Nataša Mijušković protiv dnevnog lista InformerNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Zlatko Čobović, Stojan Marković, Ljiljana Smajlović, Nevena Krivokapić, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Vera Barišić – Popović, Vera Didanović, Petar Jeremić, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 28.12.2017. godine, jednoglasno izriče


JAVNU OPOMENU

Tekstom “Žute RTS licemerke! Nova bruka i sramota Javnog medijskog servisa Srbije“, objavljenim 19.septembra 2017. godine, dnevni list „Informer“ prekršio je tačke 1, 4 i 5 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, da, kada je neophodno, konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav, kao i da su sa novinarstvom nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina.  


OBRAZLOŽENJE

Nataša Mijušković podnela je žalbu je je „Informer“, kako je navela, po ko zna koji put objavio test usmeren na njenu ličnu i profesionalnu degradaciju. List je optužio zbog toga što nije osudila napad na novinarke televizije „Pink“ tokom protesta Dveri. Istakla je i da je niko iz „Informera“ nije kontaktirao pre objavljivanja teksta, kao i da su u okviru teksta objavljenje dve njene fotografije na kojima je obeležena strelicama.

Redakcija „Informera“ nije odgovorila na žalbu.

Članovi Komisije za žalbe ocenili su da list, bez ikakvog osnova, optužuje novinarke RTS-a, među kojima i Natašu Mijušković zbog toga što nisu osudile napade na novinarke „Pinka“, a svojevremeno su stale u odbranu svoje bivše koleginice, koja je, inače, što u tekstu nije navedeno, tada optužena da „upravlja celokupnim narko tržištem u Srbiji“. Komisija je zaključila da je Nataša Mijušković više puta bila meta lista „Informer“ i optuživana za različite stvari, bez bilo kakvog osnova. I ovoga puta iznete su potpuno neutemeljene optužbe, samo zbog toga što se njeni stavovi ne dopadaju redakciji lista. Zboga toga je Komisija jednoglasno odlučila da „Informeru“ izrekne javnu opomenu zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije.


Beograd, 28.12.2017.

Predsedavajući
Zlatko Čobović


Kompletan žalbeni postupak