Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против дневног листа Српски телеграф

Жалба решена: прекршај кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Српски телеграф
Штампано издање
01.08.2018.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе Савета за штампу,

У Српском телеграфу објављен је текст о томе како инострана ЛГБТ удружења уводе термин „педо-сексуалност” и штампају књиге и сликовнице у којима се педофилија представља као друштвено прихватљива. Не само да своје наводе базирају на већ оспореним хомофобним кампањама старим неколико година, већ без икаквих аргумената упозоравају да ЛГБТ удружења и у Србију желе да „убаце педофилију”.

Српски телеграф тврди да нам из Европе и света долази иницијатива да се педофилија легализује, и то кроз летке и књиге које наводно штампају и деле ЛГБТ удружења широм света. Уз текстове је приложен и постер који је наводно потекао од ЛГБТ заједнице (Lesbian Gay Bisexual Transgender) на коме је додато и слово „П” које значи „Pedosexual”.

Snopes.com, један од водећих светских портала који се бави провером информација у медијским текстовима, оспорио је аутентичност овог постера, наводећи да иза њега не стоји ЛГБТ заједница.

Он се, како наводе, појавио 2016. године на сајту 4chan, у хомофобној дискусији о томе како дискредитовати ЛГБТ покрет и оспорити легитимност њихових захтева. Овај сајт је, иначе, чест извор лажних вести и интернет превара.

Српски телеграф такође наводи: Најстрашније од свега је што постоје и књиге за децу у којима им се сликовито објашњава да је сасвим у реду да буду у сексуалној вези са одраслим мушкарцима. У једној од њих, између осталог, може се видети илустрација дечака како седи у крилу одраслог мушкарца, али и голо дете у кревету са голим мушкарцем.

Илуструјући ову тврдњу, Српски телеграф даје и фотографију странице ове књиге на којој се види описана сцена. Међутим, књига нема везе са промоцијом педофилије.

Наиме, ради се о књизи „Alfie’s Home” о дечаку кога у породици запостављају, а кога ујак сексуално злоставља. Дечак Алфи почиње да верује да је геј, да би, након разговора са терапеутом, схватио да је његово уверење последица злостављања које је преживео од стране чланова породице. Књигу потписује аутор Ричард Коен, који заступа тезу да је хомосексуалност често последица трауме и да се као таква може „излечити” кроз терапију.

Сматрамо да је овим текстом прекршен Кодекс новинара Србије у деловима Истинитост извештавања, Одговорност новинара у тачки "Фалсификовање докумената и плагијат недопустиви су и сматрају се тешким прекршајем стандарда професионалног поступања новинара" и Новинарска пажња.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Владо Мареш, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Вера Дидановић, Златко Чобовић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић, Стојан Марковић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Овако би да убаце педофилију у Србију”, објављеним 1. августа 2018. године, дневни лист “Српски телеграф”

1. прекршио је тачку 1 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је тачке 1 и 2 Одељка IV (Одговорност новинара), по којима новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње или подстицање насиља,  а фалсификовање докумената и плагијат се сматрају тешким прекршајем стандарда професионалног поступања новинара,

3. прекршио је  и  тачку  4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, верy, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.          


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу због текста у којем се тврди да инострана ЛГБТ удружења уводе термин „педо-сексуалност” и штампају књиге и сликовнице у којима се педофилија представља као друштвено прихватљива. “Не само да своје наводе базирају на већ оспореним хомофобним кампањама старим неколико година, већ, без икаквих аргумената, упозоравају да ЛГБТ удружења и у Србију желе да „убаце педофилију”, истиче се у жалби. Подносилац жалбе наводи и да је уз текстове приложен и постер који је наводно потекао од ЛГБТ заједнице  на коме је додато и слово „П”( које значи „педосеxуал”), чија је аутентичност оспорена, као и илустрација, наводно из књиге за децу у којој се објашњава да је сасвим у реду да буду у сексуалној вези са одраслим мушкарцима, што је такође фалсификат.

Редакција “Српског телеграфа” није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да су спорним текстом прекршене све одредбе Кодекса на које је подносилац жалбе указао. Лист, по оцени чланова Комисије, циљано подстиче нетрпељивост стереотупе и предрасуде које постоје у односу на ЛГБТ популацију, доводећи је у, ничим потврђену, везу са педофилијом и залагањем за њену легализацију. У ту сврху су употребљени и наводни плакати ЛГБТ заједнице иако је њихова аутентичност осопорена још пре неколико година, као и илустрација из књиге, која не говори о ономе што се у тексту тврди. Тиме су, по мишљењу Комисије, осим одредби Кодекса које се односе на истинитост извештавања, прекршене и одредбе о забрани дискриминације, у овом случају на основу сексуалне оријентације, али и на забрану фалсификовања документа.


Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Записник са седнице