RTV Vranje protiv „Novina Vranjskih“Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Nevena Krivokapić, Mileva Malešić, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Tamara Skrozza, Petar Jeremić, Filip Švarm, Marija Kordić, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 30.6.2016. godine, nije uspela da usaglasi odluku o tome da li je su “Novine Vranjske”, objavljivanjem teksta “Radio u kontejneru” 3. marta 2016. godine prekršile odredbe Kodeksa novinara Srbije. “Za” odluku da je Kodeks prekršen glasala su dva člana Komisije, “protiv” je bio jedan, dok je osam članova bilo uzdržano, tako da nije bilo potrebne većine ni za jednu odluku.


OBRAZLOŽENJE

Ninoslav Smiljković, vršilac dužnosti JP RTV Vranje podneo je žalbu zbog autorskog teksta Radomana Irića, kojim je, kako navodi, pogazio osnovne postulate novinarstva i naneo nenadoknadivu štetu ugledu Radio televizije Vranje, kao i da pojedini delovi teksta sadrže i govor mržnje, budući da Irić ljude koji rade u televiziji naziva zločincima i idiotima. Kako se isitče u žalbi, Irić tvdi da je fono i pisana arhiva nastala osamdesetih godina prošlog veka u radiju uništena i bačena u kontejner, a da se nije potrudio ni da pozove bilo koga iz RTV Vranje kako bi proverio tu informaciju. Podnosilac žalbe smatra da su spornim tekstom prekršene odredbe Kodeksa novinara iz poglavlja Isitinitost izveštavanja, Odgovornost novinara i Novinarska pažnja. “Na kraju želim da ukažem da arhiva Radio Vranja nije sjajno sređena, ali postoji i veoma se pažljivo čuva. Mi smo duboko ubeđeni da treba da budemo ponosni što pripadamo mediju čija se tradicija meri decenijama, pa smo opremu koja više od pet godina nije u upotrebi, sredili i od nje napravili stalnu izložbu u holu naše kuće”, naglašava se, između ostalog, u žalbi.

U odgovoru na žalbu, Nikola Lazić, zamenik glavnog i odgovornog urednika “Vranjskih” naveo je da je kao operativni urednik uvažio argumentaciju autora pre objavljivanja teksta, kao i svedočanja njegovih sagovornika iz RTV Vranje. On je dostavio potvrdu iz Istorijskog arhiva “31.januar” u Vranju, iz kojeg se vidi da od 1980. godine, ta institucija  nije primila od RTV Vranje nikakvu arhivsku građu na čuvanje. Lazić ističe da i sam direktor “priznaje” da arhiva RTV Vranje nije sjajno sređena i navodi da na osnovu grubih podataka bivših zaposlenih u RTV iz arhivske građe nedostaje material koji je pobrojan u ukupno 23 stavke. U odgovoru na žalbu prenose se i izjave bivših zaposlenih koji govore o tome da je deo arhive uništen “pre desetak godina”, u vreme kada aktuelni direktor nije uopšte radio u toj medijskoj kući.

Većina članova Komisije za žalbe je ocenila da im je veoma teško da procene ko je u ovom slučaju u pravu, odnosno da li je deo arhive uništen onako kako se navodi u tekstu, ili je sva sačuvana, kako tvrdi direktor, odnosno da im je teško da se izjasne samo na osnovu toga kome više veruju. Redakcija “Vranjskih” pružila je neke dokaze za tvrdnje iznete u tekstu, mada je, po oceni dela članova Komisije, problem u tome što se tek u odgovoru na žalbu navodi šta sve, po njihovim saznanjima, nedostanje u arhivi RTV-a, dok se u samom tekstu ne nude nikakve preciznije informacije. Ipak, po njihovoj oceni, propusti u tekstu nisu bili dovoljno veliki da bi se izjasnili da je Kodeks prekršen, dok nesumnjivo postoji javni interes da se o ovom problemu piše.

Dva člana Komisije smatrala su da Kodeks jeste prekršen, pre svega upotrebom neprihvatljivih termina “idioti”, “medijski varvari”, “zločinci”. Drugi član Komisije je naglasio i da veruje da autor nije proverio informacije koje je imao, da u tekstu iznosi nagađanja, te da neprihvatljivim smatra i to što redakcija “Vranjskih” nije prihvatila poziv RTV-a da se novinar lično uveri da arhiva nije uništena.

Zbog svega toga, Komisija nije uspela da donese odluku o tome da li je Kodeks prekršen za koju je potrebno da glasa najmanje osam članova Komisije.

 

Beograd, 30.6.2016.


Predsedavajuća
Nevena Krivokapić


Kompletan žalbeni postupak