Жалбени поступци

НАПОМЕНА: Користите ћирилична словa

Мариника Тепић против дневног листа Српски телеграф

Жалба решена: прекршај кодекса
Мариника Тепић
Српски телеграф
Штампано издање
05.06.2017.

Поштовани чланови и чланице Комисије за жалбе,

Подносим жалбу на текст објављен у дневним новинама Српски телеграф под насловом „Рат због жене – Живковић и Јанковић у рату око Тепићеве“ 5. јуна 2017. године. Текст прати најава на насловној страни броја под насловом „Јанковић и Живковић у рату због жене“. Дегутантни наслови наговештавају текст којим се вређа моје достојанство и крше правила добре новнарске праксе. У најбаналнијем сексистичком маниру стављена сам у контекст жене (чак не ни као колегинице) око које се свађају моје страначке и скупштинске колеге и сарадници Зоран Живковића и Саша Јанковић и то без било какве аргументације. По старој таблоидној пракси, „извор“ је „добро обавештен“, али анониман. Текст је опремљен порукама садржине: „Фатална за мушкарце: Мариника Тепић“, „Шутић: Могуће је да је жена разлог свађе, не би било први пут“. Такође, у тзв. „ стрип облачићима“, који су постали заштитни знак најтаблоиднијих новина, измишљена је комуникација између Зорана Живковића и Саше Јанковића која гласи: „Жалим, Сале, али на мене се жене више пале“ и „Мораћу поново да грлим Бориса да ме брже прође“. Оваквим објавама се не вређа само моје лично достојанство, вец и мојих колега и пријатеља. Такође, новинарство у којем се шире сексистичке и дискриминаторне изјаве, родни стереотипи и предрасуде лоше су за сваку жену у нашем друштву. Оваквим текстом блати се и моје часно бављење политиком, што је лоша порука свим женама које желе да се на поштен и предан начин баве било којим јавним и одговорним послом, па и политиком, нароцито храбрим зенама са ставом.

Напомињем да је овај текст у Српском телеграфу само део вишенедељног политичког линча који се против мене води, у још бруталнијем маниру, и у неким електронским медијима као што је Радио Телевизија Панчево.

Сматрам да су овим текстом прекршене тачке 1, 2 и 5 поглавља I - Истинитост извештавања. Јасно је да је циљ текста/прилога политички линч и да је производ медија који ради у служби режима. Таква пракса представља најпримитивнију политичку пропаганду, а не објективно и професионално новинарство. Текст обилује претпоставкама и гласинама, а могу слободно да кажем да садржи и сексистичке оптужбе и клевете које су недопустиве, урушавају људско достојанство и узнемиравају моју породицу и блиску околину. Такође, сматрам да је прекршена тачка 1 одељка II – Независност од притисака. Очигледно је да текст представља нелегитиман начин политичке борбе и да политички неистомишљеници овај медиј користе као пропагандни канал комуникације са најширом публиком. Подсећам и на део Кодекса који каже да „наслов текста подлеже истим етичким прописима као и сам текст“. Сматрам да је наслов текста крајње манипулативан и представља школски пример дискриминаторног извештавања. Затим, прекршена је тачка 1 одељка IV - Одговорности новинара. У овом случају, сматрам да је новинар подредио одговорност читаоцима и гледаоцима интересима власника медија или њихових наредбодаваца. Мишљења сам да је прекршена и тачка 4. Одељка V – Новинарска пажња која каже да новинар мора бити свестан опасности од дискриминације засноване на, између осталог, полу и политичкој припадности. Поред свега наведеног, упитни су и извори које је новинар користио, а једино што је извесно је да су употребљаване неистине, што представља тешко кршење стандарда новинарског поступања.

Хвала што ћете ову жалбу узети у разматрање.

Мариника Тепић

народна посланица и чланица Нове странке

У вези жалбе коју је народна посланица и чланица Нове странке Маринка Тепић поднела Савету за штампу на текст "Рат због жене - Живковић и Јанковић у свађи око Тепићеве" објављеног у нашем листу 5. јуна ове године, изражавамо жаљење што је Тепићева доживела текст као увреду свог и како тврди, достојанства својих колега и пријатеља, што нам није била намера.

