Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против дневног листа Курир

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Курир
Интернет
02.03.2018.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

Текстом "СЕНЗАЦИОНАЛНО! МИРА ШКОРИЋ: Ухватила сам вереника са мушкарцем! Да сам имала пиштољ, УБИЛА БИХ ОБОЈИЦУ!" који је објављен на сајту Курира, сматрамо да су прекршене одредбе Кодекса новинара Србије.

Насловом и изјавом Мире Шкорић да би убила обојицу се промовише извршење кривичног дела убиства и доприноси општој друштвеној хомофобији.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић

Геј лезбејски инфо центар

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Љиљана Смајловић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 26.4.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Сензационално Мира Шкорић: Ухватила сам вереника са мушкарцем! Да сам имала пиштољ, убила бих обојицу!”, објављеним 2. марта 2018. године, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.          


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Председник Геј лезбејског инфо центра Предраг Аздејковић поднео је жалбу Савету за штампу јер се, по његовом мишљењу, насловом спорног текста промовише извршење кривичног дела убиства и доприноси општој друштвеној хомофобији.

Редакција листа “Курир” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе нису, за разлику од подносиоца жалбе, у спорном тексту препознали пропагирање убиства хомосексуалаца и верују да ни читаоци то нису схватили на такав начин. По њиховој оцени, преношењем изјаве певачице која је односи на њеног вереника, не дискриминишу се ЛГБТ особе, нити, како подносилац жалбе тврди, доприноси општој друштвеној хомофобији.


Београд, 26.4.2018.

Председавајући
Владо Мареш