Olivera Viktorović Đurašković protiv dnevnog lista AloNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Stojan Marković, Nevena Krivokapić, Petar Jeremić, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Tamara Skrozza, Jelena Spasić, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja, Zlatko Čobović i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 29.9. 2016. godine, jednoglasno donosi


ODLUKU

Tekstom “Olivera Viktorović na Adi Bojani osunčala genitalije” i fotografijama u okviru teksta, objavljenim 19. jula u štampanom i onlajn izdanju dnevni list “Alo”

1. prekršio je tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara) Kodeksa novinara Srbije, po kojoj je novinar dužan da neguje etiku i kulturu javne reči,

2. prekršio je tačku 1 Odeljka VII (Poštovanje privatnosti) o obavezi novinara da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima se piše,

3. prekršio je i tačku 1 Odeljka VIII (Korišćenje časnih  sredstava), o obavezi novinara da se u prikupljanju infromacija, fotografija, dokumenata, zvučnih i video zapisa koristi samo časnim sredstvima.

Nalaže se listu “Alo” da odluku objavi u štampanom i onlajn izdanju najkasnije pet dana od dana prijema odluke.


OBRAZLOŽENJE

Olivera Viktorović Đurašković podnela je žalbu Savetu za štampu zbog toga što je list objavio njene fotografije sa nudističke plaže na Adi Bojani, koje su tajno snimnjene. Fotografije su najavljene na naslovnoj strani i objavljene na srednjim stranama, kao i u onlajn izdanju, uz komentare novinara poput “Ona je na Adi Bojani satima uživala potpuno gola pokazujući svim prolaznicima grudi i međunožje”, “čuvena striptizeta iz ‘Žikine dinastije’ očigledno i privatno voli da se svlači”, “da stvar bude gora, Olivera je vanredni profesor i godinama se bavila pedagoškim radom…” U žalbi je, između ostalog, navedeno i da je na nudističkoj plaži na Adi Bojani zabranjeno fotografisanje kako se ne bi narušila privatnost posetilaca, kao i da nudizam nije nikakva nemoralna i nezakonita aktivnost, kako se tekstom implicira. Zbog svega toga, po mišljenu Olivere Viktorović Đurašković, “Alo” je prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije.

U odgovoru na žalbu, glavni i odgovorni urednik lista “Alo” Duško Vukajlović naveo je da javne ličnosti imaju ograničeno pravo na privatnost, a “budući da je podnosilac žalbe po profesiji glumica, povrede privatnosti nema”, dodajući da se ona više puta pred kamerama pojavlljivala potpuno naga, tako da fotografije i nisu ”ništa novo”. On je naglasio i da su paparaco gotografije decenijama priznata novinarska forma širom planete i to ne samo u tabliodima, pa se ne može govoriti ni o kakvom proganjanju ili korišćenju nečasnih sredstava, kako to tvrdi podnosilac žalbe. U odgovoru se, takođe, objašnjava i da autor teksta nije ni na koji način osporio moralni kredibilitet Olivere Viktorović da radi sa decom, već je “samo izrazio zabrinutost da deca sa kojim radi ne vide njene nage fotografije”.

Komisija za žalbe ovakav odgovor redakcije smatrala je licemernim - izražavati zabrinutost da će deca videti fotografije koje je upravo taj medij objavio potpuno je neprihvatljivo, kao i poređenje sa paparaco fotografijom bivšeg predsednika Srbije u šetnji sa psom, koji je objavio jedan drugi dnevni list.

Članovi Komisije ocenili su da list povredio pravo na privatnost Olivere Viktorović Đurašković tajno je fotografišući na nudističkoj plaži. Po oceni Komisije, iako je reč o javnoj ličnosti, koja, po Kodeksu novinara, ima suženo pravo na privatnost, to nikako ne znači da ga nema uopšte i da je medijima dozvoljeno da je snimaju uvek i svuda. U smernicama Kodeksa jasno je nazvačeno da su „javne ličnosti unapred svesne da im je pravo na privatnost donekle ograničeno, ali to istovremeno ne znači da mediji mogu da ga krše bez ikakvog razloga i objašnjenja“. U ovom slučaju reč je o nudističkoj plaži, na kojoj je zabranjeno fotografisanje i snimanje, čime je prekršena i odredba Kodeksa koja nalaže novinarima da koriste samo časna sredstva, tačnije zabranjuje objavljivanje materijala pribavljenog uz pomoć skrivenih kamera, izuzev kada se time štiti javni interes, što po mišljenju članova Komisije, ovoga puta nije slučaj.

Integritet i dostojanstvo glumice dodatno su narušeni i komentarima uz fotografije, kojima autor teksa nedvosmisleno osuđuje njeno ponašanje, odnosno to što je nudistkinja. Komisije je takođe ocenila i da je list opremom teksta u kojoj se naglašava da je „glumica osunčala genitalije“ i pokazala „dude na izvol’te“ prekršio i odredbu koja novinare obavezuje na poštovanje etike i kulture javne reči.

Zbog svega toga, Komisija je jednoglasno odlučila da je „Alo“ prekršio Kodeks novinara Srbije i naložila listu da ovu odluku objavi.


Beograd, 29.9.2016.

Predsedavajući
Stojan Marković


Kompletan žalbeni postupak