Maja Rakić protiv portala Srbija danasNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vlado Mareš, Nevena Krivokapić, Tamara Skrozza, Vera Barišić – Popović, Petar Jeremić, Ivana Stjelja, Dragan Đorđević, Vukašin Obradović, Filip Švarm i Zoran Stanojević,  na sednici održanoj 28.6. 2018. godine, većinom glasova donosi


ODLUKU

Tekstom “Ovako se nameštaju poslovi u Paraćinu: Već dve godine bračni par Rakić organizovano izvlači pare iz opštine”, objavljenim 4. maja 2018. godine, kao i neobjavljivanem odgovora na odgovarajući način, portal “Srbija danas”

1. prekršio je tačku 4 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, po kojoj novinar dužan da, kada je neophodno, konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav,

2. prekršio je i tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara), o obavezi novinara da neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužan je da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku.

Nalaže se portalu „Srbija danas“ da ovu odluku objavi u roku od pet dana od dana dostavljanja odluke.


OBRAZLOŽENJE

Maja Rakić podnela je žalbu Savetu za štampu verujući da su spronim tekstom prekršene brojne odredbe Kodeksa novinara Srbije i da je u njemu iznet niz neistinitih, neproverenih informacija i uvreda. U tekstu je, između ostalog,  navedeno da je Maja Rakić u sukobu interesa, jer je, dok je bila sekretar Skupštine opštine Paraćin, firmi njenog supruga isplaćeno oko 160 hiljada evra za lizing radnika. Ona je u žalbi navela i da je jedini cilj teksta uvreda i kaljanje njenog imena jer nestranački, savesno i odgovorno obavlja svoj posao, te da u tekstu nije naveden nijedan izvor, a da autor teksta nije ni pokušao da stupi u kontakt sa njom ili njenim suprugom. „Nakon što sam dostavila demanti, novinarka je upućena da sva pitanja može postaviti na navedeni mejl, ali nije mi upućeno niti jedno pitanje od strane ovog portala, iako je portal ’Srbija danas’ nastavio sa objavljivanjem niza tekstova koji su se bavili iznošenjem neistina i uvreda, a koji su se odnosili na ovu temu“, ističe se, između ostalog, u žalbi. Ona je dodala i da je demanti koji je dostavila objavljen u delovima, tačnije objavljivane su samo pojedine rečenice iz demantija.

Glavni i odgovorni urednik portala Goran Lalić odgovorio je da je njen demanti objavljen u okviru narednog teksta i dostavio Savetu link ka tom tekstu.

Komisija za žalbe je jednoglasno odlučila da je prekršena odredba Kodeksa novinara koja se odnosi na obavezu objavljivanja demantija, budući da on nije objavljen u skladu sa pravilima, pa ni sa zakonskim obavezama. Suprotno dobroj novinarskoj praksi, objavljeni su samo delovi demantija, i u to u okviru teksta u kojem redakcija komentariše ono što je navedeno u demantiju. Komisija podseća da redakcija može naknadno odgovoriti na demanti, ali da je nedopustivo da svoje mišljenje o onome što je u njemu navedeno iznosi u okviru istog teksta, jer to obesmišljava pravo na odgovor osobe o kojoj je medij pisao.

Članovi Komisije su zaključili da nemaju dovoljno infomacija da bi mogli da se izjašnjavaju o tome da li su objavljene infomacije tačne ili ne, odnosno da li se u ovom slučaju može postaviti pitanje postojanja sukoba interesa, pa zbog toga nisu ni glasali o tome da li su prekršene odredbe Kodeksa koje se odnose na istinitost izveštavanja, na koje se Maja Rakić takođe žalilla.

Izvesno je, međutim, da portal nije kontaktirao ni nju, ni njenog supruga pre objavljivanja teksta, tako da im nije omogućeno da se izjasne o iznetim optužbama. „Srbija danas“ je, po mišljenju Komisije, morala više da se potrudi da sa njima stupi u kontakt i da sačeka njihove odgovore, umesto što je u tekstu samo kratko navedeno da u tome nisu uspeli. Zbog toga je prekršena i odredba Kodeksa po kojoj novinar mora da konsultuje više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav. Odluku da je prekršena ova odredba Komisija je donela sa devet glasova „za“ i jednim „uzdržanim“.


Beograd, 28.6.2018.

Predsedavajući
Vlado Mareš

Kompletan žalbeni postupak