Luka Božović protiv dnevnog lista "Kurir"Na osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Petar Jeremić, Zoran Ivošević, Tamara Skrozza, Ivan Cvejić, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Stojan Marković, Božo Prelević i Predrag Azdejković, na sednici održanoj 27.11. 2014. godine, većinom glasova donosi

ODLUKU

Tekstom “Član SDU Luka Božović preti smrću: Opalite jedan metak i za urednika ‘Kurira”, objavljenim 15.oktobra 2014. godine, dnevni list “Kurir” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Luka Božović podneo je žalbu Savetu za štampu, smatrajući da je “Kurir” prekršio odredbe Kodeksa novinara koje se odnose na istinitost izveštavanja time što je objavio da je Božović pretio smrću uredniku tog lista. On je naveo da je na Tviteru napisao”Opalite jedan metak i za urednika ‘Blica’, ‘Kurira’, ‘Telegrafa’, nezadovoljan neodgovornim i neobjektivnim izveštavanjem medija o incidentu na utakmici Srbija- Albanija. Prema njegovom rečima, kasnije je, u telefonskom razgovoru, novinarki “Kurira” rekao da je pomenuta rečenica parafzariranje Milijane Baletić i da nije pozivao na nasilje, niti na ubistvo bilo koga. Uprkos tome, Kurir je u naslovu teksta naveo da on poziva na ubistvo, a u tekstu, između ostalog, da “Božović “ne oseća nikakvu odgovornost što poziva na ubistvo vodećih medija u Srbiji”.

U odgovoru redakcije “Kurira” navedno je je da je list verno preneo i tvit i kasniju izjavu Luke Božovića, a da je sporna jedino ocena autora teksta da je Božović pretio smrću. Prema mišljenju redakcije lista, takva ocena je vrednosni sud zbog kojeg novinar ne može biti pozvan na odgovornost. Osim toga, kako se ističe, novinari, prema Kodeksu novinara Srbije, imaju obavezu da se suprotstave svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo kakvu diskriminaciju i govor mržnje ili postiču na nasilje.

Članovi Komisije za žalbe ocenili su da se ono što je Božović napisao na Tviteru može različito tumačiti, pa i onako kako su to učinili novinari “Kurira”. Kao politička ličnost on je morao biti svestan toga da se sve njegove izjave prate i da se mogu interpretirati i na ovaj način. Iako se, po oceni jednog broja članova Komisije, njegovom tvitu daje mnogo veći značaj nego što bi trebalo, a da naročito u naslovu “Kurirovog” teksta ima preterivanja, većina je smatrala da granica, ipak, nije pređena, odnosno da Kodeks nije prekršen.  Zbog toga je Komisija sa sedam glasova “za”, jednim “protiv” i jednim “uzdržanim” odlučila da “Kurir” nije prekršio Kodeks novinara Srbije.

 

Beograd, 27.11.2014.                                                               Predsedavajući

                                                                                                 Petar Jeremić