Текст на који се жали Тепићева одсликава само део стања на српској политичкој сцени пуној "сексистичких и дискриминаторних изјава, родних стереотипа и предрасуда" које свакодневно објављају њени учесници, што у скупштинским клупама, што на телевизијама, порталима, јавним мрежама.

Нисмо приметили да Маринки Тепић то смета, али јој зато смета када само делић такве политичке свакодневице пренесе "Српски телеграф" покушавајући да сукобе у опозицији представи и кроз призму "рата" двојице политичара за подршку једне посланице.

Ако је наш текст, као што олако и без аргумената тврди Тепићева, "само део вишенедељног политичког линча" који се, наводно, против ње води и у неким електронским медијима, онда "Српском телеграфу" не вреди да се упушта у негирање њених навода изнетих у жалби Савету за штампу. Српски телеграф је објавио само један текст о Маринки Тепић.

Нека остане у уверењу да се, као што је сама о себи закључила "часно бави политком".

На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Ивана Стјеља, Вера Баришић Поповић, Вера Дидановић, Владо Мареш, Стојан Марковић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.6. 2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Рат због жене  - Живковић и Јанковић у рату око Тепићеве”, објављеним 5. јуна 2017. године и необјављивањем одговора на текст, дневни лист “Српски телеграф”

1. прекршио је тачке 1, 2 и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара и уредника да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, као  и да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,

2. прекршио је смерницу из тачке 1 Одељка II (Независност од притиска), по којој наслов текста не сме да буде у супротности са суштином текста,

3. прекршио је тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

4. прекршио је тачку 6 Одељка IV (Одговорност новинара), о обавези новинара негује етику и културу јавне реч и поштује право на одговор, извињење и исправку.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Мариника Тепић, народна посланица и чланица Нове странке поднела је жалбу Савету за штампу због текста којим се, како је навела, вређа њено достојанство и крше правила добре новинарске праксе. „У најбаналнијем маниру стављена сам у контекст жене око које се свађају моје страначке и скупштинске колеге и сарадници Зоран Живковић и Саша Јанковић и то без било какве аргументације“, наведено је у жалби уз запажање да је новинарство којим се шире сексистичке и дискриминаторне изјаве, родни стереотпи и предрасуде лоше за сваку жену у нашем друштву. Тепић је истакла да сматра да је текстом прекршено више тачака Кодекса новинара из поглавља Иситинитост извештавања, Независност од притисака, Одговорност новинара и Новинарска пажња. На текст је редакцији упућен деманти, који није објављен.

У одговору на жалбу, редакција „Српског телеграфа“ је навела да жали што је Мариника Тепић текст доживела као увреду свог и достојанства својих колега, јер им то није била намера.  „Текст на који се жали Тепићева одсликава само део стања на српској политичкој сцени пуној ’сексистичких и дискриминаторних изјава, родних стереотипа и предрасуда’ , које свакодневно објављују њени учесници, што у скупштинским клупама, што на телевизијама, порталима, јавним мрежама. Нисмо приметили да Мариники Тепић то смета, али јој зато смета када само делић такве политичке свакодневице пренесе ’Српски телеграф’ покушавајући да сукобе у опозицији представи и кроз призму ’рата’ двојице политичара за подршку једне посланице“, каже се, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије оценили су да је „Српски телеграф“ изнео тврдње за које нема никакве ни доказе, ни изворе, те да је цео текст заснован на нагађањима и претпоставкама. Сукоб између двојице политичара у наслови и опреми текста представљен је, без икаквог основа, као сукоб око жене, иако се и из самог текста може закључити да су разлози сасвим другачији. Због тога је, по мишљењу Комисије, прекршена и обавеза да наслов мора да одговара суштини текста. Чланови Комисије сматрали су и да је Мариника Тепић, оваквим извештавањем, дискиминисана и на основу пола, али и на основу политичког мишљења. Такође, Кодекс је прекршен и тиме што редакција није објавила одговор који им је достављен.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је „Српски телеграф“ прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Београд, 29.6.2017.

Председавајући
Петар Јеремић