Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Народна банка Србије, гувернер Дејан Шошкић против дневног листа "Прес"

Жалба решена: прекршај кодекса
Народна банка Србије, гувернер Дејан Шошкић
Прес
Штампано издање
25.02.2012.

Предмет: Жалба Народне банке Србије Због објављивања у фебруару и марту 2012. године непрофесионалних, нетачних и неетичких садржаја у дневном листу Прес, чиме је прекршен Кодекс новинара Србије (у даљем тексту Кодекс), Народна банка Србије на основу члана 24. Статута Савета за штампу, подноси ЖАЛБУ Жалба се подноси из следећих разлога: Током фебруара и марта 2012. године дневни лист Прес објавио је серију текстова који према садржају и начину на који извештавају о девизном курсу и, с тим у вези, о улози гувернера и Народне банке Србије представљају не само кршење основних стандарда професионалне етике у новинарству, већ и озбиљне повреде закона. Објављени су текстови “Шошкићу, ђаво је однео шалу!” (25. фебруара 2012. године, на две стране), “Шошкић сваком „узео“ по 2.700 динара” (28. фебруар 2012. године, на насловној страни), “Смена Шошкића и Марковића као изборни адут демократа” (29. фебруар 2012. године), “Шошкић нас “ојадио” за 69 милијарди” (2. март 2012. године, на насловној страни), “Чека се Молдавка” (2. март 2012. године , у рубрици Вести дана), “Зашто Шошкић мора да остане гувернер” (4. март 2012. године, у ревији), и “Грађани се изјаснили: Убија нас пад динара” (6. марта 2012. године, на насловној страни.

1. У тексту под насловом “Шошкић сваком „узео“ по 2.700 динара”, са наднасловом “Колико нас кошта овај човек” и поднасловима “Привреда у минусу 194 милијарде јер гувернер не уме да одбрани курс”, “Колико нас кошта фискална политика гувернера НБС” и “Први човек Народне банке дозволио да се курс динара стрмоглави за годину дана више од 13 одсто ” – тенденциозно се ствара слика о Народној банци Србије као институцији у којој су вођење девизне политике и одређивање курса динара произвољне ствари једног човека, гувернера Дејана Шошкића, и дају се квалификације гувернера које сугеришу да он одузима грађанима новац и да им наноси штету, чиме се тенденциозно ствара атмосфера незадовољства и неповерења према Народној банци Србије и гувернеру. Чињеница је да су, према Закону о Народној банци Србије, органи Народне банке Србије поред гувернера, Савет гувернера Народне банке Србије (у даљем тексту: Савет) и Извршни одбор Народне банке Србије (у даљем тексту: Извршни одбор) и да они имају прецизно утврђене надлежности. Намерно је прећутана чињеница која би могла битно утицати на став јавности о теми о којој се пише, а то је да, у складу са Законом о Народној банци Србије, режим курса динара не одређује гувернер, већ Савет, на предлог Извршног одбора, уз сагласност Владе РС. Кроз текст “Колико нас кошта фискална политика гувернера НБС” јавност се тендециозно усмерава на одговорност гувернера за фискалну политику, мада се зна да су у систему поделе власти надлежности и одговорности институција јасно подељене. Народна банка Србије и гувернер не воде фискалну политику, како спорни текст настоји да прикаже. Народна банка Србије је централна банка Републике Србије која обавља законом утврђене функције, подлеже надзору Народне скупштине и њој одговара за рад. Наведеним текстовима крши се основни постулат Кодекса – истинитост извештавања и поштовање интегритета људи о којима се пише. Наиме, у тим текстовима не прави се разлика између чињеница које се преносе, коментара и нагађања, већ се наводи низ неоснованих оптужби.

