Записник са дванаесте седнице Комисије за жалбе одржане 25.10. 2012.



САВЕТ ЗА ШТАМПУ
Комисија за жалбе
Бр. 13
25. 10.2012.
Београд

ЗАПИСНИК

            Са дванаесте. седнице Комисије за жалбе одржане 25.10. 2012. са почетком у 18 сати, у просторијама Савета за штампу.

Присуствовали чланови Комисије: Филип Шварм, председавајући, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић и Предраг Аздејковић.

Одсутни чланови Комисије: Славиша Лекић и Небојша Спаић

Дневни ред:

  • Разматрање жалбе Божидара Митровића на на текст објављен у НИН-у
  • Разматрање жалбе Данијела Јовановића због фотографије објављене у листу “Прес”
  • Разматрање жалбе Димитрија Војнова због одбијања “Политике” да објави одговор
  • Договор о одржавању округлог стола о искуствима Комисије за жалбе

1. Председавајући Филип Шварм рекао је да је, по његовој оцени жалба Божидара Митровића на текст који је објавио НИН беспредметна и да нема потребе да се о њој много полемише. Тамара Скрозза је оценила да већ прва тачка жалбе у којој се наводи да аутор текста није ни био на скупу са којег извештава јер га нема на снимку, на основу чега подносилац жалбе закључује да је текст писао неко други, дисквалификује и све остало што је наведено. На предлог Филипа Шварма, чланови Комисије су једногласно, без даље расправе, одлучили да одбаце жалбу односно да НИН није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

2. Отварајући расправу о жалби Данијела Јовановића због фотографије објављене у листу “Прес”, Филип Шварм је подсетио да је Комисија на претходној седници, одлучујући о жалби ауторке текста, већ саопштила да се ненавођење извора фотографије сматра кршењем Кодекса. По његовој оцени, овде је реч о извесној злоупотреби права грађана да се жале Комисији, јер ауторка текста незадовољна претходном одлуком сада преко аутора фотографије покушава да дође до одлуке која јој одговара, односно да употреби Савет за свој “приватни рат” са “Пресом”. Без обзира на то, Комисија је размотрила и у ову жалбу. У току расправе у којој су учествовали Зоран Ивошевић, Божо Прелевић, Тамара Скрозза, Стојан Матковић и Петар Јеремић наведно је да је спорна фотографија објављена на веб сајту „уграду.инфо“ без имена аутора, да власник сајта, преко посредника, уступио фотографију новинарки листа „Прес“, која није знала ко је аутор фотографије. Због свега овога, како је оцењено, „Прес“ јесте прекршио Кодекс, али не у односу на подносиоца жалбе, већ тиме што није навео име сајта са којег је преузета фотографија. Право подосиоца жалбе Данијела Јовановића је, како је истакао Божо Прелевић, везано за веб сајт, али пошто то није предмет жалбе, нити Комисија зна какав је однос, односно уговор између аутора и власника сајта, Комисија може само да закључи да је Кодекс прекршен тиме што није наведен извор фотографије. Комисија је, после расправе, једногласно одлучила да је „Прес“ прекршио Кодекс и наложила листу да објави ову одлуку.

3. У току расправе о жалби колумнисте „Политике“ Димитрија Војнова због одбијања листа да објави његов одговор на деманти Срђе Трифковића који се односи на текст чији је аутор Војнов, Љиљана Смајловић је истакла да је „Политика“ имала обавезу да му пружи шансу да одговори и да се избегаавање да то учини не може правдати тиме што се наводно чека изјашњавање „Политикиних“ адвоката. Она је истакла да се лист извинио Трифковићу због текста свог коумнисте,  а да њему није омогућила да изнесе свој став о томе. Филип Шварм и Зоран Ивошевић истакли су, такође, да нема никакве потребе да „Политика“ чека изјашњавање адвоката, јер ово и није правно, него етичко питање, Комисија, је, након расправе, такође једногласно одлучила да је „Политика“ прекршила Кодекс новинара Србије. 

4. Чланови Комисије обавештени су да округли сто о првој години рада Комисије за жалбе неће, како је планирано, бити одржан 30. октобра јер професор Ивошевић, који је припремио уводно излагање, има других неодложних обавеза тог дана. Пошто је за наредних неколико дана заказано више скупова који се односе на медије, договорено је да се округли сто одложи за наредну недељу. После краћих консултација, одлучено је да скуп буде одржан 7.11.2012. године у 13 сати у Прес центру УНС-а, а да на скуп буду позвани новинари и уредници свих медија. Договорено је и да на округлом столу обавезно говоре Филип Шварм, Зоран Ивошевић и Божо Прелевић, а да присуствују сви чланови Комисије.      

Седница је завршена у 18.50. сати

              Записник водила:                                                             Председавајући Комисији

           Гордана Новаковић,                                                          Филип Шварм

генерална секретарка Савета за штампу