Kristina Kovač protiv dnevnog lista KurirNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vladimir Radomirović, Zlatko Čobović, Stojan Marković, Nevena Krivokapić, Petar Jeremić, Vlado Mareš, Vera Barišić Popović, Tamara Skrozza, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 23.2. 2017. godine, većinom glasova donosi


ODLUKU

Tekstom “Kristina: Živim u bedi”, objavljenim 28. januara u štampanom izdanju, odnosno “Napravila je hitove, a sad se bori za goli život Nemam ni stan, ni kola a ni zdravstveno osiguranje”, objavljenim 26. januara 2017. godine u onlajn izdanju, dnevni list “Kurir”

1. prekršio je tačke 1, 2 i 4 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da zna i držeći se osnovnih novinarskih načela, da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav,

2. prekršio je tačku 2 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska), po kojoj naslov ne sme da bude u suprotnosti sa suštinom teksta

3. prekršio je i tačku 1 Odeljka V (Novinarska pažnja), o obavezi novinara da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

Nalaže se listu “Kurir” da ovu odluku objavi u svom štampanom i onlajn izdanju najkasnije pet dana od dana dostavljanja odluke.


OBRAZLOŽENJE

Kristina Kovač podnela je žalbu Savetu za štampu jer je list,kako je navela, grubo zloupotrebio sadržaj njenog statusa na Fejsbuku. Poruka je, ističe se u žalbi, slobodno protumačena, postavljen je naslov čiji je jedini cilj da zvuči skandalozno i da bude “klikabilan”, a da je novinari nisu ni kontaktirali kako bi proverili svoje navode. Ona je istakla da su time prekršene tačke 1,2 i 4 Odeljka I, kao i smernica uz član 2 Odeljka II, po kojoj naslov mora da odgovara suštini teksta. “U tekstu ne postoji ni jedna indicija da je moje finansijsko stanje onakvo kakvo je prikazano u naslovima. U nadnaslovu teksta u štampanom izdanju čak se navodi i reč ‘vapaj’, što moj status na FB svakako nije bio. Cilj takvog naslova je, po mom mišljenju, smo da privuče pažnju čitalaca, bez obzira na profesionalne i etičke standarde, pa i na uticaj koji bi mogao da ima na moj život”, navodi se, između ostalog, u žalbi.

U odgovoru na žalbu, direktor “Kurira” Dejan Volf naveo je da su tekstovi objavljeni uz poštovanje svih novinarskih standarda i načela. Kako se ističe, Kristina Kovač je sama javnosti obznanila svoje finansijske probleme i nedaće i obavestila javnost da bukvalno preživljava iako ima dugogodišnju sjajnu karijeru iza sebe i nesumnjiv talenat. “Kurir je preneo status Kovačeve i u opremi tekstova sublimirao sve ono što je ona navela. I nema tu ničeg skandaloznog, kako to tvrdi Kovačeva, jer je Kurir preneo i pisao o statusu javne ličnosti koji je postavila na Fejsbuk i time javnosti na tacni servirala svoje finansijske neprilike”, navodi se, između ostalog, u odgovoru. Direktor “Kurira” je naglasio i da list nema nikakvu odgovornost za to što se podnosiocu žalbe ne sviđaju komentari čitalaca ispod teksta i što očigledno nije postigla efekat koji je htela.

Komisija za žalbe je ocenila da je tekst koji je objavila Kristina Kovač, iako verno prenet, stavljen u sasvim drugi kontekst, čime je jedna društvena analiza pretvorena u netačnu i senzacionalistički najavljenu informaciju o tome da autorka brojnih pesama nema od čega da živi. List je na svoj način protumačio ono što je napisala, predstavljajući svoje pretpostavke i nagađanja kao činjenice.

Ni naslov teksta uopšte ne odgovara suštini onoga što je Kristina Kovač objavila na svom Fejsbuk profilu, a što je preneto u tekstu, čime je list takođe prekršio Kodeks.

Članovi Komisije posebno ukazuju i na Smernice za promenu Kodeksa novinara u onlajn okruženju, kojima je, između ostalog, precizirano da nije dozvoljena obrada informacije koja se preuzima sa društvenih mreža i drugih platformi na način da se promeni njeno izvorno značenje, kontekst, smisao i prikaz. Na osnovu istih Smernica, informacije prikupljene sa društvenih mreža i drugih digitalnih platformi pre objavljivanja treba tretirati kao i bilo koji drugi izvor informacija, odnosno u njihovoj obradi novinar treba da postupa u skladu sa standardom dužne novinarske pažnje. Ovakve informacije takođe se smatraju uređivački oblikovanim sadržajem i medij se ne može osloboditi odgovornosti braneći se time da je informacija preneta sa društvene mreže ili druge platforme.

Članovi Komisije takođe podsećaju medije da je neophodno da, pre objavljivanja informacija do kojih su došli preko društvenoh mreža, uvek provere profil izvora i da jasno utvrde da je izvor zaista osoba za koju se predstavlja. Bez obzira što je u ovom slučaju reč o pravom profilu Kristine Kovač, koji nije “hakovan”, redakcija je, po mišljenju Komisije, trebalo da je pozove i proveri da li je zaista ona napisala tekst koji žele da preuzmu, kako bi se izbegli mnogi potencijalni nesporazumi.

Zbog toga je Komisija sa devet glasova “za” i jednim “protiv”, odlučila da je “Kurir” prekršio Kodeks novinara i naložila listu da to objavi.


Beograd, 23.2.2017.

Predsedavajući
Vladimir Radomirović


Kompletan žalbeni postupak