Ksenija Radulović protiv “Večernjih novosti”Na osnovu člana 24. Statuta Saveta za štampu i članova 10. i 11. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Ljiljana Smajlović, Božo Prelević,Petar Jeremić, Stojan Marković, Aleksandar Đivuljskij, Zoran Ivošević, Filip Švarm, Tamara Skrozza, Slaviša Lekić i Predrag Azdejković na sednici održanoj 31.5. 2012. godine jednoglasno donosi

ODLUKU

da tekstom „Molijer – pisac ljubavnih poroka“, objavljenim 18..5. 2012. godine, dnevni list „Večernje novosti“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije

OBRAZLOŽENJE

Podnosilac žalbe Ksenija Radulović smatrala je da su objavljivanjem spornog teksta prekršeni članovi 1,2,4 i 5 iz odeljka o istinitosti izveštavanja i član 3 iz odeljka o novinarskoj pažnji Kodeksa novinara Srbije i to time što je autorka intervjua  “u formi pitanja plasirala klevetu, navodeći da se ‘selekcija Sterijinog pozorja više i ne komentariše, kao da su svi od njega digli ruke’.”

Ksenija Radulović, selektor Sterijinog pozorja, navela je i da novinarka “Novosti” poslednjih nekoliko godina prenosi mišljenja “prevashodno onih autora koji su se javno deklarisali kao oponenti” i kritičari novog koncepta Sterijinog pozorja, te da čitaoci “Novosti” nemaju priliku da čuju i drugu stranu. Ksenija Radulović obratila se ovim povodom i glavnom i odgovornom uredniku “Večernjih novosti” Manojlu Vukotiću.

Vukotić je, u odgovoru na njen dopis, između ostalog, naveo da njena namera nije ispravljanje bilo kakve materijalne greške ili ocene, već “besmislen napad na jednog novinara i jednu Redakciju, njen profesionalizam i njenu uređivačku politiku”.

Članovi Komisije za žalbe ocenili su da tekstom na koji se odnosi žalba, odnosno spornim pitanjem novinarke, nisu prekršene odredbe Kodeksa novinara, jer je novinarka, postavljajući pitanje sagovorniku, iznela svoj vrednosni sud, a ne činjenicu.

Komisija, međutim, izražava zabrinutost zbog primećene tendencije da “Večernje novosti” prilikom izveštavanja o Sterijinom pozorju u velikom broju slučajeva ne poštuju pravilo da se čuje i druga strana, kao i zbog toga što redakcija “Novosti” nije pokazala spremnost da omogući iznošenje drugačijeg mišljenja. Članovi Komisije za žalbe smatraju da bi redakcije morale biti otvorene za iznošenje različitih stavova i za mogućnost polemike.

 

Beograd, 31.5.2012.
Predsedavajuća Komisije

Ljiljana Smajlović