2. У тексту “Шошкић нас “ојадио” за 69 милијарди” наставља се са тендециозним навођењем непримерних и увредљивих квалификација, као и неоснованих оптужби и клевета, као што су тврдње да је гувернер грађане “ојадио” да је “дебело оштетио и државу, поред грађана и привреде ”, те да “овог човека неко мора да заустави” и ствара се атмосфера линча у односу на гувернера. Оваквим извештавањем прекршено је начело истинитости извештавања, конкретно недозвољеност објављивања неоснованих оптужби и клевета. Поменути текст представља вид политичке пропаганде која није јасно означена, што је супротно Кодексу.

3. У тексту “Чека се Молдавка” објављеном 2. марта 2012. године на непримерен, увредљив и крајње некултуран начин, уз асоцијације на нечасно напуштање брода који тоне и капетана брода Коста Конкордија, говори се о гувернеру и актуелној ситуацији у земљи у вези са курсом динара: “А, евро нас, Шошкићу, уби. Док ти (извињавам се на овом преласку на неконвенционално обраћање) као мантру понављаш неколико истих реченица о циљаној инфлацији, гађаш се процентима и позиваш се на остале земље у региону, динар тоне ли тоне и у целој бурлески недостаје само мистериозна Молдавка са “Коста Конкордије”, па да прича буде комплетна. Не сумњам, појавиће се однекуд и она, пре или касније” Оваквим писањем драстично су прекршена начела Кодекса, која налажу поштовање достојанства и интегритета људи о којима се пише.

4. У тексту “Зашто Шошкић мора да остане гувернер” објављеном 4. марта 2012. године наводи се: “1) Зато што је место директора зоолошког врта заузето 2) Зато што ни у специјализованим институцијама нема слободних места 3) Зато што је остало још толико тога да уради за монетарни систем Србије - стави катанац на Народну банку, рецимо 4) Зато што има списак знаменитих личности које још није стигао да ‘стави’ на новчанице: Жику Обретковића, Траволту из Борча греде, Еру Ојданића... 5) Зато што је стручњак таквог калибра да би и у ‘монополу’ успео да обезвреди валуту. 6) Зато што га је тражила Народна банка Грчке, али у име братске љубави не смемо дозволити да прихвати понуду - довољно су, мучени, већ пропатили. 7) Зато што је добијање статуса кандидата својеврсна похвала његовом раду – ипак је толико учино за евро. 8) Зато што после његовог одласка остаје још само да се теткица из НБС прихвати места гувернера. Тешко да би лошије радила. 9) Зато што се већ распитивао за посао у неколико престоничких мењачница. 10) Зато што су му рекли да је то озбиљан и одговоран посао у којем се ради са новцем, па се, сирома, разочарао.” Наведеним квалификацијама и поређењима вређа се лично и професионално достојанство и интегритет гувернера Дејана Шошкића, као и интегритет независне институције Народне банке Србије, чиме је на најгрубљи начин прекршен Кодекс.

5. У тексту “Грађани се изјаснили: Убија нас пад динара” објављеном 6. марта 2012. године, уз поднаслов “Туже нас макрои, проститутке и Шошкић”, поред осталог, наводи се: “У последњих десет дана Прес је добио неколико тужби због текстова и афера које је откривао. Занимљиво је да нас је уз макроа из Сремске Митровице, једне проститутке и Геј-лезбијског инфо центра, последња у низу ‘пријавила’ Народна банка Србије на челу са гувернером Дејаном Шошкићем, и то због серије текстова о курсу динара.” У наведеном тексту користи се говор мржње и прекршено је правило Кодекса о одговорности новинара за поштовање културе и етике јавне речи. *** Подржавајући једно од основних демократских начела – право јавности да буде истинито информисана о раду институција, Народна банка Србије не може прихватити да се објављивањем тенденциозних и неистинитих текстова о Народној банци Србије и гувернеру и серијом неоснованих оптужби, клевета и инсинуација у јавности у време финансијске кризе шире неоправдани страх, паника и неповерење у финансијски систем. Подносећи ову жалбу Савету за штампу, угледном независном саморегулаторном телу, Народна банка Србије предлаже и очекује да Комисија за жалбе Савета за штампу свестрано и непристрасно размотри све изнете наводе, анализира објављене текстове и донесе одлуку којом ће утврдити да је објављивањем наведених текстова повређен Кодекс. Пошто се из садржине приложених текстова може закључити да је реч о кршењу Кодекса, предлажемо да се, у складу са чланом 8. Пословника о раду комисије за жалбе, у овом предмету поступа у скраћеном поступку.

