Glas Zapadne Srbije protiv portala OzonPressNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vladimir Radomirović, Nevena Krivokapić, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Tamara Skrozza, Petar Jeremić, Zlatko Čobović, Jelena Spasić, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 29.9.2016. godine, nije uspela da usaglasi odluku o tome da li je “OzonPress”, tekstom “Ko o čemu Gvozden o poštenju”, objavljenim 2. septembra 2016. godine, prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije. “Za” odluku da Kodeks nije prekršen glasalo je sedam članova Komisije, “protiv” nije bio niko,  dok su tri člana bila “uzdržana”, tako da nije bilo potrebne većine od osam glasova.


OBRAZLOŽENJE

Portal “Glas zapadne Srbije”, odnosno njegov vlasnik Gvozden Nikolić, podneo je žalbu zbog teksta na portalu “OzonPress” kojim se, kako je naveo “sračunato i bez ikakvog osnova licitira sa poštenjem vlasnika GZS, a to potkrepljuje činjenicama koje su netačne, neproverene i neistinite” U žalbi je, između ostalog, navedeno da nije tačno da firma koja je vlasnik portala nije godinama plaćala zakup poslovnog prostora, te da je od plaćanja “pobegla” gašenjem. On je uz žalbu priložio potpisan ugovor o zakupu i potvrdu da je izmirio sve obaveze i naveo da su prekršene odredbe Kodeksa koje se odnose na istinitost izveštavanja, profesionalnu pažnju, obavezu konsultovanja više izvora, kao i obavezu objavljivanja odgovora.

Direktor “Ozon Media d.o.o” Nebojša Jovanović je u odgovoru na žalbu naveo da su, pre objavljivanja teksta, u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, postavili pitanja i predstavniku “Abraševića”, kao zakupodavcu i vlasniku GZS, kao zakupcu, prostora. Odgovori podnosioca žalbe objavljeni su integralno, s tim što je on odbio da odgovori koliki je bio mesečni zakup, da li je isplaćen potpuno i koliko dugo je trajao zakup. Predstavnik “Abraševića” je rekao da javnog oglašavanja za zakup nije bilo, te da se redakcija uselila da osnovu Nikolićevog privatnog poznanstva, dok se ne “snađu”, bez plaćanja zakupa. On je priložio i kopiju strane iz knjige u koju je ugovor o zakupu zaveden, na osnovu koje se može zaključiti da je dokument naknadno unet, pa i da je naknadno i sastavljen. Takođe je naveo i da je redakcija GZS na tu adresu u APR-u upisana dva meseca ranije nego što je potpisan ugovor, ukazavši i na to da u zaglavlju piše da je ugovor potpisan sa direktorom “Abraševića”, a u potpisu je ista osoba predsednik Upravnog odbora.

Članovi Komisije nisu imali jedinstven stav o tome treba li ovu i ostale žalbe koje je podneo portal “Glas zapadne Srbije” ili koje su podnete na tekstove objavljene na tom portalu uopšte razmatrati, s obzirom na to da je deo njih ocenio da je reč o pokušaju zloupotrebe Komisije za žalbe u lokalnom medijskom sukobu. Pojedini članovi Komisije ocenili su da nikako ne može biti slučajno da su se sve te žalbe našle pred njima na istoj sednici, te da se ne može zanemariti kontekst i odlučivati o prekršajima Kodeksa novinara u konkretnim tekstovima, kada je očigledno da je pozadina sasvim drugačija, i da, zbog toga, ne žele da učestvuju u glasanju. Ostali članovi Komisije ocenili su da se, bez obzira na motive podnosilaca, moraju razmatrati sve žalbe koje dođu pred Komisiju.

Kad je reč o samom tekstu, većina članova Komisije smatrala je da podnosillac žalbe dokumentaciju o zakupu obezbedio nakon što je tekst objavljen, ali da Komisija ne može da utvrđuje autentičnost dokumenata. Bez obzira na to, po mišljenju većine članova Komisije, podnosilac žalbe je imao priliku da odgovori na pitanja u vezi sa zakupom, pa ne stoji tvrdnja da autor teksta nije konsultovao više izvora, odnosno da nije postupio u skladu da novinarskom pažnjom. Komisija je smatrala da Kodeks nije prekršen ni neobjavljivanjem demantija, jer je podnosilac obavešten da nije napisan u skladu sa zakonom.

Kako su, međutim, tri člana Komisije ostala uzdržana, nije bilo potrebnih osam glasova za odluku da Kodeks novinara nije prekršen.


Beograd, 29.9.2016.

Zamenik predsedavajućeg
Vladimir Radomirović


Kompletan žalbeni postupak