Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Игор Маринковић против недељника "НИН"

Одбачена жалба
Игор Маринковић
"НИН"
Штампано издање и интернет
23.05.2013.

Поштовани, надам се да ће ова жалба бити узета у разматрање и да утицај на исход поступка неће имати идолошки ставови чланова Света као и њихове евентуалне предрасуде које имају о СНП НАШИ.

Уз Жалбу вам прослеђујем и линк текста на сајту листа НИН.

1. У тексту „Регрутни центри мржње“ у листу НИН објављеном у издању од 23. Маја 2013 новинар Тања Николић Ђаковић (главни уредник Милан Ћулибрк) наводи да „Има оних који су спремнио да верују да су СНП НАШИ само једна од ултрадесничарских организација у Србији основане одлуком ФСБ, руске обавештајне службе да у Србији прошири геостратешки утицај и деловање Русије“.

Етички кодекс новинара Србије прописао је да: Са новинарством неспојиви су објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина, као и измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив.

2. Новинарка у тексту у делу са поднасловом АКЦИЈЕ инсинуира кроз питање саговорнику Милану Мијаковском да су десничарске организације одговорне за бацање молотовљевог коктела на амбасаду Грчке у Београду за шта се иначе води поступак против чланова Анархо-синдикалистичке иницијативе. У антрфилеу истог текста где се екстремна десница оптужује за бацање молотовљевог коктела саговорник је представник анархиста и један од оптуженних за напад на амбасаду грчке Тадеј Курепа који у својој изјави додатно критикује десне екстремистичке организације оптужујући их за фашизам и да су полицијске испоставе. Осим што повезује десницу са нападом на амбасаду Грчке новинар НИН-а даје простор анархисти оптуженом за напад да додатно негативнно квалификује идеолошке противнике.

Овим је прекршено више делова Етичког кодекса новинара Србије а између осталог: Истинитост извештавања и Новинарска пажња.

3. Иако се део текста односи на СНП НАШИ новинар не покушава да контактира представнике те организације иако остали саговорници негативно говоре о раду СНП НАШИ. Новинар чак о информацијама нађеним на сајту СНП НАШИ, а које се односе на камп у Русији, контактира представника организације Образ која нема везе са тим кампом.

Овим је прекршен део Кодекса новинара Србије који се односи на: Истинитост извештавања тј. новинар је дужан, када је то неопходно, да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став.

4. Избор слика у тексту су такође у сврху манипулације и поткрепљивања нистинитих информација из текста. Тако је прва слика текста на којој су приказани младићи са маскама на протесту како показују средњи прст ка полицајцима или људима ван протеста, а у контексту понашања екстремиста уствари представља протест ЛСВ и организације Антифа из Новог Сада. На слици се чак види и тзв. Застава Војводине. У тексту се не помиње ни ЛСВ ни организација Антифа а све слике су потписане са „Екстремне организације нису бројне ал су веома агресивне“.

Такође ту су слике протеста организације Анархо-синдикалистичка иницијатива и две слике са нереда где су приказани људи са каменицама али се не наводи у каквој су они вези са СНП НАШИ или било којом организацијом поменутом у тексту. Изнад слика протеста ЛСВ у Новом Саду о пшротеста анархиста у Београду се налази над наслов „Српска ултрадесница и европски огранци“.

Овим је прекршен члан Кодекса новинара Србије који се односи: Потребно је јасно назначити сваку фотографију која није настала непосредно на догађају, а служи његовом илустровању. Такође Кодекс на више места прописује: Да се читаоци не смеју доводити у заблуду.

У тексту НИН-а „Регрутни центри мржње“ прекршено је више одредби Кодекса новинара Србије и то: Истинитост извештавања (све ставке), Одговорност новинара(право на одговор, претпоставка невиности) и Новинарска пажња (новинар не сме слепо да верује извору информације).

У Београду 24. маја 2013

Игор Маринковић

 На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Љиљана Смајловић, Предраг Аздејковић и Владо Мареш, на седници одржаној 27.6. 2013. године, већином гласова (осам ”за”, два ”против”) доноси

ОДЛУКУ

Одбацује се жалба коју је поднео Игор Маринковић на текст “Регрутни центри мржње”, објављен у недељнику НИН 23.маја 2013. године. Жалба се одбације јер нема доказа да је њен подносилац представник удружења СНП “Наши”, на које се текст делимично односи. Тиме није испуњен услов из члана 3. Пословника о раду Комисије за жалбе да жалбу мора да поднесе физичко или правно лице на које се објављени садржај односи.

 ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Игор Маринковић поднео је жалбу као шеф информативне службе СНП “Наши” на текст “Регрутни центри мржње”, објављен 23. маја 2013, који се односио на деловање десничарских организација у Србији, између осталих и на СНП “Наши” . Истовремено је редакцији НИН-а упутио и деманти, који је објављен у наредном броју листа, 30.маја. Подосилац жалбе није био задовољан због редакцијских скраћења, као и због тога што се редакција није извинила због претходног текста.

Подносилац жалбе је, иначе, сматрао да је текстом “Регрутни центри мржње” Кодекс новинара прекршен објављивањем неоснованих оптужби против организације СНП “Наши”, тиме што се инсинуира њихова одоворност за инциденте у којима нису учествовали и повезаност са страним обавештајним службама, као и објављивањем фотографија уз текст, које су, како тврди, снимљене на догађајима који немају никакве везе са организацијама о којима је реч у тексту, чиме се читаоци доводе у заблуду.

У одговору на жалбу адвокат НиН-а затражио је да се жалба одбаци, јер није испуњен услов да се објављени садржај односи на подносиоца жалбе, као и да лист није прекршио Кодекс објављивањем спорног текста, односно да је новинарка верно пренела ставове својих саговорника и изнела да постоје одређена мишљења о тој организацији, не тврдећи ништа. Фотографије су, како је наведено, објављене у складу са правилима Кодекса која се односе на ауторство, а како подносилац жалбе није аутор фотографија, не може се ни позивати на Кодекс.

Већина чланова Комисије сматрала је да жалбу треба одбацити јер нема доказа да је подносилац жалбе представник, па чак ни члан организације СНП “Наши”. Како је реч о удружењу грађана које није регистровано, не постоји ни законски заступник тог удружења који би поднео жалбу, а већина чланова Комисије оценила је да би прихватањем овакве жалбе заправо дозволили могућност да се било ко представи као члан или представник неке организације и жали се у име организације. Против овакве одлуке били су чланови Комисије Предраг Аздејковић и Петар Јеремић, који су сматрали да је могуће утврдити да је реч о члану удружења СНП “Наши”, као и да не треба правити овакву разлику између регистрованих и нерегистованих удружења.

Комисија је тако, са осам гласова “за” и два “против” одлучила да жалбу одбаци.

 Комисија, ипак, подсећа све медије да по Кодексу архивске фотографије које служе илустровању текста морају бити јасно означене, како се читаоци не би довели у заблуду.

Такође, Комисија сматра да је НИН поступио по професионалним стандрадима објављући реаговање организације СНП “Наши” чиме им је пружио могућност да демантују наводе за које ауторка текста није пружила доказе.

Београд, 27.6.2013.                                                            Председавајућа Комисије

                                                                                                  Тамара Скрозза