Nenad Čanak protiv dnevnog lista AloNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Stojan Marković, Nevena Krivokapić, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Vera Barišić – Popović, Jelena Spasić, Zlatko Čobović, Petar Jeremić, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 24.11. 2016. godine, većinom glasova donosi


ODLUKU

Tekstom “Sud se obrukao, Čanak se izvukao“, objavljenim 25. oktobra 2016. godine, dnevni list „Alo“ nije prekršio Kodeks novinara Srbije.


OBRAZLOŽENJE

Žalbu Savetu za štampu podneo je Biro za informisanje Lige socijaldemokrata Vojvodine, uz pisanu saglasnost Nenad Čanka, predsednika stranke. Podnosilac žalbe je ocenio da je tekst „neobjektivan i ostrašćen“ i da je njime prekršeno više poglavlja novinarskog kodeksa – deo poglavlja koja se odnose na istinitost izveštavanja i novinarsku pažnju, kao i da je prekršena pretpostavka nevinosti. U žalbi je, između ostalog, navedeno, da se tekstu daje huškački ton upotrebom uzvičnika na kraju rečenice, i to tako da ne odgovaraju onome što je Čanak zaista rekao na sudu. Takođe, obajvljene su fotografije Nenada Čanka (na kojoj se bekelji) i Pavla Lešanovića u modricama, čime se čitaocu direktno sugeriše da je reč o velikoj nepravdi i skandalu. Podnosilac žalbe je istakao i da je izjava Čankovog pravnog zastupnika preneta vrlo šturo, kao i da je objavljen „besmislen komentar“ advokata koji sa slučajem nema nikakve veze.

U odgovoru na žalbu, Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik lista „Alo“, naveo je da Kodeks novinara ničim nije prekršen, da je tekst urađen profesionalno, sadrži izjave obe strane, bez uvredljivog i huškačkog tona, i komentar čoveka iz profesije. Uzvičnik ni na koji način ne može tekstu dati huškački ton, istakao je, jer je njegovo značenje jasno definisano srpskom gramatikom. Nejasno je zašto su objavljene fotografije neprimerene, budući da je tema teksta suđenje za nanete telesne povrede. „Upotrebljena je fotografija gospodina Lešanovića nastala nakon tuče sa gospodinom Čankom, a za to što je ’neprimerena’ po izgledu, jer je gospodin Lešanović otečen od batina odgovoran je upravo gospodin Čanak“, isitiče se u odgovoru. Glavni urednik naglašava i da su izjave oba advokata prenete tačno i u celosti, kao i da je advokat čiju izjavu podnosilac žalbe smatra besmislenom i pozvan upravo zato što „nema veze sa slučajem“, a ima dugogodišnje advokatsko iskustvo.

Članovi Komisije ocenili su da tekst nije, kako tvrdi podnosilac žalbe, „huškački“, odnosno da upotreba uzvičnika ne daje tekstu takav ton. S druge strane, postoji nesumnjiv javni interes da se o ovom slučaju izveštava, pa i da se on komentariše, budući da je jedan od aktera predsednik političke partije i narodni poslanik. Kao javna ličnost, Čanak bi, po mišljenju Komisije, morao da bude spreman da istrpi kritiku, ukoliko ona ne prelazi granice postavljene etičkim pravilima profesije. Ta granica, po oceni članova Komisije, u ovom slučaju nije pređena – tekst je uravnotežen, sadrži izjave obe strane, urednik se već u nadnaslovu „ogradio“ tvrdnjom da „nije dokazano da je Čanak udario Lešanovića štapom“. Kad je reč o upotrebi fotografija, koje podnosilac žalbe smatra „neprimerenim“, većina članova Komisije zaključila je da ni u ovom slučaju nema povrede Kodeksa, pošto fotografije nisu ni na koji način falsifikovane ili prepravljane i naglašeno je da je reč o arhivskim fotografijama. List jeste izborom fotografija na neki način izrazio svoj stav o odluci suda (koji je iznet i u naslovu teksta), ali to takođe ne predstavlja kršenje Kodeksa.

Zbog svega toga, Komisija je sa devet glasova „za“, jednim „protiv“ i jednim „uzdržanim“ odlučila da list „Alo“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.


Beograd, 24.11.2016.

Predsedavajući
Stojan Marković


Kompletan žalbeni postupak