Zoran Radovanović protiv lista BlicNa osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Nevena Krivokapić, Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Tamara Skrozza, Marija Kordić, Petar Jeremić, Stojan Marković, Zlatko Čobović, Vladimir Radomirović, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 26.2. 2016. godine, jednoglasno donosi


ODLUKU


Naslovima tekstova “Deca dobila paralizu zbog loše vakcine” i “Loša vakcina uništila život 15 mališana”, objavljenim 1 i 2. februara 2016. godine dnevni list “Blic” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.


OBRAZLOŽENJE


Profesor dr Zoran Radovanović, predsednik Lige za imunizaciju i Etičkog komiteta srpskog lekarskog društva, podneo je žalbu verujući da je Kodeks novinara prekršen naslovima tekstova, odnosno time što je urednik senzacionalističkim pristupom nepotrebno uznemirio javnost. On je naveo da je i sam tekst čudna i neproveriva priča, jer su svi akteri, osim sagovornika u tekstu, umrli, ali da su stvarni problem naslovi koji su «netačni, obmanjujući i usmereni ka stvaranju lažne panike».

U odgovoru na žalbu advokat «Blica» naveo je da dr Zoran Radovanović nije aktivno legitimisan za podnošenje žalbe te da bi žalbu trebalo odbaciti, kao i da sporni naslovi i podnaslovi nemaju senzacionalistički karakter, niti im je cilj da podstiču neutemeljeni strah čitalaca, već da izveste građane o veoma bitnoj temi vezanoj za javno zdravlje. «Naslovi i podnaslovi su usklađeni sa sadržinom tekstova i ne sadrže nijedan prenaglašen izraz kojim bi se uznemirila javnost», ističe se u odgovoru.

Komisija je zaključila da je dr Zoran Radomirović aktivno legitimisan jer je u žalbi potpisan, odnosno jer je žalbu podneo kao predsednik Lige za imunizaciju i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva.

Po oceni Komisije za žalbe, naslovi i podnaslovi zapravo odgovaraju sadržaju tekstova. Doneta je sudska presuda po kojoj nekome treba da bude isplaćen novac zbog toga što je pre 30 godina primio vakcinu protiv dečije paralize sa živim virusom. Ono što jeste problem je što se iz naslova može neosnovano zaključiti da je reč o vakcinama koje deca danas primaju, a oko kojih je bilo mnogo polemika u javnosti. Ipak, iako u pristupu temi ima izvesnog senzacionalizma, po mišljenju članova Komisije, nije reč o prekršaju Kodeksa, budući da naslov odražava suštinu teksta. Komisija je zato jednoglasno odlučila da Kodeks novinara nije prekršen.

 

Beograd, 26.2.2016.


Predsedavajuća
Nevena Krivokapić


Kompletan žalbeni postupak