Dragan Marić protiv dnevnog lista "Kurir"Na osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Stojan Marković, Zoran Ivošević, Tamara Skrozza, Filip Švarm, Petar Jeremić, Božo Prelević, Nebojša Spaić, Vlado Mareš i Tihomir Trišić, na sednici održanoj 16.1.2014. godine, jednoglasno donosi

ODLUKU

Tekstom „Sin atentatora na Borisa Tadića zaposlen kao šef kabineta ministra“, objavljenim 2. decembra 2013. godine u štampanom i onlajn izdanju, dnevni list „Kurir“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Dragan Marić podneo je žalbu zbog naslova teksta objavljenog u listu „Kurir“ kojim je nazvan „atentatorom“ na Borisa Tadića. On je smatrao da je „Kurir“ prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem klevete, jer, kako je naveo, njegov „protest“ u zgradi Predsedništva Srbije 21.maja 2009. godine nikada nije okvalifikovan kao atentat. Marić je, zbog toga što je u zgradi Predsedništva aktivirao ručnu bombu, osuđen na 25 meseci zatvora za krivična dela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala. Podnosilac žalbe je istakao i da je redakcija namerno objavila njegove fotografije iz 2004. godine kada je 80 dana štrajkovao glađu pred skupštinom Srbije da bi ga predstavila u što gorem svetlu. Tekst se, inače, odnosio na to da je njegov sin postavljen za šefa kabineta ministra spoljnih poslova.

Redakcija „Kurira“ nije odgovorila na žalbu, a članovi Komisije za žalbe smatrali su da krivično delo za koje je Marić osuđen nije u naslovu precizno navedeno, ali da se ne može zaključiti da je redakcija tog lista svesno objavila netačnu informaciju, još manje da je želela da nanese štetu podnosiocu žalbe. Sama vest je, po mišljenju Komisije, zanimljiva i postoji interes javnosti da se takva infomracija objavi, a naslov je tabloidan, u skladu sa uređivačkom politikom lista. Novinari svih medija, kako je ocenjeno, dosta često ne intrpretiraju prave termine na najbolji način, ali se uglavnom, kao ni u ovom slučaju, ne može govoriti o kršenju etičkih pravila profesije propisanih Kodeksom novinara Srbije. 

 

Beograd, 16.1.2014.                                                                        Predsedavajući

                                                                                                        Stojan Marković