Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Захтев "Новог гласа комуне" да Савет оцени да ли су прекршили Кодекс

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Весна Милановић Симичић
"Нови глас комуне"
Штампано издање
17.08.2012.

Поштовани,

Шаљемо вам два тескта из наших новина и молимо да оцените и дате своје мишљење:

- Да ли је у њима прекршен кодекс новинарства у било ком сегменту?

- Да ли постоји интерес јавности да буде информисана о овом догађају?

- Да ли је објављивањем ових текстова у потпуности испоштован Закон о јавном информисању?

Оцену Савета за штампу молимо због тога што су ова два текста били разлог да нас након ослобађајуће пресуде Вишег суда у Сомбору, осуди Апелациони суд у Новом Саду на казну од милион динара, што је једна од највећих казни у српском новинарству за овакво дело и чиме се практично гаси наш медиј.

Кључни аргумент суда није тај да смо нетачно и неистинито информисали, нити клеветали или вређали, већ да није постојао интерес јавности да се о овоме пише.

Иако нисмо нисмо тужени због објављивања фотографије Апелациони суд и то узима као аргумент против нас, иако ниједна од три фотографије није спорна и по закону су објављене.

У нади да ћете нам што пре одговорити, срдачан поздрав!

Главни и одговорни уредник ТВ Апатин и листа Нови глас комуне

Весна Милановић Симичић

Овим дописом желимо да Вам потврдимо надлежност Савета за штампу, у свим случајевима када је наш медиј у питању, те да будемо у свако доба предмет анализе нашег новинартва.

На основу захтева Управног одбора Савета за штампу, а поводом дописа редакције ”Нови глас комуне”, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Небојша Спаић, Предраг Аздејковић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 25.7. 2013. године, већином гласова (осам ”за”, један ”против”, један ”уздржан”) закључује да лист ”Нови глас комуне” објављивањем текстова ”Самоубиство” 10.8.2012. године и  ”Самоубиство студенткиње”, 17.8.2012. године није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Главна и одговорна уредница листа Весна Милановић – Симичић затражила да је Савет за штампу оцени да ли је прекршен Кодекс новинара Србије, након што је Апелациони суд у Новом Саду пресудио да је објављивањем спорног текста нарушено право на приватност жртве и њене породице и наложио одговорнима у том недељнику да породици жртве исплати милион динара. Реч је о тексту који се односи на самоубиству студенткиње у том граду, који се бави и мотивом самоубиства, па новинар тако препричава и део опроштајног писма који је девојка оставила. У тексту се наводи да је девојка живела у немаштини, као и да је била веома талентована и изузетно добар ђак. Уз текст су објављене фотографије куће у којој је живела и са сахране, као и њена фотографија са дипломом са такмичења.

Чланови Комисије разматрали су, пре свега ,да ли су објављивањем оваквог текста прекршене одредбе Кодекса новинара Србије које се односе на заштиту приватности, као и да ли је постојао јавни интерес да новинари пишу о овом случају.

Већина чланова Комиисије оценила је, у току расправе, да је о преминулој девојци лист писао са пијететом и да је њено самоубиство представљено као трагедија, без намере да се повреди достојанство жртве и осећања њене породице. Како је реч о догађају који је потресао град и о којем се данима причало, према мишљењу већине чланова Комисије, постојали су разлози да локални лист извести о томе, покушавајући да расветли и мотиве самоубиства. ”Нови глас комуне” је, како је оцењено, то урадио са мером, поштујући интересовање својих суграђана за овај случај.

Двоје чланове комисије сматрало је, међутим, да објављивање опроштајног писма није у складу са професионалним стандардима, будући да је реч о личном запису који не садржи никакве информације које доприносе расветљавању мотива, нити постоји оправдан интерес јавности да са тим буде упозната. Они су истакли да је споран и начин на који су новинари дошли до тог писма. Један члан Комисије, одлучио је, због тога да приликом гласања буде уздржан, док је други оценио да је лист прекршио Кодекс и објављивањем писма и упуштањем у спекулације о мотивима самоубиства, које не може да утврди, чиме новинари улазе у сферу нагађања и препричавања ”чаршијских прича”. 

Због свега неведеног, чланови Комисије су, након расправе, закључили да спорним текстом није прекршен Кодекс новинара Србије. За овакву одлуку гласало је осам чланова Комисије, један члан је био против, а један уздржан.

Београд, 25.7.2013.                                                                               Председавајући 

                                                                                                                Стојан Марковић