Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Сретен Угричић против дневног листа „Прес“

Жалба решена: прекршај кодекса
Сретен Угричић
Дневне новине Прес
Штампано издање и интернет
19.01.2012.

Поводом актуелне медијске кампање против мене упућујем жалбу Савету за штампу. Жалба се односи на текст под насловом "Управник Народне библиотеке подржао атентат на Тадића" објављен у дневној новини ПРЕС од 19. 01. 2012. и на интернет порталу ПРЕС-а. Као образложење жалбе наводим следеће саопштење: Поводом узнемиравања јавности објављивањем лажних навода о мојој подршци терористичким изјавама, дубоко згрожен безобзирношћу медија који су ми на шокантан начин приписали ставове са којима се никада не бих могао сложити, принуђен сам да реагујем и са гнушањем одбацим такве инсинуације. Свако разуман може већ на основу невероватности и скандалозности самог наслова у листу ПРЕС закључити да је реч о вулгарној, злонамерној злоупотреби у циљу подизања тиража. Као управник националне библиотеке, као писац и јавна личност, своје конструктивне и критичке ставове сам увек износио у циљу напретка и развоја и српске културе и целог нашег друштва. Сматрам да мој рад и допринос успесима Народне библиотеке Србије на заштити и промоцији наше културе у земљи и свету довољно сведоче о мом патриотизму и привржености демократским вредностима. Сведоци смо честог извртања истине и манипулација у таблоидном новинарству, али уверен сам да велики део јавности неће подлећи манипулацији и да сматра да су написи у дневној новини ПРЕС који ме оптужују ноторна неистина и фабрикација. Инсистирао сам да моји одговори на питања новинарке ПРЕС-а буду објављени без икаквих скраћивања и интервенција, укључујући и изјаву да наравно не подржавам никакве антисрпске ставове, што нажалост није објављено. О целом случају сам обавестио и надлежног министра Предрага Марковића. Напомињем да је повод за ово очигледно спиновање Проглас Форума писаца, који сам потписао јер сам га разумео као принципијелну подршку слободи изражавања и праву да се сваки текст објави, а да је на читаоцима да га тумаче.

Одговор Вељка Лалића, главног уредника Преса

Драга Гордана,

Пошто мислим да се око случаја Угричић води кампања против дневног листа Прес и мене лично по разним "либералним сајтовима", а не против годподина Угричића, као мој одговор Савету шаљем вам изводе из неколико колумни које сам тим поводом писао:

- Прво, ако је наслов „Николаидис поржава атентат на Тадића" исправан, у чему је проблем с Угричићем у наслову који јавно подржава Николаидиса?!

- Друго, зашто је господин Угричић после текста у Пресу ћутао, а тек кад је смењен упутио тужу против Преса и писмо Савету

- Прочитајте шта је рекао у образложењу за потпис: „Николаидисов текст нема никакве везе са тероризмом, напротив". Е, сад, извините, како нема везе с тероризмом, када човек каже да би био цивилизацијски искорак активирање експлозива у Борику?! Прочитајте пажљиво његову прву изјаву Прес-у, потпуно је јасно да је он подржавао Николаидисове ставове. После се све то мењало. Управник је прво ћутао, онда се извинио, потом понудио оставку, затим рекао да смо ми фалсификовали мејл (нека се запита ко нам га је послао), па признао да је мејл његов, па одлучио да нас тужи тек после три дана. Он као државни службеник вређа Ђукановића, Додика, па чак и „ничим изазваног" Виктора Орбана. Како би изгледала држава која уручује протестну ноту због Николаидиса, а не санкционише свог чиновника који вређа друге лидере.

- Логика је наука која каже да ако подржите неког ко је подржао убиство, онда посредно и ви подржавате то убиство. А посебно када се, као бивши управник Угричић, додатно оградите од „Николаидисових ставова везаних за Мила Ђукановића".

- Али, то опет не значи да сте терориста, што Прес никад није објавио. Јер ви можете да подржавате убиство Гадафија, на пример, а да не будете терориста! Или бомбардовање Београда. Или Карађорђа који је подигао устанак против легитимно изабране власти?!

- Прес, дакле, није написао да је Угричић терориста нити да је припремао атентат на Тадића, како се Пресу брутално подмеце по медијима.

- Прес се бавио управником Народне библиотеке који треба да промовише Иву Андрића и Његоша, а не Андреја Николаидиса, који подржава убиство комплетног државног врха.

- Прес ниједном речју није напао ниједног писца са списка Форума писаца, од којих су неки писали колумне за наш лист, нпр. Владимир Арсенијевић.

- Прес је подржао смену Сретена Угричића јер би наша држава испала смешна после уручивања протестне ноте Црној Гори због Николаидиса уколико не би санкционисала свог државног службеника који је извређао тројицу страних државника - Ђукановића, Додика и Орбана.

