Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Иван Ивановић против недељника "НИН"

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Иван Ивановић
"НИН"
Штампано издање и интернет
23.05.2013.

Зовем се Иван Ивановић, председник сам Удружења СНП НАШИ.

Удружење није уписано у регистар али Закон о удружењима грађана предвиђа постојање удружења која нису уписана у регистар тако да то не би требало да буде спорно. Чињеница да сам председник удружења јасно је видљива на сајту СНП НАШИ на адреси www.nasisrbija.org на линку http://nasisrbija.org/index.php/ljudi/ . Поменути сајт и текст на њему је послужио као повод листу НИН за текст на који подносим жалбу. У прилог чињенице да сам председник и заступник организације говори и то што сам заступао СНП НАШИ у поступку забране пред Уставним судом који је завршен у нашу корист. Такође, чињеница да сам представник СНП НАШИ не би требала да буде спорна ни уредништву листу НИН које ме је пре неколико месеци позивало на перформанс а на тему забране СНП НАШИ. Све ово наводим како се не би догодило да Савето поново одбаци жалбу против НИН-а уз образложење да непостоје докази да је подносилац предсатвник удружења СНП НАШИ као што се десило у случају жалбе нашег представника Игора Маринковића. Са тим у вези, ја Иван Ивановић председник СНП НАШИ подносим Савету за штампу ЖАЛБУ на текст Регрутни центри мржње објављеном у листу НИН 23. маја 2013. године. Уз Жалбу вам прослеђујем и линк текста на сајту листа НИН.

http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=78790

1. У тексту „Регрутни центри мржње“ у листу НИН објављеном у издању од 23. Маја 2013 новинар Тања Николић Ђаковић (главни уредник Милан Ћулибрк) наводи да „Има оних који су спремнио да верују да су СНП НАШИ само једна од ултрадесничарских организација у Србији основане одлуком ФСБ, руске обавештајне службе да у Србији прошири геостратешки утицај и деловање Русије“.

Етички кодекс новинара Србије прописао је да: Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина, као и измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив.

2. Новинарка у тексту у делу са поднасловом АКЦИЈЕ инсинуира кроз питање саговорнику Милану Мијаковском да су десничарске организације одговорне за бацање молотовљевог коктела на амбасаду Грчке у Београду за шта се иначе води поступак против чланова Анархо-синдикалистичке иницијативе. У антрфилеу истог текста где се екстремна десница оптужује за бацање молотовљевог коктела саговорник је представник анархиста и један од оптуженних за напад на амбасаду грчке Тадеј Курепа који у својој изјави додатно критикује десне екстремистичке организације оптужујући их за фашизам и да су полицијске испоставе. Осим што повезује десницу са нападом на амбасаду Грчке новинар НИН-а даје простор анархисти оптуженом за напад да додатно негативнно квалификује идеолошке противнике.

Овим је прекршено више делова Етичког кодекса новинара Србије а између осталог: Истинитост извештавања и Новинарска пажња.

3. Иако се део текста односи на СНП НАШИ новинар не покушава да контактира представнике те организације иако остали саговорници негативно говоре о раду СНП НАШИ. Новинар чак о информацијама нађеним на сајту СНП НАШИ, а које се односе на камп у Русији, контактира представника организације Образ која нема везе са тим кампом.

Овим је прекршен део Кодекса новинара Србије који се односи на: Истинитост извештавања тј. новинар је дужан, када је то неопходно, да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став.

4. Избор слика у тексту су такође у сврху манипулације и поткрепљивања нистинитих информација из текста. Тако је прва слика текста на којој су приказани младићи са маскама на протесту како показују средњи прст ка полицајцима или људима ван протеста, а у контексту понашања екстремиста уствари представља протест ЛСВ и организације Антифа из Новог Сада. На слици се чак види и тзв. Застава Војводине. У тексту се не помиње ни ЛСВ ни организација Антифа а све слике су потписане са „Екстремне организације нису бројне ал су веома агресивне“.

Такође ту су слике протеста организације Анархо-синдикалистичка иницијатива и две слике са нереда где су приказани људи са каменицама али се не наводи у каквој су они вези са СНП НАШИ или било којом организацијом поменутом у тексту. Изнад слика протеста ЛСВ у Новом Саду о пшротеста анархиста у Београду се налази над наслов „Српска ултрадесница и европски огранци“.

Овим је прекршен члан Кодекса новинара Србије који се односи: Потребно је јасно назначити сваку фотографију која није настала непосредно на догађају, а служи његовом илустровању. Такође Кодекс на више места прописује: Да се читаоци не смеју доводити у заблуду.

У тексту НИН-а „Регрутни центри мржње“ прекршено је више одредби Кодекса новинара Србије и то: Истинитост извештавања (све ставке), Одговорност новинара(право на одговор, претпоставка невиности) и Новинарска пажња (новинар не сме слепо да верује извору информације).

У Аранђеловцу 4. јул 2013

Иван Ивановић

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Предраг Аздејковић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 25.7. 2013. године, већином гласова (осам ”за”, један ”против”) доноси

ОДЛУКУ

Недељник НИН, текстом “Регрутни центри мржње”, објављеним 23.маја 2013. године, није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.  

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Иван Ивановић, председник удружења СНП Наши, поднео је жалбу, идентичну оној Игора Маринковића, коју је Комисија за жалбе на претходној седници одбацила, јер није било доказа да је Маринковић овлашћени подносилац жалбе. 

Подносилац жалбе је навео да је спорним текстом прекршен Кодекс новинара јер садржи неосноване оптужбе против организације СНП Наши, инсинуира њихову одоворност за инциденте у којима нису учествовали, као и повезаност са страним обавештајним службама. Ивановић је сматрао да је Кодекс прекршен и објављивањем фотографија уз текст, које су, како тврди, снимљене на догађајима који немају никакве везе са организацијама о којима је реч у тексту, чиме се читаоци доводе у заблуду.

У одговору на жалбу адвокат НиН-а навео је да је тај недељник већ у наредном броју, 30. Маја објавио реговање организације СНП Наши, поштујући право на одговор. Он је истакао да НИН није прекршио Кодекс објављивањем спорног текста, односно да је новинарка верно пренела ставове својих саговорника и изнела да постоје одређена мишљења о тој организацији, не тврдећи ништа. Фотографије су, како је наведено, објављене у складу са правилима Кодекса која се односе на ауторство, а како подносилац жалбе није аутор фотографија, не може се ни позивати на Кодекс.

Већина чланова Комисије сматрала је да НИН објављивањем спорног текста није прекршио Кодекс новинара Србије, а да је мишљење о извесним професионалним пропустима већ саопштено у претходној одлуци Комисије. Тада су дате и препоруке медијима да архивске фотографије морају бити јасно означене, како се читаоци не би довели у заблуду. Комисија је оценила и да је НИН поступио по професионалним стандрадима објављући реаговање организације СНП Наши, чиме им је пружио могућност да демантују наводе за које ауторка текста није пружила доказе.

Због свега наведеног, Комсија за жалбе је, са осам гласова “за” и једним “против” одлучила да текстом “Регрутни центри мржње” није прекршен Кодекс новинара Србије.

Београд, 25.7.2013                                                                 Председавајући Комисији

                                                                                                         Стојан Марковић