Complaints

Управник Народне библиотеке подржао атентат на Тадића

Complaint resolved: violations of the Code
Сретен Угричић
Дневне новине Прес
Print edition and internet
19. Jan 2012.

Поводом актуелне медијске кампање против мене упућујем жалбу Савету за штампу. Жалба се односи на текст под насловом "Управник Народне библиотеке подржао атентат на Тадића" објављен у дневној новини ПРЕС од 19. 01. 2012. и на интернет порталу ПРЕС-а. Као образложење жалбе наводим следеће саопштење: Поводом узнемиравања јавности објављивањем лажних навода о мојој подршци терористичким изјавама, дубоко згрожен безобзирношћу медија који су ми на шокантан начин приписали ставове са којима се никада не бих могао сложити, принуђен сам да реагујем и са гнушањем одбацим такве инсинуације. Свако разуман може већ на основу невероватности и скандалозности самог наслова у листу ПРЕС закључити да је реч о вулгарној, злонамерној злоупотреби у циљу подизања тиража. Као управник националне библиотеке, као писац и јавна личност, своје конструктивне и критичке ставове сам увек износио у циљу напретка и развоја и српске културе и целог нашег друштва. Сматрам да мој рад и допринос успесима Народне библиотеке Србије на заштити и промоцији наше културе у земљи и свету довољно сведоче о мом патриотизму и привржености демократским вредностима. Сведоци смо честог извртања истине и манипулација у таблоидном новинарству, али уверен сам да велики део јавности неће подлећи манипулацији и да сматра да су написи у дневној новини ПРЕС који ме оптужују ноторна неистина и фабрикација. Инсистирао сам да моји одговори на питања новинарке ПРЕС-а буду објављени без икаквих скраћивања и интервенција, укључујући и изјаву да наравно не подржавам никакве антисрпске ставове, што нажалост није објављено. О целом случају сам обавестио и надлежног министра Предрага Марковића. Напомињем да је повод за ово очигледно спиновање Проглас Форума писаца, који сам потписао јер сам га разумео као принципијелну подршку слободи изражавања и праву да се сваки текст објави, а да је на читаоцима да га тумаче.

Подносилац жалбе Сретен Угричић навео је да је потписао саопштење Форума писаца, којим се писци супротстављају хајци на Андреја Николаидиса и тражи да се његов чланак објави у целини, јер га је разумео као принципијелну подршку слободи изражавања. На основу тог потписа „Прес“ је закључио да, како је навео Угричић, он подржава атентат на председника и то ставио у наслов текста, у коме се, иначе, атентат уопште ни не помиње.

Угричић је сматрао да је на овај начин оклеветан, као и да је јавност свесно обманута. У одговору на жалбу, Бранко Миљуш, генерални директор „Прес Паблиш Гроуп“ навео је да је су у „Пресу“ сматрали да је њихова професионална обавеза да обавесте јавност о активностима, како владе Србије и Црне Горе, тако и опонашању државних службеника, поводом текста Андреја Николаидиса. Он је истакао да је сам наслов текста требало (и, како је додао, и успео) да оживи категорију одговорности државних чиновника, односно да доведе до смене управника Народне библиотеке, што се и догодило. Вељко Лалић, главни уредник „Преса“, оценио је да се у јавности води кампања против тог листа, а не против Угричића. -Ако је наслов „Николаидис подржава атентат на Тадића“ исправан, у чему је проблем са Угричићем у наслову који јавно подржава Николаидиса. Логика је наука која каже да ако подржите неког ко је подржао убиство, онда посредно и ви подржавате то убиство- навео је Лалић. Он је нагласио и да је „Прес“ подржао смену Угручића како наша држава не би испала смешна после уручивања протестне ноте Црној Гори због Николаидиса, а да не санкционише свог свог државног службеника који је извређао тројицу страних државника.

Чланови Комисије за жалбе ово образложење нису прихватили и једногласно су закључили да је „Прес”, објављујући на првој страни наслов „Управник Народне библиотеке подржао атентат на Бориса Тадића”, повредио темељно начело Кодекса новинара Србије које се односи на истинитост извештавања. Вредносни суд редакције читаоцима је представљен као материјална чињеница, иако оцена да је Угричић „подржао атентат” на председника државе није поткрепљена информацијама садржаним у тексту, већ представља резултат слободног тумачења и закључивања уредника овог листа. Кодекс новинара Србије, међутим, обавезује новинаре и уреднике да праве јасну разлику између чињеница које преносе и коментара, претпоставки и нагађања. Због свега наведеног Комисија је одлучила да је објављивањем спорног текста повређен Кодекса новинара и наложила листу „Прес“ да објави ову одлуку.

Београд, 23.2.2012.

Председавајућа Комисије
Љиљана Смајловић