Lepomir Bakić protiv dnevnog lista KurirNa osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Tamara Skrozza, Petar Jeremić, Stojan Marković, Zlatko Čobović, Vladimir Radomirović, Nevena Krivokapić, Ivana Stjelja i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 24.9.2015. godine, jednoglasno donosi

ODLUKU

Tekstom “FARMA 6 KREĆE U ČETVRTAK: Ovo su učesnici nove sezone rijalitija u Lisovićima“, objavljenim 24. avgusta 2015. godine, dnevni list “Kurir” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Žalbu Savetu za štampu podneo je Lepomir Bakić, smatrajući da su u spornom tekstu objavljene netačne i neproverene informacije o njemu. „Ja nisam bivši policajac, već sam i dalje radnik MUP-a koji je privremeno udaljen sa posla do okončanja postupka. Druga laž je da sam suspendovan iz policije zbog prisustvovanja na žurci sa transvestitima“, naveo je, između ostalog Bakić, dodajući da je suspendovan zbog davanja informacija „Informeru“. On je istakao i da u javnosti nije poznat kao „gologuzi policijac, kao što piše u tekstu“, već kao apsolutni šampion Srbije u bodi bildingu.

U odgovoru na žalbu Marija Kordić, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Kurira“, ističe da je žalba neosnovana, da tekst nije ni na koji način uvredljiv, niti je izneta neka negativna kvalifikacija o Bakiću, koji je, inače, u tekstu pomenut samo kao jedan od mogućih učesnika rijaliti programa. Takođe, nigde u tekstu se ne koristi termin „gologuzi policajac“, niti se navodi da je suspendovan zbog žurke sa transtvestima, već da se to dogodilo nakon toga. U tekstu piše i da je poznat kao bodibilder i da ga se javnost seća po rijalitiju „Sladak život“ u kojem se slikao prilikom depilacije.

Komisija za žalbe je zaključila da sporne kvalifikacije, na koje se Lepomir Bakić žali, u tekstu u „Kuriru“ nisu ni iznete. „Kurir“ je, predstavljajući buduće učesnike rijaliti programa, samo naveo po čemu je sve Bakić poznat u  javnosti.  U tekstu, po oceni Komisije, nema ničega što bi se moglo smatrati uvredom ili zlonamernom interpretacijom detalja iz biografije Lepomira Bakića. Takođe, Bakić mora biti svestan da je, kao učesnik rijaliti programa, unapred prihvatio da će biti predmet interesovanja medija i mora biti spreman i na to da će oni izveštavati i o stvarima o kojima on ne želi da pišu.

Zbog toga je Komisija jednoglasno zaključila da dnevni list „Kurir“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Beograd, 24.9.2015.

Predsedavajući
Vlado Mareš

Kompletan žalbeni postupak