Kuća ljudskih prava i demokratije protiv agencije TanjugNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Stojan Marković, Nevena Krivokapić, Petar Jeremić, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Tamara Skrozza, Jelena Spasić, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja, Zlatko Čobović i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 31.8. 2016. godine, jednoglasno donosi


ODLUKU

Prilogom “Pristalice inicijative ‘Ne davimo Beograd’ nasrnule na Malog” objavljenim 18.jula 2016. godine, Tanjug nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.


OBRAZLOŽENJE

Kuća ljudskih prava i demokratije podnela je, uz saglasnost Simona Simonovića, žalbu Savetu za štampu zbog priloga koji je Tanjug emitovao, a koji su preuzeli i drugi mediji. Reč je snimku zabeleženom na protestu 18. jula ispred gradske skupštine u Beogradu, na kojem je došlo do incidenta između okupljenih građana, policije i pripadnika obezbeđenja gradonačelnika. Podnosilac žalbe je naveo da je Simonović preko megafona preneo okupljenima reči odbornika Nebojše Bakareca da su demonstranti “razbili nos policajcu”, ali da je to pogrešno preneto kao da je Simonović sam objavio da su okupljeni povredili policajca. “Tanjug od ove rečenice pravi poseban prilog, pri tom je ponavlajući dva puta i dajući joj značaj koji ona nema. Sama činjenica da je rečenica ponovljena dva puta predstavlja montažu i ne postoji druga reč za ovakav postupak Tanjuga”, navedeno je, između ostalog, u žalbi. Podnosilac žalbe ističe i da Tanjug nije od Simonovića tražio nikakvo objašnjenje, niti je pokušao da sa Bakarecom ili drugim akterima proveri ko je šta zaista rekao.

Članovi Komisije za žalbe nisu na snimku do kojeg vodi link dostavljen u žalbi videli ništa od onoga na šta se podnosilac žalbe žali. Na snimku u koji je Komisija imala uvid sporna rečenica se ne ponavlja dva puta, niti se može zaključiti da je prilog montiran. Takođe, u pratećem tekstu uz video zapis, izjava Simona Simonovića se uopšte ne pominje, kao ni to da je povređen policajac. Komisija na osnovu materijala dostavljenog uz žalbu nije stoga utvrdlila nikakavu povredu Kodeksa novinara Srbije kojom bi podnosilac žalbe bio oštećen.

 

Beograd, 31.8.2016.

Predsedavajući
Stojan Marković


Kompletan žalbeni postupak