Željko Veselinović protiv dnevnog lista InformerNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Stojan Marković, Vlado Mareš, Ljiljana Smajlović, Vera Barišić – Popović, Vera Didanović, Petar Jeremić, Dragan Đorđević i Vukašin Obradović, na sednici održanoj 26.7.2018. godine, jednoglasno donosi


ODLUKU

Tekstom “Đilasov sindikalac hvali Tačija! Veselinović oduševljen izjavama šiptarskog zločinca!” , objavljenim 30. marta 2018. godine u onlajn izdanju, dnevni list “Informer” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.


OBRAZLOŽENJE

Željko Veselinović, odbornik u Skupštini grada Beograda, podneo je žalbu Savetu za štampu verujući da je “Informer” prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije iz poglavlja Istinitost izveštavanja, Odgovornost novinara i Novinarska pažnja, time što je pogrešno interpretirao kratak komentar koji je Veselinović objavio na svom tviter nalogu. U žalbi je naveo da se samo saglasio sa Tačijevom izjavom da “Vučićevo ponašanje liči na ponašanje lidera Severne Koreje”, što ne znači da ceni, uvažava i poštuje Tačija, Dodao je i da je novinar “Informera” imao obavezu da ga kontaktira i zatraži objašnjenje za tvit, kao i da je očigledno da je uređivačka politika lista “usmerena na iznošenje neistina, uvreda i kleveta” o njemu.

Redakcija lista “Informer” nije odgovorila na žalbu.

Članovi Komisije za žalbe ocenili su da “Informer” u ovom slučaju nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije. List je verno preneo Veselinovićev komentar, tako da nema nikakve dileme šta je on zaista napisao, pa time ni prekršaja odredbi koje se odnose na istinitost izveštavanja. Ono što je objavljeno može se, po mišljenju Komisije, shvatiti na različite načine, a list ima pravo da iznese svoju ocenu o onome što je napisano. Podnosilac žalbe je morao da zna da bi ovakvo javno obraćanje moglo da izazove različite, pa i negativne komentare. Takođe, Komisija je zaključila da ne predstavlja prekršaj Kodeksa ni to što “Informer” od Veselinovića nije zatražio da dodatno objasni svoju izjavu.

Beograd, 26.7.2018.

Predsedavajući
Stojan Marković

Kompletan žalbeni postupak
Zapisnik sa sednice