Дејан Шошкић

Одговор Колегијума Преса поводом жалбе Народне банке Србије (гувернера Дејана Шошкића)

ГУВЕРНЕР НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ ПРОНАШАО КРИВЦА ЗА СУНОВРАТ ДИНАРА

Монетарни удар на новинарство: Шошкић тужио Прес

Да ли неко у то верује? Дејан Шошкић обавестио јавност да је наш лист својим писањем „злонамерно и тенденциозно нарушио углед институције коју он води и озбиљно угрозио процес њеног рада".

Најзад се зна због кога се суновратила домаћа валута, а евро достигао рекордну вредност од 111 динара. Веровали или не, за све је крив Прес. Ако се питате ко је заслужан што је кривац коначно „ухваћен", читајте даље...

Народна банка Србије (читај: гувернер Дејан Шошкић) саопштила је јуче да је поднела жалбу Савету за штампу против дневних новина Прес. НБС је образложила да је то учинила због више текстова објављених у нашем листу, који су, како сматрају у централној банци, били „злонамерни и тенденциозни" и којима је „нарушен углед" те институције.

- Поменутим текстовима, од којих су многи били и на насловној страни тог дневног листа, не само да се нарушава углед НБС као централне државне финансијске институције, већ се веома озбиљно угрожава и сам процес рада институције која је задужена за стабилност цена и финансијског система Србије - наводи се у саопштењу НБС, и додаје тврдња да је таквим извештавањем прекршен Кодекс новинара.

Питања на која Шошкић дугује одговор

1 Како је могуће да гувернер једне централне банке изјави да раст курса неће утицати на цене?

2 Да ли је нормално да курс евра од децембра до краја фебруара порасте са 103,5 на 111?

3 Како је могуће да остане глув на вапаје привредника да их нагле промене курса уништавају?

4 Зашто на сваку критику нуди увек један те исти одговор: „Нисмо најгори у региону"?

5 Зашто НБС на међубанкарском тржишту интервенише продајом девиза тек послеподне, на чему му замерају чак и банкари?

6 Да ли је нормално да фирма у којој је гувернер био сувласник до пре три године продаје пословним банкама софтверска решења?

7 Да ли је нормално да председник Савета гувернера има власнички удео у тој фирми?

8 Да ли се најбоље осећа у кожи бизнисмена (бивши сувласник фирме ЦИФ), гувернера или новинара (покушај да уређује Пресс)?

9 Зашто сматра да је оправдано када га критикује председник Тадић, а неоправдано када са истим аргументима то чине медији?

10 Да ли осећа бар малу дозу нелагоде што у земљи где је просечна плата 36.639 динара, он сваког месеца прими 663.719 динара?

Ко кога угрожава?

Редакција Преса захваљује се гувернеру НБС јер до јуче нисмо имали појма да смо толико моћни. Али сазнали смо, ето, да можемо, само кад хоћемо, да урушимо једну валуту, да је за тили час спустимо за шест-седам одсто, да ојадимо привреду и изнервирамо 99 одсто грађана Србије...

Рекло би се, судећи по тону саопштења централне банке, да смо својим текстовима, од којих су неки, гле чуда, објављени и на насловној страни, успели да спречимо Шошкића да сачува динар. Успели смо и још много тога. На пример, да натерамо све саговорнике, а било их је сигурно двадесетак, и то из стручних кругова, да свашта кажу о лику и делу гувернера. Успели смо и да присилимо најугледније привреднике да завапе над својом судбином и измисле да су у дебелом минусу због дивљања евра. Успели смо да присилимо министра Дулића да оптужи НБС да је својим мерама десетковала продају станова и „растурила" грађевинску индустрију. Успели смо чак и председника Тадића да натерамо да у дану када се цела Србија радовала кандидатури за ЕУ започне причу о курсу пред многобројним страним и домаћим новинарима и изјави да је добио уверавања гувернера да ће се курс стабилизовати (А зашто да се стабилизује када ви, господине Шошкићу, тврдите да је стабилан?). И свашта смо још успели, све силећи се над нејаким гувернером...

