Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Јелица Љубичић против портала Телеграф.рс

Жалба решена: прекршај кодекса
Јелица Љубичић
Телеграф.рс
Интернет
14.07.2018.

Поштовани, обраћам Вам се као пуномоћик Јелице Љубичић а поводом текста о њој који је објављен на порталу телеграф.рс, на чије се поступање и жалим.

Дана 14. јула 2018. године на овом порталу је објављена вест да је моја клијенткиња напућила усне и сликала се поред управо преминулог оца , што је пропраћено са фотографијом.

Најпре, предметна вест је нетачна, јер се моја клијенткиња никада није сликала поред мртвог оца. Даље, новинари портала Телеграф никада нису ову "информацију" ни покушали да провере, а вест су селективно објавили јер нису са фејсбук профила клијенткиње ни прочитали читав коментар из којег се јасно види да нема говора о слици са мртвим човеком, јер је на њеном профилу слика од пре неки дан док је спавао.....

Ове чињенице су доказиве јер поседујемо извод из МК умрлих за, сада покојног, Драгана Љубичића, те оригиналну фотографију у електронској форми где се јасно види да је фотографија настала док је отац моје клијенткиње био жив. Такође ту је и screenshot са профила клијенткиње где се види коментар испод слике.

Ову вест су објавили и други портали тј новине, потпуно некритички, али су вест уклонили након моје интервенције.

Међутим, порталу Телеграф.рс сам се обратио и усмено/телефоном али и путем мејла у 2 наврата, након чега су они само уклонили слику Јелице Љубичић али су оставили текст чији линк шаљем у прилогу.

Уз овај текст и коментаре јасно се да закључити на кога се исти односи. Дакле молим да ову жалбу/притужбу уважите и предузмете мере из Ваше надлежности како би сечитава вест са свим коментарима уклонила са портала Телеграф.рс.

Адв Јасмин Душтинац

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Владо Мареш, Љиљана Смајловић, Златко Чобивић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом „Да га не заборави: Плавуша Јеца напућила усне и испозирала поред управо преминулог оца“, објављеним 14.јула 2018.године, портал „Телеграф.рс“

1. прекршио је тачку 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да поштује правило да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,

2. прекршио је смерницу из тачке 1 Одељка II (Независност од притиска), по којој наслов текста не сме да буде у супротности са суштином текста,

3. прекршио је и тачку 3 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намермом искривљавању или изношењу лажи,

4. прекршио је и тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности) о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

Налаже се порталу „Телеграф.рс“ да одлуку Комисије за жалбе објави најкасније у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Јелица Љубичић, поднела је жалбу преко адвоката Јасмина Душтинца, јер је портал објавио нетачну информацију да се сликала поред мртвог оца. „Телеграф.рс“ је са њеног Фејсбук профила преузео фотографију и текст који је написала, а из којег је, како тврди подносилац жалбе, сасвим јасно да јој је отац био жив када је фотографија настала. Адвокат је навео да су исти текст објавили и други портали, али са да су га сви, након његове интервенције, уклонили. „Међутим, порталу „Телеграф.рс“ сам се обратио и усмено/телефоном али и путем мејла у два  наврата, након чега су они само уклонили слику Јелице Љубичић, али су оставили текст“, наглашава се, између осталог, у жалби.

Редакција портала „Телеграф.рс“ није одговорила на жалбу.

По оцени чланова Комисије за жалбе „Телеграф.рс“ је објавио нетачну информацију, коју пре објављиања није проверио, а није је уклонио или исправио ни након што им је указано на грешку. Комисија је закључила да је и из текста објављеног на Фејсбук профилу Јелице Љубичић јасно да фотографија није снимљена када јој је отац умро, него пре тога, чиме је портал прекршио и одредбу по којој наслов текста мора да одговара његовој суштини. Комисија такође сматра и да је неприхватљиво злоупотребљавати на овакав начин нечију породичну трагедију, односно смрт, чиме је редакција показала да, супротно Кодексу, не поштује ни достојанство људи о којима пише.

Зато је Комисија одлучила да је „Телеграф.рс“ прекршио одредбе Кодекса новинара и наложила му да објави одлуку Комисије.


Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Записник са седнице