Gej lezbejski info centar protiv dnevnog lista DanasNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Nevena Krivokapić, Stojan Marković, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Marija Kordić, Petar Jeremić, Zlatko Čobović, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 26.5. 2016. godine, jednoglasno donosi


ODLUKU

Anketom sa pitanjem: “Kako gledate na zahtev američkih LGBT organizacija da u Diznijevim filmovima bude više gej likova?”, objavljenom 6. maja 2016. godine, dnevni list “Danas” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.


OBRAZLOŽENJE

Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra, podneo je žalbu Savetu za štampu, smatrajući da je list prekršio Kodeks novinara Srbije, tačnije odredbu o obavezi novinara da se suprotstavi svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije. On je naveo da je “Danas”, u okviru ankete, objavio i odgovor Boška Obradovića, predsednika Dveri, koji glasi: ‘To je nastavak agresivne propagande i ideologije homoseksualizma, koja se nameće kroz zakonodavna rešenja, umetnost i modu. Jasno je da se nasilnim putem želi nametnuti nešto što vređa javni moral i u suprotnosti je sa tradicionalnim vrednostima. Ne pada mi na pamet da ulazim u bilo čiju privatnost, ali ovako agresivnoj propagandi koja želi da menja moralne obrasce društva mora se stati na put», čime je diskriminisao LGBT populaciju.

U odgovoru na žalbu, pravna služba lista «Danas» navela je da je reč o rubrici Pitanje/odgovor koja izlazi svakog dana, a čija je ideja da o aktuelnoj i važnoj temi sagovornici iznesu različite stavove, u skladu sa zalaganjem lista da ima zastupljene sve strane. I ovom slučaju, kako je navedeno, «Danas» je o temu želeo da izvesti objektivno, pa je, u duhu pluralizma mišljenja, sem Bošku Obradoviću, isto pitanje postavljeno i rediteljima Srđanu Dragojeviću i Nikoli Ljici, kao i književnici Vesni Aleksić, koji su bili drugačijeg mišljenja. «Na stranu za šta se zalaže, gospodin Obradović predstavlja pokret koji će biti u novom sazivu parlamenta i nama je bilo potpuno novinarski prirodno da se čuje i ta strana», ističe su u odogovoru i takođe naglašava da u njegovoj izjavi nema nikakvih pretnji, niti poziva na nasilje, već je samo izneo svoj stav.

Članovi Komisije takođe su ocenili da je list «Danas» preneo stav predsednika jedne parlamentarne političke partije, koji je odgovarao na postavljeno pitanje. U tom odgovoru nema poziva na nasilje, pretnji LGBT osobama, niti govora mržnje, od kojih bi list morao da se «ogradi». Obradović, naravno, ima pravo da kaže šta misli o onome što su ga pitali, a medij da o tome obavesti javnost. Tim pre što je list preneo i sasvim drugačije odgovore na isto pitanje. Komisija je ocenila da, koliko god je važno da manjinske grupe ni na koji način ne budu diskriminisane, toliko je bitno i da postoji sloboda govora i pluralizam mišljenja. Po oceni Komisije, «Danas» je u ovom slučaju postupio profesionalno i u skladu sa novinarskim kodeksom, objektivno informišući javnost o različitom stavovima u vezi sa aktuelnom temom. Zbog toga je Komisija jednoglasno odlučila da Danasnije prekršio Kodeks novinara Srbije.


Novi Pazar, 26.5.2016.                                                                                 

Predsedavajuća
Nevena Krivokapić


Kompletan žalbeni postupak