Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Проф. др Зоран Радовановић против "Вечерњиx новости"

Жалба решена: прекршај кодекса
Зоран Радовановић
"Вечерње новости"
Штампано издање и интернет
30.05.2013.

Поштоване даме и господо,

Уз експлицитну или имплицитну подршку троцифреног броја својих колега, чланова Лиге за имунизацију, епидемиолога Србије и једног броја угледних специјалиста других грана медицине, подносим Савету жалбу на текст новинарке Иване Брцан „Хоће ли девојчице бити вакцинисане против рака грлића материце”, објављен 30/31. маја о.г. у Вечерњим новостима (в. прилог), а скоро у целости пренет у неколико других медија:

- Новом магазину (http://www.novimagazin.rs/vesti/treba-li-devojcice-vakcinisati-protiv-raka-grlica-materice, 30.05.2013),

- Телеграфу (http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/728242-treba-li-devojcice-da-se-vakcinisu-protiv-raka-grlica-materice, 31/05/2013), и

- 021 (http://www.021.rs/Info/Srbija/Devojcice-u-Vojvodini-ce-biti-vakcinisane-protiv-raka.html, 31. 05. 2013).

По реакцијама читалаца видљиво је у коликој их је мери тај текст узнемирио.

Сматрам да су се новинарка и уредништво “Вечерњих новости” (а, нажалост, и медија који су некритично пренели вест о наводној смртној претњи за нашу децу) огрешили о Кодекс новинара Србије по више основа који се тичу истинитости информисања. Наиме:

- нису ни тачно, ни објективно, а ни потпуно известили о догађајима од интереса за јавност;

- нису поштовали обавезу новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања;

- нису консултовали најмање два независна извора информација која ће дату информацију да потврде или оспоре;

- нису поштовали одредбу да су с новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина.

Аргументи су следећи:

1. Тврди се да је дошло до „негативних последица при употреби тих вакцина: од тога 136 смртних случајева, а 942 трајна инвалидитета, 5.919 пацијената се није опоравило... и 62 рака грлића материце”. Има ли ауторка чланка представу шта значи скоро 7000 умрлих и/или трајно онеспособљених људи? Мисли ли да би здравствена служба остала равнодушна да је вакцина узрочно повезана макар и с минималним бројем умрлих?

2. Ако су ефекти тако погубни, како се тврди, зашто би „Европски центар за контролу болести (ЕЦДЦ) препоручио (је) прошле године да се уведе вакцинација за девојчице у Србији узраста од 11 до 14 година“? Многи читаоци су одмах „прозрели“ да је реч о мржњи према Србији, али не објашњавају зашто се широм Европе масовно даје управо та „опасна“ вакцина. Да ли је порука да Европљани свесно жртвују своју децу само да би нас навели да чинимо исто?

3. Некоректно је одабрати за јединог „стручњака“ спремног да потврди сумње у вакцинацију др Снежану Велков, македонску телевизијску новинарку

(http://www.linkedin.com/profile/view?id=176940589&authType=NAME_SEARCH&authToken=msJA&locale=en_US&srchid=1162770641370157642461&srchindex=1&srchtotal=1&trk=vsrp_people_res_name&trkInfo=VSRPsearchId%3A1162770641370157642461%2CVSRPtargetId%3A176940589%2CVSRPcmpt%3Aprimary), познату по тврдњи „Постоји само једна болест, па због тога само један третман”? Како је “третман” - гледање у сунце (хттпс://www.фацебоок.цом/сладјана.др.велков/нотес, уторак 8. мај 2012), јасно је зашто та особа може да допре само до неопрезних и/или сензационализму склоних медија.

4. Подаци о С. Велков преузети су “здраво за готово” из њене аутобиографије. Шта значи да “је радила као лекар у Уједињеним нацијама” (да ли као један од бројних анкетара за неко теренско испитивање или преводилац?). Необични ставови које има могли би да објасне зашто се тај њен ангажман помиње у прошлом времену. Шта ради у Саудијској Арабији, ако сама за себе тврди: “У последњих неколико година бави се едуковањем људи о правилној исхрани и начину живота”? На који начин и где већ “дуже време истражује негативан утицај вакцина”? Истраживање се, по дефиницији, везује за откривање истина признатим научним методама, било у лабораторији или у популацији, а “открића” С. Велков су дијаметрално супротна таквом приступу.

5. „Вечерње новости“ су сметнуле с ума да питају за мишљење макар једног епидемиолога, имунолога или педијатра, било у Институту „Батут“, на једном од пет медицинских факултета, у Здравственом савету Србије или некој другој угледној установи. Чак и ако они не испуњавају критеријуме новинарке и Уредништва да буду третирани као „ независни стручњаци”, по којем основу тај услов испуњава једна бизарна личност као С. Велков? Уз то, зашто и неко од “зависних стручњака” није приупитан, макар ради правила да се чује и друга страна?

