Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Предузеће Милан Благојевић – Наменска ад Лучани против портала Озонпрес

Нова жалба
Предузеће Милан Благојевић – Наменска ад Лучани
Озонпрес
Интернет
09.06.2018.

Поводом текста под насловом “Пожар у Лучанима”, објављеног дана 09.06.2018. године на порталу Озонпрес подносимо жалбу Савету за штампу, како следи:

У првом делу Кодекса под тачком 1. стоји да је обавеза новинара да тачно, објективно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије. Ово је прекршено следећим: у тексту чији је линк наведен стоји “у том истом објекту Е03 су од задобијених бласт повреда од експлозије ..” Није истина да су два настрадала била у објекту, већ испред њега, и није тачно да је дошло до експлозије већ до пожара који се десио управо испред а не унутар објекта, што смо и тражили да се исправи у тексту.

Такође се наводи да је објекат “дивље изграђен“ што је још једна

неистина јер су све службе инспекције надлежне за објекте овакве намене одобриле градњу и употребу истог. (МУП, Управа за превентивно-техничку заштиту, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре). Постоји документација која потврђује ову чињеницу. Поступак озакоњења је у законској процедури што тражимо да се наведе у тексту како би информације биле тачне и истините и објективне, како Кодекс и налаже.

У тексту стоји „док се не стекну технолошки услови“ што је неистинито, а

веома битно за чињенично стање јер технолошки услови за рад постоје и тражимо да се и то измени. Пожар који се десио 09.06.2018. године није никакав акцидент већ део технолошког поступка овакве производње.

У Кодексу се каже и то да новинар не сме слепо да верује извору информација а нико ни у једном тренутку није контактирао нас како би се пружила прилика и другој страни да изнесе мишљење и чињенице, што је такође обавеза новинара.

Новинар је дужан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никог прогласити кривим до изрицања судске пресуде. Потпуно супротно свему овоме, у наведеном тексту Озонпреса, категорички се тврди да је за смртни исход двојице радника крива производња у “дивље изграђеном објекту“. Такође с обзиром на то да извор ових информација није назначен, према Кодексу новинара и уредници стају иза информација које су изнесене а наглашавамо да нису тачне и због тога још једном тражимо од њих да објаве демант који смо им већ послали а на који никакав одговор нисмо добили.