Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Јужне вести против портала Градски портал 018

Жалба решена: прекршај кодекса
Јужне вести
Градски портал 018
Интернет
29.06.2017.

Интернет портал "Градски портал 018" (уписан у Регистар медија АПР под бројем ИН000259) је 29. јуна 2017. године неовлашћено, без дозволе аутора, без назначења аутора и без плаћања ауторске накнаде презео из "Јужних вести" текст под насловом "Нестао радник Медиане" и објавио га на свом сајту под насловом "У Нишу нестао радник Медиане Дејан Живадиновић".

Докази: линк ка тексту и принт-сцреен странице.

Линк до текста Јужних вести:

https://www.juznevesti.com/Hronika/Nestao-radnik-Mediane.sr.html

На тај начин су прекршене одредбе Кодекса новинара Србије у делу који дефинише поштовање ауторства:

• "Медији и новинари поштују и примењују важеће законодавство о заштити ауторских права. Када се добије допуштење за репродукцију из другог извора, то се чини уз уважавање аутора и уз навођење извора"

• "Новинар неће као своје потписивати текстове, цртеже, илустрације, фотографије, видео и звучне записе других аутора".

"Градски портал 018" је већ два пута, 10. марта и 11. августа 2015. године, прекршио Кодекс новинара Србије (Одлука Савета за штампу) управо због кршења поменутих делова Кодекса.

Сматрамо да је реч о грубом кршењу Кодекса, а да је отежавајућа околност то што медиј понавља "грешку".

Витомир Огњановић, директор

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Лиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Миленко Васовић и Војкан Костић, на седници одржаној 27.7.2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Нестао радник Медиане Дејан Живадиновић“, објављеним 29. јуна 2017. године, Градски портал 018 прекршио је тачку 1 Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије, по којој су медији и новинари обавезни да поштују и примењују важеће законодавство о заштити ауторских права, односно да када добију допуштење  за репродукцију из другог извора,то чине уз уважавање аутора и уз навођење извора.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Витомир Огњановић, директор портала „Јужне вести“ поднео је жалбу због тога што је Градски портал 018, како је навео, неовлашћено, без дозволе аутора и навођења аутора и извора преузео текст са „Јужних вести“ и објавио га на свом порталу.

Након што је обавештена о жалби, редакција Градског портала 018 је уклонила спрони текст, али је подносилац жалбе сматрао да то није довољно и остао при захтеву да се о жалби изјасни Комисија за жалбе.

Комисија је закључила да је несумњиво реч о тексту који је преузет неовлашћено и без навођења извора, што је супротно одредбама Кодекса новинара Србије. Чланови Комисије су посебно указали на то да су Градском порталу 018 већ изрицане јавне опомене због истог прекршаја, те да, по свему судећи, није предузето ништа да се овакве ствари избегну.

Комисија за жалбе оцењује да је “преписивање” текстова и неовлашћено преузимање фотографија чест и озбиљан прекршај Кодекса новинара Србије, посебно кад је реч о мањим “локалним” порталима. Због тога још једном апелује на све новинаре и медије да поштују етичка правила професије, као и да уважавају рад и права својих колега.

Београд, 27.7.2017.

Председавајући
Владо Мареш