6. Од четири таксативно набројане “чињенице”, три су или нетачне или су полуистине. Прво, вакцина није “учинковита само за девојчице које нису ступиле у сексуалне односе”, већ за све особе које још нису заражене одговарајућим узрочницима. Друго, када се тврди да вакцина “покрива само неколико типова ХВП”, мора се имати у виду да су они одговорни за далеко највећи број оболелих од рака грлића материце (уз још пет других малигних тумора), а и да, срећом, постоји такозвани унакрсни имунитет, тј. ефекат се у извесној мери простире и на друге типове вируса. Треће, ове вакцине се не “тестирају и на дечацима”, већ им се у неким земљама рутински дају (важна препрека у другим земљама је још увек висока цена вакцине).

Поставља се на крају питање: Имајући у виду снажан одјек на који је спорни чланак наишао, како међу читаоцима Новости, тако и осталих медија који су тај текст пренели, да ли ће се неко осећати морално одговорним за масовно оболевање уколико се вакцинација не прихвати или наиђе на недовољан обухват?

Проф. др Зоран Радовановић

председник Лиге за имунизацију

П.С. - Молим да ми се одговори у разумном року, како бих своје колеге могао да упознам с развојем догађаја.

Одговор ауторке текста Иване Брцан на жалбу Проф. др Зорана Радовановића

ТЕКСТ „Хоће ли девојчице бити вакцинисане против рака грлића материце“ настао је након нашег сазнања да Покрајински секретаријат за здравство има у плану да уведе вакцинацију на добровољној бази за девојчице од 11 до 14 година. На ову тему, и потврду да је жеља покрајинских власти да едукују родитеље и децу, а потом и уведу вакцинацију, говорила је за Новости проф.др Весна Копитовић, покрајински секретарар за здравство.

Како она, логично, заступа тезу да је вакцинација неопходна, да нема штетних ефеката, а прва и основна дужност новинара је да јавност о догађају или појави извести објективно, и са негативним и са позитивним странама, ја сам контактирала неколико стручњака, тражећи одговарајућег саговорника на ову тему. Тако сам дошла до др Слађане Велков. Она је рођена 1964. године у Скопљу, одрасла је у Србији, а сада живи и ради у Саудијској Арабији.

Студирала је медицину у Нишу и Скопљу где је и дипломирала.

Радила је за Уједињене Нације у Македонији, као лекар опште праксе на ургентном одељењу у Врању и у Кувајту као лекар и менаџер за развој медицине. У задњих неколико година, бави се бесплатним образовањем људи о самоизлечењу правилном исхраном и начином зивота. Одржала је преко 100 предавања, радио и ТВ гостовања у Саудијској Арабији, Индији, Србији, Македонији, Кувајту, Спанији, Аустралији и Бугарској. Не крије да је противник вакцина, чије штетне ефекте је почела да истражује након смрти блиског члана породице.

Осим ње, претражила сам архиву извештаја и чланака о овој вакцинацији у суседној Хрватској, прегледала извештаје Светске здравствене организације која заговара вакцинацију и истраживала све забележене негативне ефекте на сајту http://sanevax.org/.

Господин који се обратио Савету, писао је и нашој редакцији, обратио се уредницима са тврдњом да су многи читаоци одмах прозрели да је у питању заправо мржња према Србији (?!), те нас упитао да ли ћемо ми сносити последице уколико људи одбију ову, спасоносну, вакцинацију?

Господин Зоран Радовановић, председник Лиге за имунизацију, није тражио у том писму да се објави у нашем листу његово реаговање, као ни деманти (што је логично,с обзиром на то да писмо нема ни форму демантија), али сам ја ипак, свесна да он припада вакциналном лобију, што ни сам не крије, послала допис Министарству здравља са питањем да ли се Министарство има у плану да на ниову републике уведе вакцинацаија, као што то планирају у Војводини? Добила сам одговор да Министарство НЕ ПЛАНИРА никакву вакцинацију девојчица против хуманог папилома вируса, чиме сам сматрала да теза доктора Радовановића пада у воду, јер тело изнад њега, не заступа мишљење да је ова вакцинација неопходна.

Међутим, када се обратио савету за штампу, позвала сам га и предложила му да урадимо наставак приче, уколико жели да именом и презименом потврди све што је написао у писму и буде ми саговорник на ову, истини за вољу, шкакљиву тему. Он ме је упутио на Институт Торлак, рекао ми да тамо потражим саговорнике, а да он не жели да именом и презименом стоји наспрам др Слађане Велков која тврди супротно од њега.

Због његовог одговора одустала сам од писања наставка текста и, такозване, медијације.

