Lepomir Bakić protiv dnevnog lista AloNa osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Tamara Skrozza, Marija Kordić, Petar Jeremić, Stojan Marković, Zlatko Čobović, Vladimir Radomirović, Nevena Krivokapić, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 24.9.2015. godine, većinom glasova, donosi

ODLUKU

Tekstom “ALO! OTKRIVA SVE UČESNIKE RIJALITIJA ’FARMA 6’: Od gologuzog policajca do pevačica, objavljenim 25. avgusta 2015. godine, dnevni list “Alo” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Žalbu Savetu za štampu podneo je Lepomir Bakić, smatrajući da su u spornom tekstu objavljene netačne i neproverene informacije o njemu. „Ja nisam bivši policajac, već sam i dalje radnik MUP-a koji je privremeno udaljen sa posla do okončanja postupka. Druga laž je da sam suspendovan iz policije zbog prisustvovanja na žurci sa transvestitima“, naveo je, između ostalog, Bakić, dodajući da je suspendovan zbog davanja informacija „Informeru“. On je istakao i da u javnosti nije poznat kao „gologuzi policijac, kao što piše u tekstu“, već kao apsolutni šampion Srbije u bodi bildingu.

Redakcija lista “Alo” nije odgovorila na žalbu.

Članovi Komisije za žalbe ocenili su da je „Alo“, predstavljajući buduće učesnike rijaliti programa, samo naveo po čemu je sve Bakić poznat u javnosti, a što je verovatno dobio od službe za odnose sa javnošću televizije na kojoj se taj program emituje.  U tekstu, po oceni Komisije, nema ničega što bi se moglo smatrati uvredom ili zlonamernom interpretacijom detalja iz biografije Lepomira Bakića. Takođe, Bakić mora biti svestan da je, kao učesnik rijaliti programa, unapred prihvatio da će biti predmet interesovanja medija i mora biti spreman i na to da će oni izveštavati i o stvarima o kojima on ne želi da pišu.

Zbog toga je Komisija sa deset glasova „za“ i jednim „uzdržanim“ zaključila da dnevni list „Alo“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Beograd, 24.9.2015.

Predsedavajući
Vlado Mareš

Kompletan žalbeni postupak