Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против агенције Бета

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Бета
Интернет
05.08.2018.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

На интернет порталу агенције Бета www.beta.rs пренета је и дистрибуирана другим медјима изјава митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се агенција није оградио од такве изјаве, нити ставила у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације, као што је то на пример учинио дневни лист „Блиц“ у тексту насловљен „Амфилохије поново вређао ЛГБТ“ објављеном у штампаном издању од 6. августа 2018.

Преношењем изјаве митрополита Амфилохија Радовића: „Зна се да је то болест и ти који имају то знају да је болест. У божјим књигама од Содоме и Гоморе то је болест. Борећи се против тога, ја не мрзим те људе. Нико њих више не воли него црква божја и управо из љубави према њима и бриге за њих она им каже оно што је правда божја и истина да их спречи да иду беспућем“ агенција Бета дискриминисала је ЛГБТ популацију и прекршила Кодекс новинара Србије у тачкама:

ИСТИНИТОСТ ИЗВЕШТАВАЊА

2. Право је медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

НОВИНАРСКА ПАЖЊА

2. Новинар не сме слепо да верује извору информација. Новинар мора да води рачуна о томе да извори информација често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима.

4. Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић,

Геј лезбејски инфо центар

Поштовани,

Поводом жалбе господина Предрага Аздејковића на начин на који је Бета пренела изјаву митрополита Амфилохија Радовића, желимо да нагласимо да је наша агенција поштовала уобичајене стандарде који важе у агенцијским извештавању и у новинарској професији. У тексту је јасно наглашено да је реч о изјави (ставу) црквеног великодостојника, при чему не постоји простор за закључак да агенција дели такав став.

Није уобичајено да новинске агенције у оваквим и сличним приликама, односно у дневном извештавању, полемишу у извештајима са државним функционерима, црквеним великодостојницима или представницима неке друге организације или институције. Став СПЦ о различитим питањима је, хтели ми то или не, од ширег значаја и са тог становишта смо одлучили да пренесемо изјаву Амфилохија Радовића.

Бета никада није омаловажавала или гурала у други план права мањинских група. Напротив, наша агенција је исцрпно извештавала о тој важној теми, а велику пажњу посвећивали смо, посвећујемо и посвећиваћемо и даље ЛГБТ популацији. Бета, такође, није преносила хомофобне изјаве, каквих у јавном дискурсу има готово свакодневно.

Тачно је да изјава митрополита Амфилохија може да се тумачи као изјава која има такав карактер, али је тачно и да је реч о ставу институције која има утицај на став јавног мњења, због чега је у јавном интересу да се она и објави.

Жао нам је што је на овај начин агенција Бета сврстана у ред медија који подстичу хомофобију или мржњу према било којој мањинској заједници. Наше извештавање има сасвим другачији смер, о чему се свако, па и господин Аздејковић, може уверити чак и површним увидом у наше сервисе. Отуда не сматрамо да треба да се извињавамо или да дајемо исправку, а спремни смо, као и увек, да прихватимо сваки став Савета за штампу.

Користим прилику да подсетим да је господин Аздејковић имао могућност да се, одмах по објављивању извештаја на који има примедбе, обрати Бети са тим примедбама. У том случају постојала је могућност да агенција одмах пренесе и његов став о изјави.

С поштовањем, Драган Јањић, главни и одговорни уредник агенције Бета

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Вера Дидановић, Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Драган Ђорђевић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Митрополит Амфилохије: СПЦ не износи новац верника из Црне Горе у Србију”, објављеним 5. августа 2018. године, новинска агенција “Бета” није прекршила одредбе Кодекса новинара Србије.       


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу јер је агенција „Бета”  “пренела и дистрибуирала другим медјима изјаву митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се агенција није оградила од такве изјаве, нити је ставила у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације”. Подносилац жалбе сматрао је да је преношењем такве изјаве агенција прекршила Кодекс новинара Србије у тачкама које се односе на обавезу уредника и новинара да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, да не смеју слепо да верују извору информација, као и у тачкама које забрањују дискриминацију.

У одговору на жалбу Драган Јањић, главни и одговорни уредник “Бете”, навео је да је агенција поштовала уобичајене стандарде који важе у агенцијским извештавању и у новинарској професији, те да је у тексту јасно наглашено да је реч о ставу црквеног великодостојника и да нема простора за закључак да агенција дели такав став. “Није уобичајено да новинске агенције у оваквим и сличним приликама, односно у дневном извештавању, полемишу у извештајима са државним функционерима, црквеним великодостојницима или представницима неке друге организације или институције. Став СПЦ о различитим питањима је, хтели ми то или не, од ширег значаја и са тог становишта смо одлучили да пренесемо изјаву Амфилохија Радовића“, истиче се, између осталог, у одговору на жалбу. Јањић је нагласио и да “Бета” никада није омаловажавала или гурала у други план права мањинских група, већ напротив, исцрпно извештава о тој важној теми, а велику пажњу посвећује и ЛГБТ популацији. Он је подсетио и да је подносилац жалбе могао да се, по објављивању спорног текста, обрати агенцији, која је могла да пренесе и његов став о Амфилохијевој изјави.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да је “Бета” поступила у складу са правилима агенцијског новинарства, јер је дословно пренела изјаву високог црквеног званичника, која јесте од значаја за јавност. У агенцијском извештају, по оцени Комисије, нема простора да се медиј “огради” од сваког става или суда са којим новинар или уредник нису сагласни, па се ни овога пута то није могло очекивати. Комисија сматра да постоји интерес јавности да зна какви су ставови представника Српске православне цркве о разним питањима, па и какав је њихов однос према ЛГБТ особама, што никако не значи да је редакција која то преноси сагласна са тим мишљењем. Након изрицања и објављивања оваквих спорних ставова, они о којима су изречени, требало би да од медија затраже да објаве њихово реаговање на проблематичне изјаве, што подносилац жалбе није учинио.

Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Записник са седнице