Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против недељника Афера

Жалба решена: прекршај кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Афера
Штампано издање
01.08.2018.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе Савета за штампу,

Слично као и Српски телеграф, недељник Афера се бавио исто темом с тим да новинарка Ана Милеуснић оптужила и ЛГБТ организације на Балкану и Србији да уводе педофилију, без да је тражила изјаву друге стране.

Такође, Афера барата истим лажним информацијама и додаје како је "Шведска легализовала педофилију, а све под изговором навале мигранта чија култура не познаје кривична дела педофилије... Међутима већина Швеђана користе овај закон иако нису мигранти. У Шведској је идентификовано 132 венчана детета са старијим партнером од 45 година, од којих су 129 девојчица и 3 дечака"

Дозвољена доња граница за ступање у сексуалне односе у Шведској је 15 година (у Србији је 14) и сексуални однос са дететом млађим од 15 година се кажњава казном од 2 до 6 година затвора и овај закон важи и када се дело почини ван територије Шведске (током путовања) и важи за туристе и све друге који посете Шведску.

Сматрамо да је овим текстом прекршен Кодекс новинара Србије у деловима Истинитост извештавања, Одговорност новинара у тачки "Фалсификовање докумената и плагијат недопустиви су и сматрају се тешким прекршајем стандарда професионалног поступања новинара" и Новинарска пажња.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић,

Геј лезбејски инфо центар

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Владо Мареш, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Вера Дидановић, Златко Чобовић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић, Стојан Марковић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Европа уводи педофилију у Србију на велика врата”, објављеним 1. августа 2018. године, недељник “Афера”

1. прекршио је тачку 1 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара), по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње или подстицање насиља,

3. прекршио је  и  тачку  4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.     


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу, тврдећи да је недељник “Афера”оптужио ЛГБТ организације на Балкану и Србији да уводе педофилију, а да није тражио изјаву “друге стране”. Такође, како је наведено у жалби, “Афера” барата лажним информацијама, на пример о томе да је “Шведска легализовала педофилију, а све под изговором навале мигранта чија култура не познаје кривична дела педофилије” “Дозвољена доња граница за ступање у сексуалне односе у Шведској је 15 година (у Србији је 14) и сексуални однос са дететом млађим од 15 година се кажњава казном од две до шест година затвора и овај закон важи и када се дело почини ван територије Шведске (током путовања) и важи за туристе и све друге који посете Шведску”, истакао је, између осталог, подносилац жалбе, наводећи да су текстом прекршене одредбе Кодекса у поглављима: Истинитост извештавања, Одговорност новинара и Новинарска пажња.

Редакција недељника “Афера” није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да су спорним текстом прекршене све одредбе Кодекса на које је подносилац жалбе указао. Лист је и садржајем и опремом текста несумњиво прекршио одредбе које се односе на забрану дискриминације, али и одредбу која се односи на обавезу истинитог и објективног извештавања, јер је, без икаквог основа, оптужио припаднике ЛГБТ популације у Србији да “уводе педофљу”. Повезивање ЛГБТ особа са педофилима иначе је врло често у српским медијима, иако је педофилија кривично дело чији учиниоци могу бити различитих сексуалних оријентација и не постоји никакав доказ да су ЛГБТ особе томе склоније, још мање да заговарају легализацију педофилије. По мишљењу Комсије, медије такве тезе пласирају намерно са циљем да додатно дискриминишу и стигматизују ЛГБТ особе, што је и овога пута случај.

Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Записник са седнице