Lepomir Bakić protiv dnevnog lista "Blic"Na osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Ivan Cvejić, Petar Jeremić, Zoran Ivošević, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Stojan Marković i Božo Prelević, na sednici održanoj 28.4. 2015. godine, većinom glasova donosi

ODLUKU

 

Tekstom „Novi skandal golišavog policajca: Pripadnik MUP-a vozio dete na prednjem sedištu“, objavljenim 1.aprila 2015. godine u onlajn izdanju, dnevni list „Blic“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

 

OBRAZLOŽENJE

 

Lepomir Bakić žalio se Savetu za štampu verujući da je “Blic” prekršio Kodeks, objavljivanjem neistinitih tvrdnji i zloupotrebljavajući njegovog maloletnog sina. On je naveo da je list preuzeo sa njegovog fejsbuk profila i objavio fotografiju, tvrdeći da Bakić vozi auto, u kojem njegov maloletni sin sedi na prednjem sedištu i nije vezan pojasom, dok Bakić sve to fotografiše mobilnim telefonom. Podnosilac žalbe navodi da su samo sedeli u autu, te da ga “Blic” optužuje bez ikakvih dokaza. On je istakao i da je u tekstu pogrešno navedeno da je suspendovan sa posla “zbog golišavih fotografija”, kao i da je netačno preneta njegova izjava da više nije policajac”. Bakić je posebno istakao da se protiv njega već neko vreme u određenim medijma vodi kampanja koju su inicirali neki ljudi iz vrha MUP-a zbog njegovih izjava za “Informer”.

Na žalbu su odgovorili autorka teksta i advokat redakcije, oboje tvrdeći da je cilj teksta bio da se javnosti ukaže na to da saobraćajne propise ozbiljno krše oni koji treba da sprovode zakon – pripadnici MUP-a. U odgovoru se ističe da je Bakić, odmah po objavljivanju teksta, sa svog profila uklonio sporni snimak, a da se na njemu jasno vidi da se automobil kreće. Bakićeva izjava je, navodi se, preneta doslovno, dok se nigde u tekstu ne navodi da je suspednovan zboog golišavih fotografija, već da je poznat po tome, a da je suspendovan po više osnova. Advokat redakcije trdi i da nije narušena privatnost, jer je Bakić sam snimak učinio javno dostupnim, dok je maloletnik zaštićen time što mu je lik zamagljen i neprepoznatljiv.

Komisija za žalbe ocenila je da “Blic” nije postupio suprotno Kodeksu. Lepomir Bakić je, s obzirom na to da već ima loša iskustva sa medijima koji su objavljivali njegove fotografije,zbog čega je i ranije podnosio žalbe Savetu za štampu, morao znati da bi snimak na kojem makar izgleda da vozi automobil u kojem petogodišnje dete sedi na prednjem sedištu, mogao da bude upotrebljen za novi tekst. Bez obzira na to, on je sam objavio sporni snimak na otvorenom fejsbuk profilu na kojem ima više od 10.000 sledbenika. Komisija nema mogućnost da utvrdi da li se automobil zaista kreće, pošto je snimak uklonjen. Lik dečaka na snimku nije prepoznatljiv, tako da se ne može govoriti o zloupotrebi maloletnika. Komisija nije utvrdila ni da je Kodeks prekršen obavljivanjem Bakićeve izjave, koja u suštini održava ono što tvrdi da je rekao, dok se u tekstu navodi i da je suspendovan iz više razloga.

Zbog svega navedenog, Komisija je, sa osam glasova „za“ i jednim “uzdržanim“, odlučila da “Blic” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

 

Beograd, 28.4.2015.                                                                           Predsedavajući

                                                                                                             Ivan Cvejić