Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Геј лезбејски инфо центар против недељника Слобода

Жалба решена: нема прекршаја кодекса
Геј лезбејски инфо центар
Слобода
Штампано издање
02.09.2017.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

Сматрамо да је текстом "Сумрак западне цивилизације" недељника Слободе из Пирота прекршен Кодекс новинара Србије у делу Одговорност новинара.

Реченицом "Друштво које се заснива на неолиберализму, грубом материјализму, похлепи, грамзивости, негацији хришћанских вредности, уништавању породице, а афирмацији хомосексуализма, наркоманије, јефтине забаве и испирања мозга својим поданицима преко корумпираних медија, није у стању да пружи одговоре на основна питања људске егзистенције", хомосексуалност се ставља у исти кош са наркоманијом и контекст негације хришћанских вредности и уништавања породице. Сматрамо да је тиме прекршен Кодекс новинара Србије.

Срдачан поздрав,

Предраг Аздејковић

Геј лезбејски инфо центар

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.9.2017. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Сумрак западне цивилизације”, објављеним 2. септембра 2017. године, недељник “Слобода” није прекршио Кодекс новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу Савету за штампу јер у спорном тексту постоји реченица: "Друштво које се заснива на неолиберализму, грубом материјализму, похлепи, грамзивости, негацији хришћанских вредности, уништавању породице, а афирмацији хомосексуализма, наркоманије, јефтине забаве и испирања мозга својим поданицима преко корумпираних медија, није у стању да пружи одговоре на основна питања људске егзистенције". Тиме се, како је наведено у жалби, хомосексуалност ставља у исти кош са наркоманијом и у контекст негације хришћанских вредности и уништавања породице. Подносилац жалбе је сматрао да су тиме прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације.

Редакција “Слободе” није одговорила на жалбу.

Већина чланова Комисије за жалбе оценила је да је аутор спорног текста изнео мишљење о садашњем друштву и побројаво све према чему он има критички или негативан однос, што не значи да су све те ствари изједначене, како наводи подносилац жалбе. Овакви ставови могу многима бити неприхвартљи, али се мора заштитити и право аутора текста на слободу говора. Комисија зато препоручује да се у оваквим случајевима редакцијама достави захтев да објаве реговање на текст у којем би подносилац жалбе изнео супротне ставове.

Троје чланова Комисије сматрало је да је граница слободе говора у овом случају прекорачена и подсетили да је хомосексуалност лично својство одређене особе, те да је потпуно неприхватљиво критиковати некога због тога.

Комисија је, због свега тога, са осам гласова „за“ и три „против“ одлучила да „Слобода“ није прекршила одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације.


Београд, 28.9.2017.

Председавајући
Златко Чобовић