Напомињем да сам све информације (бројчано стање смртних исхода, инвалидитета...) преузела са са сајта http://sanevax.org/ (The Sane Vax Mission is to promote only Safe, Affordable, Necessary & Effective vaccines and vaccination practices through education and information. ) које сам потом упоредила и информацијама које има Др Велков, а које су се подударале. На овом сајту су видљиви и видео-записи исповести младих девојака које су имале неке од нус-појава од ХПВ вакцине.

Такође, напомињем да је и сама др Копитовић која у тексту заговара вакцинацију врло јасно рекла да одувек постоји вакцинални и антивакцинални лоби, који смо, верујем, ми у тексту и детаљно приказали и потврдили. Подсећања ради, ниједан лекар још није пристао да потпише да сноси сву одговорност приликом вакцинације детета и одраслих, што указује на то да вакцине а поготово нове, нису довољно истражене и нису стопостотно ефикасне, с тога овој теми медији морају итекако да придају значаја.

Ивана Брцан

 На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Стојан Марковић, Петар Јеремић, Александар Ђивуљскиј, Љиљана Смајловић, Предраг Аздејковић и Владо Мареш, на седници одржаној 27.6. 2013. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Хоће ли девојчице бити вакцинисане против рака грлића материце“, објављеним 31.5.2013. године дневни лист „Вечерње новости“ прекршио је Кодекс новинара Србије и то тачке 1. и 2. Одељка V (Новинарска пажња),  по којима је „новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом“ и „не сме слепо да верује извору информација“, односно „мора да води рачуна о томе да извори информација често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима. Прекршена је и тачка 8. Одељка VI (Однос према изворима информисања) која новинару забрањује да међу људе уноси неоправдан страх.

Налаже се дневном листу „Вечерње новости“ да ову одлуку Комисије објави најкасније у трећем броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 Подносилац жалбе др Зоран Радовановић, председник Лиге за имунизацију поднео је жалбу сматрајући да је редакција, објављући текст о штетности вакцине против рака грлића материце, који је, како је навео, веома узнемирио читаоце, прекршио више одредби Кодекса новинара. По њему, лист није јавност известио тачно, објективно и потпуно, нису консултовна најмање два независна извора, нити је уважена обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница, кометара, претпоставки и нагађања. “Тврди се да је дошло до негативних последица при употреби тих вакцина: од тога 136 смртних случајева, а 942 трајна инвалидитета, 5.919 пацијената се није опоравило…Има ли ауторка чланка представу шта значи 7 000 умрлих или трајно онеспособљених људи? Мисли ли да би здравствена служба остала равнодушна да је вакцина узрочно повезана макер и са минималним бројем умрлих”, навео је, између осталог подносилац жалбе. Др Радовановић је навео да “Новости” имају само једног саговорника који потврђује изнете податке, како наводи “македонску телевизијску новинарку”, док мишљење није затражено ни од једног епидемиолога, имунолога, ни педијатра из било које угледне медицинске установе. Он је навео и да се писмом у којем износи ове примедбе већ обратио главном уреднику “Новости”, као и медија који су пренели овај текст.

У одговору на жалбу, ауторка текста је, између осталог, навела да постоје лоби који заговара вакцинацију и онај који је против ње, те да није спорно да њена саговорница припада другом, а др Радовановић првом. Она је нагласила да је податке за текст нашла на веб сајту, чији је линк доставила, те да је до лекарке која јој се саговорник дошла тражећи стручњака који би изнео другачије мишљење од покрајинске секретарке за здравство која говори о томе да Војводина планира да уведе добровољну вакцинацију задевојчице од 11 до 14 година. Новинарка је нагласила да др Радовановић није тражио да се његово писмо објави, а када га је касније контактирала, није желео да “стане насупрот” њене претходне саговорнице.

Део чланова Комисије за жалбе сматрао је да је овакав начин писања не само супротан професионалним правилима, него и потенцијално веома опсан, јер може изазвати озбиљње последице. По оцени чланова Комисије, новинар, пишући о веома озбиљној теми значајној за здравље великог броја људи, није поступио у складу са правилима новинарске пажње и слепо је веровао извору, не узимајући у обзир да извор може следити сопствене или интересе неке друштвене групе и прилгодити исказ тим интересима. Такође, чланови Комисије сматрају да је објављивањем текста “Хоће ли девојчице бити вакцинисане против рака грлића материце” прекршена и одредба Кодекса која новинару забрањује да међу људе уноси безразложан страх. Узнемиравајуће тврдње о великој опасности вакцине по живот и здравље девојчица изнете су без икаквих доказа, а могу имати веома озбиљне последице.Комисија је зато једногласно закључила да су “Новости” прекршиле Кодекс новинара Србије и наложила листу да објави ову одлуку.

 

Београд, 27.6.2013.                                                                                   Председавајућа

                                                                                                                   Тамара Скрозза