Gvozden Nikolić protiv portala "Ozonpress.net"Na osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Petar Jeremić, Zoran Ivošević, Tamara Skrozza, Marija Kordić, Ivan Cvejić, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Božo Prelević, Predrag Azdejković i Dejan Miladinović, na sednici održanoj 30.10.2014. godine, jednoglasno donosi 

ODLUKU

Objavljivanjem fotografije  u okviru teksta „Čačak u ratu sa trećim rajhom”, 13. septembra 2014. godine, portal „Ozonpress.net” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Žalbu Savetu za štampu podneo je Gvozden Nikolić, vlasnik i direktor produkcije “Glas zapadne Srbije”, zbog toga što je portal “Glas zapadne Srbije”, kako je naveo, upotrebio fotografiju “Glasa zapadne Srbije”, za čije objavljivanje prethodno nije tražio saglasnost, niti je naveo izvor fotografije. Sporna fotografija je objavljena uz tekst “Na današnji dan nemački rajh objavio rat Grebićima”, 10.septembra 2014. na portalu “Glas zapadne Srbije”, a kao dokaz priložena je i, kako je podnosilac žalbe tvrdi, originalna fotografija.

U odgovoru na žalbu, Stojan Marković, urednik portala “Ozonpress.net“, naveo je da je i fotografiju i tekst preuzeo sa portala „Vesti online“, uz prethodnu saglasnost autora teksta Zorana Marjanovića, koji je na tom portalu potpisan i kao autor fotografije. On je istakao da im nije bilo poznato da je istu fotografiju objavio i „Glas zapadne Srbije“, niti da je taj portal nosilac autorskih prava.

Članovi Komisije ocenili su da autorska prava na fotografiju može imati Zoran Marjanović, odnosni portal “Vesti onlajn”, budući da je fotografija objavljena na tom portalu jedina potpisana. Na osnovu toga, po mišljenju članova Komisije, portal “Glas zapadne Srbije” nema osnova da traži zaštitu autorstva. Komisija je takođe zaključila i da je,i uz dobijenu saglasnost autora fotografije, portal “Ozonpress.net” trebalo da fotografiju potpiše, odnosno da navede izvor. Međutim, kako se na to nije žalio ni autor fotografije, ni portal “Vesti onlajn”, Komisija je jednoglasno odlučila da u ovom slučaju nema prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

Beograd, 30.10. 2014.                                                            Predsedavajući

                                                                                                Petar Jeremić