Tomislav Ilić protiv dnevnog lista BlicNa osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vlado Mareš, Ivan Cvejić, Petar Jeremić, Stojan Marković, Tamara Skrozza, Božo Prelević, Marija Kordić i Predrag Azdejković, na sednici održanoj 30.7.2015. godine, većinom glasova donosi

ODLUKU

Tekstom “Bruka – prvi čovek Kraljeva bez stida i srama: Gradonačelnik ukrao od devojčice put u Lion“, objavljenim 23.juna 2015. godine, dnevni list “Blic” prekršio je tačku 1 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da izveštava tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno, poštujući pravo javnosti da zna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije

Nalaže se listu „Blic“ da odluku Komisije objave najkasnije u trećem narednom broju od dana dostavljanja odluke.

OBRAZLOŽENJE

Savetu za štampu žalbu je podneo Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, zbog teksta u kojem je, kako navodi, “senzacionalistički i tendenciozno proglašen kradljivcem”. “Nadnaslov i naslov teksta imaju za cilj da me ponize i kao čoveka i kao gradonačelnika i da me predstave kao nemoralnu osobu, bestidnu i sklonu krađama”, ističe se u žalbi. Ilić je naveo i da je u Lion putovao na poziv predstavnika srpske dijaspore i da je potpuno netačno da je na službeni put otišao  umesto devojčice koja je pobedila na literarnom konkursu u okviru manifestacije “Dani jorgovana”.  On je naglasio i da “Blic” nije u propisanom zakonskom roku objavio njegov demanti na sporni tekst.

Redakcija “Blica” nije odgovorila na žalbu.

Po mišljenju članova Komisije, “Blic” je o ovom događaju izvestio na loš način i nepotpuno. Iz teksta je teško zaključiti ko je odgovoran za to što pobednica literarnog konkursa nije otputovala u Francusku, kao i ko joj je uopšte obećao nagradu, s obzirom na to da organizatori manifestacije kažu da za to nemaju para. Iz pozivnog pisma, koje je gradonačelnik dostavio redakciji, jasno je da je on pozvan da službeno poseti Lion, a u tekstu nije objašnjeno kako je novinar zaključio da je on na taj put otišao umesto nagrađene učenice. Komisija za žalbe smatra da je novinar morao bolje i pažljivije da proveri sve relevantne informacije, a ne da tekst zasniva na pretpostavkama. Takođe, oprema teksta (naslov i nadnaslov) ne odgovaraju njegovom sadržaju, jer se teza iz naslova ne potkrepljuje činjenicama.

Komisija je, zato, sa sedam glasova “za” i jednim “uzdržanim” odlučila da je “Blic” prekršile Kodeks novinara Srbije i naložila listu da ovu odluku objavi.

Beograd, 30.7.2015.

Predsedavajući
Vlado Mareš

Kompletan žalbeni postupak