GMinfo.rs protiv lista Takovske novineNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vlado Mareš, Nevena Krivokapić, Tamara Skrozza, Vera Barišić – Popović, Ivana Stjelja, Dragan Đorđević, Vukašin Obradović, Filip Švarm i Zoran Stanojević,  na sednici održanoj 28.6. 2018. godine, jednoglasno izriče


JAVNU OPOMENU

Objavljivanjem fotografija u okviru teksta “Obeležen Dan vojske” 23. aprila 2018. godine, nedeljnik “Takovske novine” prekršio je tačku 1 Odeljka IX (Poštovanje autorstva) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara i medija da poštuju važeće zakonodavstvo o zaštiti autorskih prava i da, kada dobije dopuštenje za reprodukciju iz drugih izvora, to čine uz uvažavanje autora i navođenje izvora.


OBRAZLOŽENJE

Glavna i odgovorna urednica portala “GM Info” Violeta Popović podnela je žalbu Savetu za štampu tvrdeći da je lokalni nedeljnik, bez dozvole i navođenja izvora, objavio njihove fotografije sa proslave Dana Vojske u kasarni u Gornjem Milanovcu, koje je snimio novinar tog portala Goran Trifunović. Direktor i glavni urednik “Takovskih novina“ Miroslav Mišković i Ljubiša Jovanović odgovorili su da su fotografije i informaciju o događaju dobili elektronskom poštom od Komande garnizonskog mesta Gornji Milanovac, što su i dokumentovali kopijom tog dopisa.

Urednica portala je, nakon ovoga,  ponudila povlačenje žalbe ukoliko redakcija “Takovskih novina“ objavi da je obmanuta, odnosno da joj je Vojska Srbije fotografije koje su vlasništvo “GM Info“ “podmetnula“ kao svoje. Direktor nedeljnika je, međutim, to odbio, tvdeći da urednica portala pokušava da ucenom iznudi od njih da im je Vojska Srbije namerno podmetnula fotografije.

Članovi Komisije su zaključili da medij ima obavezu da navede autora, odnosno izvor sadržaja koje objavljuje. U ovom slučaju, tekst je potpisan inicijalima novinara redakcije, a fotografije nisu potpisane, iako list tvrdi da je i infomaciju i fotografije dobio od Vojske Srbije. Naknadnim odbijanjem predloga portala da objave da je autor fotografija neko iz Vojske Srbije, “Takovske novine“ su potvrdile da potpis autora fotografija, po svemu sudeći, nije izostavljen slučajno. Komisija ne vidi razlog da list ne objavi da je fotografije dobio od Vojske Srbije i time ispravi provobitnu grešku, načinjenu objavljivanjem nepotpisane fotografije. Ovakvim postupkom, list je potvrdio da nije spreman da poštuje bilo čija autorska prava.

Komisija za žalbe takođe upućuje “GM Info“ da se, ukoliko veruje da su fotografije novinara tog portala neovlašćeno preuzete,obrati i Vojsci Srbije, odnosno Komandi garnizona u Gornjem Milanovcu i ukaže im na to je takav postupak u suprotnosti, ne samo na novinarskim kodeksom, već i sa važećim zakonodavstvom, te da su time doveli u zabludu i medije kojima su fotografije poslali i njihove čitaoce.


Beograd, 28.6.2018.

Predsedavajući
Vlado Mareš

Kompletan žalbeni postupak