Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против дневног листа Данас

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Данас
Интернет
05.08.2018.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

На интернет порталу дневног листа Данас www.danas.rs пренета је изјава митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се портал није оградио од такве изјаве, нити ставио у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације, као што је то на пример учинио дневни лист „Блиц“ у тексту насловљен „Амфилохије поново вређао ЛГБТ“ објављеном у штампаном издању од 6. августа 2018.

Преношењем изјаве митрополита Амфилохија Радовића: „Зна се да је то болест и ти који имају то знају да је болест. У божјим књигама од Содоме и Гоморе то је болест. Борећи се против тога, ја не мрзим те људе. Нико њих више не воли него црква божја и управо из љубави према њима и бриге за њих она им каже оно што је правда божја и истина да их спречи да иду беспућем“ портал дневног листа Данас дискриминисао ЛГБТ популацију и прекршио Кодекс новинара Србије у тачкама:

ИСТИНИТОСТ ИЗВЕШТАВАЊА

2. Право је медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

НОВИНАРСКА ПАЖЊА

2. Новинар не сме слепо да верује извору информација. Новинар мора да води рачуна о томе да извори информација често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима.

4. Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић,

Геј лезбејски инфо центар

Поштовани,

Реч је о агенцијској вести коју смо пренели на сајт, а која заправо представља туђе мишљење, односно изјаву одређене особе. Слажемо се да је изјава спорна и да се не слажемо са таквим ставом, те се ограђујемо од таквих ставова цитирањем оних који су тако нешто изговорили.

Сад је можда касно да се правдамо да ли је требало да пренесемо такву изјаву или не, и вероватно би постојала различита мишљења, али свако може послати реакцију на ту вест, па и жалилац на текст, коју ћемо радо објавити на сајту.

Срдачан поздрав

Бојан Цвејић, дневни лист Данас

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Љиљана Смајловић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Амфилохије: Не износимо паре у Србију”, објављеним 5. августа 2018. године у онлајн издању, дневни лист “Данас” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.    


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу Савету јер је лист “Данас” у онлајн издању објавио изјаву митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се није оградио од такве изјаве, нити је она стављена у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације”. Подносилац жалбе сматрао је да је преношењем такве изјаве лист прекршио Кодекс новинара Србије у тачкама које се односе на обавезу уредника и новинара да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, да не смеју слепо да верују извору информација, као и у тачкама које забрањују дискриминацију.

Бојан Цвејић, уредник онлајн издања листа “Данас” навео је у одговору на жалбу да је реч је о агенцијској вести коју су пренели на сајт, а која заправо представља туђе мишљење, односно изјаву одређене особе. “Слажемо се да је изјава спорна и  не слажемо са њом, те се оградјујемо од таквих ставова цитирањем оних који су тако несто изговорили”, навео је Цвејић и понудио подносиоцу жалбе да објави његово реаговање на Радовићеву изјаву.

 Чланови Комисије су закључили да је “Данас” поступио у складу са етичким правилима професије, јер је веродостојно пренета изјава високог црквеног званичника, која јесте од значаја за јавност. У свакодневном извештавању,  по оцени Комисије, нема простора да се медиј “огради” од сваког става или суда са којим новинар или уредник нису сагласни, нити има такву обавезу. Комисија сматра да постоји интерес јавности да зна какви су ставови представника Српске православне цркве о разним питањима, па и какав је њихов однос према ЛГБТ особама, што никако не значи да је редакција која то објави сагласна са тим мишљењем. Након изрицања и објављивања оваквих спорних ставова, они о којима су изречени, требало би да од медија затраже да објаве њихово реаговање на проблематичне изјаве, што подносилац жалбе није учинио, ни након што му је уредник то поднудио у одговору на жалбу.


Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Записник са седнице