnicu iz SNS” 20. jula 2018. godine, portal “Ozonpress” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.         


OBRAZLOŽENJE

Vlasnik i direktor produkcije portala “Glas zapadne Srbije” Gvozden Nikolić podneo je žalbu Savetu za štampu zbog toga što je “Ozonpress”, kako je naveo, sa njegovog portala preuzeo i, bez saglasnosti i navođena autora, objavio fotografiju Ivana Ćalovića, na koju autorska prava ima “Glas zapadne Srbije”. Time su prekršene odredbe Kodeksa iz poglavlja Poštovanje autorstva koje obavezuju medije da traže dopuštenje za objavljivanje sadržaja drugih medija uz obavezno navođenje autora, kao i da jasno označe arhivske zapise.

Direktor “Ozonpressa” Nebojša Jovanović je, u odgovoru na žalbu, naveo da taj portal fotografiju nije preuzeo ni sa jednog medija, već da je dobio lično od Ivana Ćalovića, koji je njegov dugogodišnji prijatelj. Pošto je fotografija dobijena od lica koje je na fotografiji i uz njegovu saglasnost (koja je dostavljena Savetu), Jovanović je ocenio da bi vlasnik “Glasa zapadne Srbije”, ukoliko tvrdi da je on nosilac autorskih prava trebalo da tuži Ćalovića. Uz odgovor na žalbu je priložen i snimak emisije u kojoj Nikolić kaže da svako može slobodno da koristi tekstove i fotografije iz podukcije GZS.

Članovi Komisije za žalbe zaključili su da je portal „Ozonpress“ spornu fotografiju dobio od Ivana Ćalovića, koji je i sam to potvrdio. Članovima Komisije nije poznato ko ima autorska prava na fotografiju, Ćalović ili „Glas zapadne Srbije“, ali je očigledno da iste fotografije poseduju i osoba koja je na fotografijama i portal. Komisija, zato, veruje da fotografija nije preuzeta sa „Glasa zapadne Srbije“, jer za tim nije bilo potrebe, kada ju je već ustupio Ćalović. Zbog svega toga, članovi Komisije za žalbe su odličili da „Ozonpress“ nije neovlašćeno preuzeo fotografiju, pa, samim tim, nije ni prekršio Kodeks novinara Srbije.


Beograd, 30.8.2018.

Predsedavajuća
Ivana Stjelja


Kompletan žalbeni postupak
Zapisnik sa sednice