Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Даница Димитријевић против "Блица"

Жалба решена: прекршај кодекса
Даница Димитријевић
Блиц
Штампано издање и интернет
23.06.2012.

Поштовани, Зовем се Даница Димитријевић. Живим у Крушевцу. Мој син је 23. јуна ове године извршио самоубиство скочивши са зграде.Та вест је у дневним новинама Блиц и Курир објављена под насловом Психијатријски болесник извршио самоубиство. У текстовима на сајту Б92, С медиа порталу,Телеграфу мој син се без икаквог објашњена назива психијатријским болесником. Мој син је током 1999.године био на Косову као редован војник. Рањен је 15. марта 1999. године. После месец дана лечења у Војној болници у Нишу враћен је на ратиште иако му је остао гелер у нози. Због последица рањавања добио је статус ратног војног инвалида. По доласку са ратишта лечио се на Одељену психијатрије у Крушевцу. То, ипак, ником не даје за право да му даје овакав епитет! Након давања овакве дијагнозе није дато никакво објашњењ! Да ли новинари извештавају или постављају дијагнозе? Ниједан новинар није од наше породице затражио било какву изјаву.У тексту је наведено његово име и име насеља. Да ли новинар те информације сме да објави? Да ли је сензационализам најбитнији? Да ли су сви новинари упознати са Кодексом новинара и делом који се односи на поштовање приватности? Поводом оваквих писања обратила сам се Удружењу новинара Србије и Независном удружењу новинара Србије, као и Заштитнику грађана. Удружење новинара Србије ме је и упутило на вас. Мој губитак ништа не може да надокнади, али се надам да вашим реаговањем бол бар мало може бити ублажена! Верујем да ниједне новине не желе да подижу тираж на гажењу и непоштовању туђе личности и туђег бола. Уз ово писмо вам шаљем и линкове са овом вешћу.

Такође вам шаљем и оно што су УНС и НУНС објавили на својим сајтовима. Надам се да можете реаговати поводом оваквих писања. Туга је већ довољно велика, не морају новинари сипати со на свежу рану! Унапред захвална Даница Димитријевић

Нема одговора

На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 26.7. 2012. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

да  је текстом „Психијатријски болесник извршио самоубиство”, објављеним 23.6.2012. дневни лист „Блиц“ прекршио Кодекс новинара Србије и то одредбе одељка VI, тачка 1. и 2, које прописује обавезу новинара „да поштују приватност, достојанство и интегритет људи о којима пишу, односно да „новинари и уредници нарочито треба да избегавају спекулације и преношење ставова у извештавању о несрећама и трагедијама у којима има страдалих или су тешко погођени материјални и други интереси грађана“.

Обавезује се дневни лист „Блиц“ да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, објави ову одлуку комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу на текст објављен у „Блицу“ поднела је мајка особе која се убила, наводећи да се њен син у спорној информацији, без икаквог објашњења, назива психијатријским болесником, иако је заправо ратни војни инвалид. Она је истакла и да је његова приватност и приватност породице нарушена и тиме што је објављено и његово име и назив насеља у којем је живео и нагласила да ниједан новинар није ни покушао да од породице добије било какву информацију или провери податке.

Мишљење да је реч о „психијатријском болеснику” изнео је начелник полиције у Крушевцу, позивајући се на сазнање те службе. Идентичан текст објављен је, према наводима подносиоца жалбе, и у листу „Курир” и на веб сајтовима Б92, „Телеграфа” и „С медија”, јер је реч о информацији агенције Танјуг.

Редакција „Блица” није одговорила на наводе из жалбе, а чланови Комисије су прихватили оцену подносиоца жалбе да је објављивањем спорног текста повређена приватност и достојанство како жртве трагедије, тако и њене породице.

Комисија је,такође, једногласно закључила да, сагласно одредбама Кодекса новинара Србије, чак и уколико надлежни држани органи објаве податке који спадају у домен приватности починиоца или жртве, медији ту информацију не смеју да преносе. „Грешка државних органа не подразумева ‘дозволу’ за кршење етичких принципа професије”, наводи се у Кодексу, па су чланови Комисије сматрали да и у овом случају не може бити оправдање то што информација потиче од начелника полиције.

Комисија је утврдила и да је, такође у складу са одредбама Кодекса новинара Србије, сваки медиј одговоран за агенцијске вести које објављује, па је закључено да је и „Блиц” одговоран за кршење Кодекса, без обзира што је пренео информацију агенције Танјуг.

Агенција Танјуг, као ни остали медији који су наведени у жалби нису у надлежности Савета за штампу, тако да Комисија за жалбе о њима није могла да одлучује. Ипак, чланови Комисије подећају све новинаре и медијске куће да сви имају једнаку обавезу да поштују одредбе Кодекс новинара, што подразумева и обавезу да штите права и достојанство људи о којима извештавају.

Због свега наведеног, Комисија за жалбе је једногласно одлучила да је „Блиц” прекршио одредбе Кодекса и наложила редакцији да објави ову одлуку.

Београд, 26.7.2012.

Председавајући Комисији Филип Шварм