Danijela Gajić protiv nedeljnika “Vreme”Na osnovu člana 24. Statuta Saveta za štampu i članova 10. i 11. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Ljiljana Smajlović, Nebojša Spaić, Petar Jeremić, Stojan Marković, Aleksandar Đivuljskij, Božo Prelević, Zoran Ivošević, Slaviša Lekić na sednici održanoj 19.1. 2012. godine donosi sledeću

ODLUKU

Odbija se žalba koju je 27.12.2012. godine podnela Danijela Gajić.

Komisija je odlučila da tekstom „Tesla za istoriju, tačno u podne“, objavljenim 15.12. 2011. godine u štampanom i elektronskom izdanju, nedeljnik „Vreme“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije. i.

OBRAZLOŽENJE

Danijela Gajić podnela je žalbu smatrajući da je autor teksta, opisujući je, kao jednog od učesnika skupa, kao „ono žensko veliko ko Rusija“, na nedostojan način komentarisao njen fizički izgled, izazvan bolešću, čime joj je naneta duševna bol. Ona je navela da je u čitavom tekstu bila „meta njegovih uvreda“, umesto da novinar izveštava o skupu na kome je bio, odnosno o knjizi koja je predstavljena.

Redakcija „Vremena“ objavila je njeno pismo, kao reagovanje na sporni tekst, čime je, kako su naveli, praktično uvaženo njeno pravo na demanti. Komisiji je saopšteno i da redakcija smatra da Kodeks nije prekršen jer je reč o satiričnom tekstu, po kakvim je autor prepoznatljiv, te da bi bio veliki udar na slobodu izražavanja ukoliko bi se autorima uskratilo pravo na takav način pisanja.

Članovi Komisije odlučili su, sa jednim glasom „protiv“, da povrede Kodeksa novinara nije bilo, jer u tekstu nije izneseno ništa posebno uvredljivo, kao i da navedenim opisom podnosilac žalbe nije učinjen prepoznatljivim javnosti. Komisija je takođe ocenila da je reč o satiričnom tekstu kojim autor objašnjava pojavu, bez želje da bilo koga uvredi.

 

Beograd, 20.1.2012.                                                            
Predsedavajuća Komisije

Ljiljana Smajlović