Zoran Živković protiv dnevnog lista AloNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Nevena Krivokapić, Stojan Marković, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Marija Kordić, Zlatko Čobović, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 28.4. 2016. godine, jednoglasno donosi


ODLUKU


Tekstom “Ekskluzivno otkrivamo: optužnice posle izbora?”, objavljenim 29. marta 2016. godine, dnevni list “Alo”

1. prekršio je tačke 4 i 5 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da, kad je neophodno, konsultuje što više izvora i omogući im da iznesu svoj stav, kao i da su sa novinarstvom nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina,

2. prekršio je tačku 2 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska), po kojoj ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje,

3. prekršio je itačku 3 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojoj je novinar dužan da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude.

Nalaže se dnevnom listu „Alo“ da ovu odluku objavi u roku od pet dana od dana dostavljanja odluke.


OBRAZLOŽENJE


Zoran Živković, predsednik Nove stranke podneo je žalbu Savetu za štampu zbog teksta objavljenog na naslovnoj strani lista «Alo» kojim se najavljuje podizanje optužnica protiv petorice opozicionih političara, među kojima je i on. Na naslovnoj strani su objavljene i njihove footgrafije, uz navode «da je policija provela kraju istrage» u njihovim slučajevima. Podnosilac žalbe je naveo da ovo nije prvi put da taj list «na osnovu ‘pouzdanih  izvora iz policije’ pravi političku kampanju, obavlja posao tužilaštva i daje presude pre suda». «Ova naslovna strana ima dodatnu težinu jer je objavljena u jeku izborne kampanje, te izuzetno šteti mom ugledu, kao i ugledu ostalih navedenih političara», naglašava se u žalbi. Žiković je naveo da smatra da su na sramotan način plasirane neistine, ili informacije o kojima on nije obavešten, jer ga policija i pravosudni organi nisu obestili da se protiv njega vodi bilo kakva istraga, kao i da je ranije već odgovarao na pitanja o svom poslovanju listu «Alo», koji je i tada o tome pisao na «skandalozan i neistinit način».

Redakcija lista «Alo» nije odgovorila na žalbu.

Članovi Komisije za žalbe zaključili su da list «Alo», samo na osnovu izjava «dobro obaveštenog izvora» da su vođene nekakve istrage «u vezi sa različitim slučajevima», najavljuje podizanje optužnica protiv nekoliko političara, spekulišući i o tome da bi ih od toga mogao «spasiti» poslanički imunitet, budući da se većina njih kandidovala na izborima. «Alo» za svoju «ekskluzivnu» najavu ne nudi nikakve dokaze, poziva se na neodređeni izvor blizak istrazi i ništa dodatno ne proverava, što je sve suprotno etičkim pravilima profesije.

Komisija smatra da je ovakvim izveštavanjem prekršena i odredba Kodeksa novinara o obavezi poštovanja pretpostavke nevinosti, jer se ovakvim izveštavanjem čitaocima nedvosmisleno sugeriše da su pomenuti političari krivi, iako nema pouzdanih informacija ni da su osumnjičeni za bilo koje krivično delo.

Po mišljenju članova Komisije, plasiranje ovakvih nagađanja i spekulacija, koje mogu direktno uticati na birače u toku izborne kampanje, prekršaj lista čini još težim. Komisija, zbog toga, smatra da je prekršena i odredba Kodeksa novinara po kojoj istinitost izveštavanja ne sme da se podredi ekonomskim ili političkim interesima izdavača.

Komisija je, zbog svega toga, odlučila da je list «Alo» prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije i naložila listi da ovu odluku objavi.


Beograd, 28.4.2016.


Predsedavajuća
Nevena Krivokapić


Kompletan žalbeni postupak