Нешто смо ипак постигли

И ником ништа што ни на једно од питања која смо свих ових дана постављали први човек НБС није одговорио (понављамо их уз овај текст, па нека изволи...). И ником ништа што нам није објаснио зашто је изјавио, и то не у нашем листу па да нас оптужи да смо лоше пренели његове речи, да скок евра неће утицати на цене. Или, како је могуће да НБС интервенише продајом евра на међубанкарском тржишту касно послеподне, када је курс већ подивљао. Остао нам је богами дужан и објашњење како су то текстови у Пресу угрозили рад институције на чијем је челу. Није нам објаснио ни да ли је нормално да фирма у којој је био сувласник продаје софтвере пословним банкама, док човек којег је именовао на место председника Савета гувернера и даље има власничка права у тој фирми. И још много тога...

А покушај да се меша у уређивачку политику му опраштамо. Јер, какав је гувернер, сасвим је сигурно да му не би било тешко да буде бољи као новинар. Ако је ово покушај да пређе у те воде и напусти НБС, онда смо ипак нешто постигли.

Уређивачки колегијум Преса

На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љијана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Небојша Спаић, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза и Славиша Лекић на седници одржаној 26.4. 2012. године једногласно доноси следећу

ОДЛУКУ

Да  је објављивањем серије текстова о одговорности гувернера Народне банке Србије за пад курса динара, у периоду од 25.2.2012. до 6.3.2012. године, дневни лист „Прес“ прекршио одредбе Кодекса новинара Србије очигледном пристрасношћу, једностаношћу, изношењем нетачних тврдњи и непоштовањем стандарда професионалног информисања.

Обавезује се дневни лист „Прес“ да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, да објави ову одлуку комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Подносилац жалбе гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић навео је да су, у седам текстова које је „Прес“ објавио током фебруара и марта 2012. године, „начином извештавања о девизном курсу и, у вези са тим, о улози гувернера НБС, прекршени основни стандарди професионалне етике у новинарству“.

Како је, између осталог, истакнуто, „Прес“ је тенденциозно стварао слику о НБС као институцији у којој су вођење девизне политике и утврђивање курса динара нешто што произвољно одређује сам гувернер и сугерише се грађанима да им он наноси штету и одузима новац. Шошкић је навео и да је лист намерно прећутао чињеницу да, по Закону о НБС, режим курса динара не утврђује гувернер, већ Савет, уз сагласнот Владе, као и да гувернер није одговоран за вођење фискалне политике.

Лист „Прес“ није одговорио на захтев да образложи своје уређивачке одлуке, па је, стога, остало нејасно да ли је лист испунио први услов професије – да се чује и друга страна, односно да ли је гувернеру пружена прилика да за „Прес“ објасни своје одлуке.

Чланови Комисије за жалбе истакли су да је гувернер, као јавна личност, Кодексом новинара мање заштићен од „обичног“ грађанина и да мора да буде спреман да истрпи критике за свој рад, али да и медији у тој критици могу ући само до границе утврђене правилима професионалног информисања јавности. У овом случају, по оцени Комисије, та правила нису поштована, јер је „Прес“ извештавао једнострано, необјективно, прећуткивањем чињеница или изношењем нетачних тврдњи.

Чланови Комисије оценили су да Кодекс новинара није прекршен у сваком појединачном тексту који је предмет жалбе, али да приликом објављивања читаве серије текстова нису поштовани пофесионални стандарди. Због свега наведеног Комисија је једногласно одлучила да је објављивањем спорних текстова повређен Кодекс новинара и наложила листу „Прес“ да објави ову одлуку.

Београд, 26.4.2012.

Председавајућа Комисије
Љиљана Смајловић