- Прес се после смене Угричића уоп{те не бави овим случајем, а посебно пошто се он јавно извинио због свега овога. И то једини!

С поштовањем,

Вељко Лалић

главни уредник Преса

Одговор Бранка Миљуша, генералног директора „Press Publishing Group“

Поштовани,

Обраћамо Вам се везано за жалбу господина Угричића.

Сматрамо да је наша професионална обавеза била да обавестимо јавност о свим потезима Владе Србије, Владе Црне Горе као и о активностима државних службеника како у Србији тако и у Црној Гори, а поводом писма господина Николаидиса.

Такође сматрамо да смо дужни да сваку информацију укључујући и свако „шегачење“ са евентуалним атентатима и физичким нападима на носиоце државних функција у Србији да испратимо са највећом могућом пажњом посебно ако узмемо у обзир трагична искуства у новијој историји.

Сам наслов „Управник Народне библиотеке подржао атентат на Тадића“ је требао и како видимо успео да оживи категорију одговорности код свих државних чиновника. Ако је господин Угричић сам рекао да је одговоран због тога што је „из нехата“ подржао ставове и бранио господина Николаидиса, ако се Влада Црне Горе оградила од господина Николаидиса, ако се Влада Србије оградила од господина Угричића што је резултирало и његовом сменом онда заиста не видимо никакву грешку Преса како у избору тако и у начину обраде ове теме.

С поштовањем,

Бранко Миљуш

Генерални директор „Press Publishing Group“

На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић, Миљенко Дерета, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Небојша Спаић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза и Славиша Лекић на седници одржаној 23.2. 2012. године једногласно доноси следећу

ОДЛУКУ

Да  је текстом „Управник Народне бибилиотека подржао атентат на Бориса Тадића“, објављеним19. 1. 2012. године у штампаном и електронском издању, дневни лист „Прес“ прекршио Кодекс новинара Србије и то одредбе одељка  I, тачка 2. и одељка II, тачка 1.  које прописују обавезу новинара и уредника „да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања“ , као и да наслов текста мора да одговара суштини текста.

Обавезује се дневни лист „Прес“ да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије зажалбе, да објави ову одлуку комисије.

 ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Подносилац жалбе Сретен Угричић навео је да је потписао саопштење Форума писаца, којим се писци супротстављају хајци на Андреја Николаидиса и тражи да се његов чланак објави у целини, јер га је разумео као принципијелну подршку слободи изражавања. На основу тог потписа „Прес“ је закључио да, како је навео Угричић, он подржава атентат на председника и то ставио у наслов текста, у коме се, иначе, атентат уопште ни не помиње. Угричић је сматрао да је на овај начин оклеветан, као и да је јавност свесно обманута.

У одговору на жалбу, Бранко Миљуш, генерални директор „Press Publishing Group“ навео је да је су у „Пресу“ сматрали да је њихова професионална обавеза да обавесте јавност о активностима, како владе Србије и Црне Горе, тако и опонашању државних службеника, поводом текста Андреја Николаидиса. Он је истакао да је сам наслов текста требало (и, како је додао, и успео) да оживи категорију одговорности државних чиновника, односно да доведе до смене управника Народне библиотеке, што се и догодило.

Вељко Лалић, главни уредник „Преса“, оценио је да се у јавности води кампања против тог листа, а не против Угричића.

-Ако је наслов „Николаидис подржава атентат на Тадића“ исправан, у чему је проблем са Угричићем у наслову који јавно подржава Николаидиса. Логика је наука која каже да ако подржите неког ко је подржао убиство, онда посредно и ви подржавате то убиство- навео је Лалић. Он је нагласио и да је „Прес“ подржао смену Угручића како наша држава не би испала смешна после уручивања протестне ноте Црној Гори због Николаидиса, а да не санкционише свог свог државног службеника који је извређао тројицу страних државника.

Чланови Комисије за жалбе ово образложење нису прихватили и једногласно су закључили да је„Прес”, објављујући на првој страни наслов „Управник Народне библиотеке подржао атентат на Бориса Тадића”, повредио темељно начело Кодекса новинара Србије које се односи на истинитост извештавања.

Вредносни суд редакције читаоцима је представљен као материјална чињеница, иако оцена да је Угричић „подржао атентат” на председника државе није поткрепљена информацијама садржаним у тексту, већ представља резултат слободног тумачења и закључивања уредника овог листа. Кодекс новинара Србије, међутим, обавезује новинаре и уреднике да праве јасну разлику између чињеница које преносе и коментара, претпоставки и нагађања.

Због свега наведеног Комисија је одлучила да је објављивањем спорног текста повређен Кодекса новинара и наложила листу „Прес“ да објави ову одлуку.

Београд, 23.2.2012.                                           
Председавајућа Комисије
Љиљана Смајловић